Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Провокация по повод една кръгла маса. Отговор на Демократичен съюз на българите

2019.06.12 Няма коментари
Spread the love

Демократичният съюз на българите остро осъжда съобщението на Общинското ръководство в Босилеград и на председателя на Националния съвет на българското малцинство, с което те отхвърлят поканата на организаторите за участие в работата на кръглата маса на 5 юни т.г в Цариброд.

Постъпката и становищата, изразени в съвместното съобщение на кмета на Босилеград Владимир Захариев, председателя на Националния съвет на българското малцинство Стефан Стойков и председателя на Общинската скупщина в Босилеград Славчо Владимиров, са поредното излагане и унижение на българското малцинство пред сръбската, българската и европейската общественост.

Убедени сме, че гражданите на Босилеград и принадлежащите към българското малцинство в Сърбия не са им дали мандат да водят лична война с българските дипломатически представители, и да усложняват отношенията на Сърбия с България, а да спазват и точно да прилагат законите, с които са гарантирани правата на гражданите с българско самосъзнание.

Съобщението, подписано от представители на институции, чиито правомощия са в конфликт на интереси, показва пълна некомпетентност и непознаване на административната практика, и никакво позоваване на „легалитет“ и „легитимитет“ не може да промени това. Сегашното управление на Община Босилеград и на Националния съвет на българското малцинство се дължи не на „легалитет“ и „легитимитет“, а само и единствено на бездействието на прокуратурата по време на провеждането на изборите.

Благодарение на многобройните закононарушения, пропуски и манипулации в изборния процес, българското малцинство днес се намира в абсурдната ситуация да се управлява от чужди националистически партии и от напълно некомпетентни хора, които при това никога не са имали ясно изразено национално самосъзнание. Днес всички берат плодовете от лоши преценки и залагания на погрешни кандидати, а не на автентичните представители на българското малцинство.

Циничните изказвания за сметка на български дипломатически представители, че „ще бъдат записани с черни букви в историята на малцинството“, са недопустим гаф и показват липса на елементарно възпитание и лична култура. Именно затова те си мислят, че могат да подведат и да накарат българската държава да отстъпи от позициите си по проблемите на българското малцинство в Западните покрайнини, и да се подчини на своеволието на самозабравилия се кмет Захариев. Довчерашният зам.-кмет и сегашен председател на Националния съвет на българското малцинство Стефан Стойков е само подставено лице на кмета, което със закъснение от няколко дни се приподписва под документите, които той му поднася.

С оглед на това, че Захариев, Стойков и Владимиров непрекъснато изтъкват, че са постигнали големи „успехи“, благодарение на подкрепата на президента Вучич и на правителството, ние очакваме президентът Вучич и премиер Бърнабич със специално съобщение да застанат зад тях и да подкрепят всичко, което Владимир Захариев, Стефан Стойков и Славчо Владимиров са направили досега за развитието на общината, за просперитета на нейните граждани и специално за гражданите, които вече три десетилетия, с цената на огромни рискове и себеотрицания, отстояват правата и интересите на българското малцинство.

Същевременно, ние предупреждаваме държавните органи и институции в Сърбия и България, че всеки опит да се сътрудничи и да се работи с Общинското ръководство в Босилеград и с Националния съвет на българското малцинство, носи рискове да се легитимира и подкрепи една власт, която е спечелена по престъпен начин.

 

Председател на ДСБ,

Драголюб Иванчов

––––––––––––––––––––––––––––––––––

Бел. ред.: Още по темата – вж. тук.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.