Home » Авторски страници

Софийска премиера на “Възвръщенци”

2020.09.22 3 коментара
Spread the love

.

На 3 октомври 2020 г., от 17.30 часа местно време, в Клуб “Журналист” на Съюза на българските журналисти в София, ул. “Граф Игнатиев” 4, ще се състои премиера на петия литературен сборник с творби на български автори от различни страни “ВЪЗВРЪЩЕНЦИ”. Той съдържа 38 разказа и 45 стихотворения на 68 автори от 5 континента. Книгата ще бъде представена от Марин Бодаков. Всички, които имат желание и възможност, са добре дошли на събитието.

“Възвръщенци” е част от поредица, започнала с „Черга пъстроцветна“ /2016/, продължена с „Часовниковата кула” /2017/, „Читател до поискване“ /2018/, „Хоро над Тирол“ /2019/, та до настоящата книга. Творбите, събрани в него, са публикувани в литературната рубрика на EuroChicago.com през 2019-та и в предишни години. Някои от авторите, чийто творби са част от “Възвръщенци”, за съжаление вече не са между нас.

Предговорът на петия сборник е написан от Виктор Хинов (Индианаполис, САЩ), отзивът на задна корица – от Христо Буцев (София, България). Съставители са Мариана Христова (България), Петър Стаматов и Виктор Хинов (САЩ). Редактор на сборника е Мариана Христова. Предпечатът, корицата и печатът на книгата са направени от Димчо Джиговски, изд. “ДиМакс” (София, България). В оформянето на корицата участва и Катя Донкова (Германия). Картината на корицата е на Тодор Христов (София, България).

„Географията“ на “Възвръщенци” минава през Австралия, Бразилия, България, Великобритания, Гърция, Нова Зеландия, САЩ (Илинойс, Индиана, Колорадо, Пенсилвания), Сърбия, Турция, Франция, Швеция, Република Южна Африка; през Банкя, Берк Плаж, Благоевград, Босилеград, с. Босна, Бургас, Денвър, Добрич, Варна, Велико Търново, Видин, Габрово, Индианаполис, Истанбул, Йоханесбург, Канбера, с. Крушовица, Лом, Лондон, Париж, Питсбърг, Пловдив, Разград, Русе, Сао Пауло, Свиленград, Сливен, Солун, София, Стрьомстад, Тополовград, Уелингтън, с. Хухла, Чикаго, Якоруда и др. Разпростира се на континентите Австралия и Нова Зеландия, Африка, Европа, Северна и Южна Америка.

Средствата за издаването на сборника са събрани с дарения на сънародници от 5 страни и 3 континента. Това са пожелали анонимност дарители от Чикаго, Индианаполис (САЩ) и София (България), Георги Гълъбов и Мария Стайкова от Австралия, Боянка Иванова, Димитър Чалъков, Николай Василев, Саша Иванова и Николета Моралес от Чикаго (САЩ), Васил Чавдаров от Франция, Златомир Коларов и Даниел Пангев от София (България), Румяна Тренчева от Анахайм (Калифорния, САЩ), Елена Пеева-Никифоридис от Солун и П. А. от о. Крит (Гърция), други анонимни дарители. Имената на всички тях са написани в самата книга. (Повече за дарителите – вж. тук.)

Както и предишните четири книги, и тази ще стане част от фондовете на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” в София, на Конгресната библиотека във Вашингтон, на други обществени библиотеки в България и зад граница. Петият сборник ще бъде качен, в pdf формат, и в онлайн книжарницата към EuroChicago, където са качени предишните ни четири сборника, както и други книги.

Благодарим на всички, които помогнаха за това петият сборник “Възвръщенци” да излезе на бял свят. Надяваме се, че и той, както предишните четири книги, ще намери своя път към българоезичната читателска аудитория, към обичащите съвременната българска литература, създавана и четена вече къде ли не по света.

.

3 коментара »

 • Красимира Стойнова said:

  Здравейте, уважаеми господа!
  Поздравления за поредния алманах!
  Казвам се Красимира Стойнова ( във фейсбук съм като Krassimira Stoynova).
  Живея от 25г. в гр.Колумбус, Охайо и съм издала две книги “В два континента” и “Есени далечни”, всяка с по над 350 стихотворения, от които една голяма част на емигрантска тематика ( видно дори и от заглавията на стихосбирките) , носител съм и на награда от “Изящното перо”, но за съжаление нито аз съм разбрала за вашия алманах, нито вие знаете за моето творчество и винаги така се получава, че алманаси се популяризират повече когато вече са издадени, отколкото когато ЩЕ се издават.
  Не знам какво трябва да се направи, за да бъдете запознати с творчеството и на други автори, не само тези, чиито стихове са били отпечатвани в EuroChicago, но чието творчество също отразява чувствата и мислите на емигрантите.
  Нещо трябва да се направи според мен в това отношение.
  С уважение,
  Красимира Стойнова

 • Mariana said:

  Уважаема г-жо Стойнова, по света има наистина невероятно много наши сънародници, живеещи в различни страни и континенти, които пишат литературни произведения на български език. Не е възможно всички те да бъдат обхванати, ако сами не са ни потърсили и не са изпратили свои творби за публикуване, или някой читател или сътрудник на Еврочикаго не ни ги е препоръчал. Като условието за публикуване винаги е било свързано само с художествените качества на творбите.
  През тази, 2020 г., в Еврочикаго бяха публикувани, впрочем, и Ваши стихотворения, и Вие бяхте представена като автор на нашите читатели – https://www.eurochicago.com/2020/08/lyato/. Но въобще не мога да Ви обещая, че през следващата, 2021 г., ще има пореден, шести литературен сборник, в който те да намерят място.
  Всички създадени досега, вече пет сборника, съдържат разкази и стихотворения, публикувани преди това в литературната рубрика на Еврочикаго. И читателите на нашия сайт са могли да прочетат много такива творби. (Те могат да прочетат и цели книги, качени в безплатната ни онлайн книжарница.) Като не е било сигурно дали от публикуваните през една календарна година творби, ще излезе после после книга, литературен сборник, за да бъде то заявено предварително и категорично. Но редакционният екип, с помощта на приятели и дарители за книгите, направи всичко по силите си, за да ги има тези книги, вече за пети път.
  Сайтът, впрочем, се прави на доброволни начала и в него излизат главно публицистични материали, свързани с най-различни теми и проблеми, касаещи българските емигрантски и исторически общности по света, както и теми, свързани с родината. Не знам дали можете да си представите какво значи години наред да се поддържа една такава емигрантска медия по този начин.
  За да се обхванат всички или поне почти всички български автори зад граница, създаващи литературни творби, които наистина са много, трябват други ресурси и подкрепа не само от приятели. Трябва и българската държава да има една друга политика, която да подкрепя не само българските училища зад граница, както се прави сега. А и българските медии зад граница, както и популяризирането на създаваната далеч не само в България съвременна българска литература.

 • Peter S said:

  Покана във Фейсбук за премиерата на сборника:

  https://www.facebook.com/events/2696991227234420/

  Заповядайте!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.