Home » любопитно

Победете коронавируса с музика!

2020.03.23 Няма коментари
Spread the love

Виржиния Минева: Музиката лекува! Кой инструмент на кой орган помага?

Вместо визитка: Виржиния Минева е дългогодишен музикален педагог от гр. Гисен, Германия. Всяка година тя идва в България, където организира семинари, свързани с ранното музикално възпитание на децата, валдорфска музикална педагогика и музикотерапия. В края на март тя отново ще е у нас, за да изнесе безплатно образователни семинари в Пловдив, Стара Загора и Варна. Виржиния Минева сподели своя опит в музикотерапията пред Светлана ЖЕЛЕВА (www.zdravnitza.com).

 

Лекувайте се с песен! Тананикайте си част от малка песен. Повтаряйте я, толкова, колкото Ви е приятно. Най-прекрасният инструмент е човешкият глас. Оставете красивата музика да Ви съпровожда през целия ден и тя ще Ви спаси дори от вируси – съветва Виржиния Минева.

Най-нежният начин на възпитание е музиката. В Германия ранното музикално възпитание обхваща малчуганите от 2.5 до 6 годинки, като традицията в Старата опера във Франкфурт е да се провеждат концерти за деца от 0 до 2 годинки, от 2 – 4 г. и от 4- до 6 г., с които децата се въвеждат в приказния свят на музиката. Смисълът е да се внесат положителни емоции, свобода на Духа, радост.
Подходяща за слушане музика е Соната за две пиана в ре мажор на Моцарт. Тя се харесва не само на деца, но и на възрастни, и е своеобразна музикотерапия, особено при депресия, събужда вдъхновение, създава енергия и радост, казва музикалният педагог Виржиния Минева.

Вивалди – преди лекция и работа

Студенти в Япония преди лекция слушат Вивалди. Служители на БМВ също предпочитат бароковия композитор, най-вече с „Годишните времена” – 4 цигулкови концерта, защото ги зарежда позитивно, влива им сили за работа и успех.
„Не трябва да се съмняваме, че определена музика има лечебно въздействие. Тя е най-меката, най-нежната терапия. Откъсва от ежедневното, от стреса, трансформира мислите в положителни, докосва душата”, казва Виржиния Минева.
Потвърждава го и Рушель Блаво – известният музикотерапевт от еврейски произход, психолог и лечител, в многобройните си книги и богатата си практика, която се опира на класическата и народната медицина, психология, биоенерготерапия и други методи на лечение и самолечение.

Кой инструмент върху кой орган въздейства?

Арфа – бели дробове
Саксофон – бъбреци
(Блок)флейта – черен дроб
Обой – жлъчка
Цитра – сърце
Пиано, клавесин – далак
Цигулка – тънки черва
Хармоника – дебело черво

В много държави – Германия, Австрия, Холандия, скандинавските страни класическото лечение се допълва с музикотерапия, която е въведена и в старческите домове. Там е препоръчително да се изсвири популярна песен от детството. Тя докосва душата на възрастния човек, дори и много болен, той често дава знак с жест, мимика, кимване с глава, че е почувствал музиката, посочва още Минева.

Музиката, особено с ударни инструменти, може да разблокират статическата енергия на гърлената чакра и така енергията да започне да протича правилно. При депресия, специално подбрани тонове и ритъм носят просветление, позитивизъм. Подбира се музика, в която звучат много продължително – например нежни камбанки, които въздействат на мозъка.

Целта е да се върне радостта от живота. При различните депресивни състояния много помага и работата сред природата и градината, съпроводена с музика.

Музиката може да се допълни с цветотерапия, медитация, като провеждането на терапията трябва да е в светла стая, отоплена, сред картини, в хубави, пастелни тонове.

Моцарт във фермите

Има изследвания, които показват, че ферми в Испания, в които пускат по 2 часа дневно Моцарт на кравите, се увеличава млеконадоят. Ритъмът на неговата музика е най-близък до човека, а оттам и до животното. И това действа лечебно, обяснява Минева.

Според други изследвания, 2 часа дневно с музиката на Моцарт, пусната на лозята, осигуряват по-хубаво грозде и по-качествено вино, отколкото, ако на полето цари тишина. Обикновено музиката се пуска, когато започне да се развива лозата.
„От личен опит мога да кажа, че моята градина наистина става по-хубава, когато звучи в нея няколко часа барокова музика. Веднъж на гости дойде главният архитект на град Бяла и се учуди колко зелено и красиво е на моята къща”, разкрива още тя.
Музиката изчиства негативната енергия. Неотдавна Минева се запознала с канадския композитор Robert Haig Coxon, чиято музика изчиства негативната енергия.

Децата обожават арфа

Арфата е много красива и децата я обичат, защото ги отвежда в света на приказките и мечтите. Добре е групите при ранното музикално възпитание да са малки – по 6-7 дечица. Помещението трябва е топло, слънчево и приветливо, а атмосферата да ги предразполага да пеят, танцуват и да докосват арфата.

Музиката на Моцарт е най-подходящата, най-близката до ритъма на сърцето на детето и времето, преди да се роди. Знае се, музикалното възпитание започва още от утробата на майката, подчертава музикалната педагожка.

Бременната е добре да слуша нежна, приятна музика, а също да говори на своето неродено бебче. Освен това за предпочитане е да гледат красиви цветя. Майка ми казваше: „Гледай розите, да ти е хубаво детето”, спомня си Минева.

Съчетанието на музика и цветя е прекрасно средство за ранно възпитание в красивото, добавя още Минева.
Моцарт, Вивалди, с една дума бароковата музика, е най-подходяща за децата. Добре е и да се танцува на жива музика, защото тя влияе директно на кръвообращението, на кръвното, доказано е, че тя може да свали с 25% от високото кръвно заради хармонията, която струи от нея. И обратно, силните, натрапчиви, агресивни тонове свиват кръвоносните съдове.

Музикалното възпитание от 1-и клас трябва да включва изучаване на блокфлейта, както е в Германия, Северна Америка и Китай, съветва Минева. Добре е от малки музикалното възпитание на децата да бъде свързано с годишните сезони и ритми, това им влияе изключително благотворно, заради връзката с природата, обобщава още Виржиния Минева.

 

Чуйте и интервюто на Бояна Андреева от БНР с Виржиния Минева в прикачения звуков файл.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.