2024-04-25

1 thought on “10.11.1989 – преди 30 години някои знаеха какво предстои, а днес?

  1. На този ден преди 30 години бях журналистка в отдел „Вътрешна политика“ на вестник „Труд“, заедно с Райна Вълчева и Румяна Стругарова ( светла й памет)… Ние вече знаехме какво ще се случи – предният ден ми се беше обадил Коста Андреев ( светла му памет) бивш главен редактор на „Труд“, по онова време – секретар на ЦС на БПС (профсъюзите). Бяхме шокирани!
    На 9 ноември почнах да звъня на приятели и роднини, за да споделя чутото…никой не ми повярва; майка ми ( светла й памет) ужасно се уплаши и ме помоли да не говоря с никого,защото…имам невръстно дете и ако нещо се случи, няма да се размина само със заточение в Петрич… А ме бяха „заточили“ в родния ми град за няколко седмици, защото на заседание на УС на Съюза на българските журналисти (бях най-младият му член) поискаха да подпишем декларация в подкрепа на възродителния процес – обаче, Соня Бакиш, съпругата на министър-председателя Станко Тодоров, и аз се изрепчихме и не подписахме; аз дори поисках да отида да видя какво се случва из Кърджалийско и Разградско, защото съм репортерка и трябва да видя с очите си…не ме пуснаха, ала Дамян Обрешков, тогавашният главен редактор на „Труд“, ме изстреля в отпуск за неопределено време,за да не ми се случи случка и ме накара да отида в Петрич… Та затова майка ми беше притеснена, че разказвам за падането на Тодор Живков.

    На 10 ноември се събрахме в редакцията на бул.”Дондуков“, където сега е НАП, с неприкрита превъзбуда – някак не ни се вярваше,че е възможно…по-младите бяхме във възторг, по-възрастните само клатеха глава: разрушаването на това, което са познавали цял живот дотук, ужасно ги плашеше. „Труд“ по принцип си беше дисидентска редакция и преобладаваше радостта от това, което слушахме по радиото от пленума на ЦК на БКП; коментирахме, че Петър Младенов е бил инструктиран от Кремъл да свали Тодор Живков в Москва, на път от Китай (или Япония) към България предните дни.
    Не мисля, че в този ден разсъждавахме какво ще бъде утре и вдругиден…просто бяхме опиянени от невероятното, което се случва пред очите ни… Вече бяхме надъхани с порив към Промяната от гласността и престройката, от руските “Огоньок“ и „Аргументи и факти“…

    Оттогава си спомням един цитат от западен вестник:“Българите последни се напиха и първи изтрезняха!“

    https://www.facebook.com/sonia.koltuklieva/posts/10219937266559085

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *