Home » Авторски страници, Е-Списание

Какво четем в Манифест(ите) на терорист(ите)

2019.03.16 3 коментари
Spread the love

Ето какво е написал в своя „Манифест“ Брентън Тарант и какви изводи можем да направим след кървавия терористичен акт в Нова Зеландия:

Информационните агенции вече ни съобщиха: «Заподозреният (на снимката горе) за нападенията в Нова Зеландия Брентън Тарант беше изправен пред съда по обвинение в убийство. Той не поиска да бъде пуснат под гаранция и ще остане в затвора до следващото изслушване, което ще бъде на 5-и април.

Съдебното заседание беше закрито за публика, но пред сградата на съда беше пълно с журналисти. Заради засиления медиен интерес тя беше охранявана от въоръжена полиция.

По-рано на специална пресконференция новозеландският премиер Джасинда Ардърн каза, че заподозреният е разполагал с малък арсенал от оръжия и е притежавал валидно разрешително, получено в края на 2017 г. Според нея, законите за носене на oръжие в страната трябва да бъдат променени. Ардърн каза още, че мъжът е пътувал по света, но не е бил под наблюдение нито от австралийските, нито от новозеландските служби:

„Този човек не е бил в списъка за следене на австралийското или новозеландското разузнаване. Пътувал е до редица страни, за определени периоди е в бил Нова Зеландия или извън нея, но в понеделник ще поискам службите да се съберат, за да проследят естеството на пътуванията му.“ (Вече е известно, че в края на 2018 г. той е бил няколко дни в България. Съобщиха го лично премиерът Борисов и главният прокурор Цацаров, в според някои, чисто ПР акция).

Междувременно в Нова Зеландия започнаха погребенията на жертвите, а Турция стартира разследване след като стана ясно, че заподозреният е бил няколко пъти в страната, съобщи пред Франс прес турски представител, пожелал анонимност.

Четиридесет и девет души са загинали и повече от 20 ранени при стрелбата в две джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия. Австралийският премиер Скот Морисън определи стрелеца, който има австралийско гражданство, като десен екстремист и терорист, съобщи Би Би Си.

Нападателят е публикувал манифест от 73 страници, в който се описва и като „обикновен бял мъж“. 28-годишният терорист коментира, че е роден „в семейство на работници, с ниски доходи… който е решил да заеме позиция, за да осигури бъдеще за своя народ“ – съобщава News.com – Австралия.

В туит, публикуван от терористa, се виждат и няколко пълнителя на автоматично оръжие, на които са написани имена на терористи или на ключови битки от Руско-турската и Балканската войни. Според италианския в. „Република”, профилът на терориста е бил след това затворен, но някои снимки на публикацията му все още могат да се видят в интернет.

Италианският „Република” помества снимката на туита, в която на втория пълнител се вижда и надписът на български „Битка при Булаир 1913”. (Булаирският бой се провежда на 8 февруари 1913 г. между българската Седма пехотна рилска дивизия, под командването на генерал-майор Георги Тодоров, и османските Дивизия Мюретеби и Двадесет и седма пехотна дивизия, под командването на Али Фетхи.) Боят завършва с победа за България. Преди него е изписано на български и името Фружин (син на последния търновски цар Иван Шишман, който през 1408 г., заедно с Константин, оглавява въстание против османското господство).

Терористът описва причините за атаката – да „покаже на нашествениците, че нашите земи никога няма да бъдат техни земи, нашите земи са наши собствени, и че, докато дори един бял човек все още е жив, те никога няма да завладеят нашите земи“. Той разкрива, че е планирал нападението от две години, отбелязвайки, че е решил преди три месеца то да е в Крайстчърч.

„Една атака в Нова Зеландия би довела до внимание за истината за нападението над нашата цивилизация, че никой в света не е в безопасност, нашествениците вече са били във всички наши земи, дори и в най-отдалечените райони на света, и че никой не може да отиде някъде, където да е безопасно и свободно от масова имиграция.“

Твърдейки, че представлява „милиони европейски и други етнонационалисти“, той допълва: „Големият ни проблем е в броя на ражданията. Фертилността на жените на мюсюлманите е много по-голяма от тази на европейците, заради това ние трябва да осигурим съществуването на нашите хора и бъдеще за белите деца.“

По-долу следват някои избрани откъси от неговия Манифест, на места написан и като автоинтервю със себе си – във вида въпрос-отговор.

(Преводът е направен с големи съкращения, защото идеята за публикуването му не е да бъде предаден целият текст, а за да разкрият причините, довели до радикализирането на крайнодесния терорист. А той можеше и да е ляв радикал. Даже е вероятно следващата голяма терористична атака някъде по света да е именно от леви радикалисти. Историята е доказала, че те са още по-жестоки.

А за причините на тази жестокост в Еврочикаго сме писали многократно – последната по-дълга публикация може да намерите под заглавие „Може ли ислямският и друг краен тероризъм да променят света към добро?“.

В текста отпреди повече от година е предложена и рецептата за спасение от неминуемото все по-широко разрастване на тероризма в света. Разрастване, за което ни предупреждава и самият Брентън Тарант в своя Манифест. И нека написаното да се чете с разбиране, което е присъщо на интелигентните наши читатели, за това докъде може да ни доведе липсата на образование и правилни цели.

Рисунка от заглавната страница на Манифеста на терориста

Кой си ти, Брентън Тарант?

Най-обикновен бял мъж, на 28 години. Роден съм в Австралия, в семейство на работници с ниски доходи. Родителите ми са от шотландски, ирландски и английски произход.
Имах обикновено детство, без никакви големи проблеми. По време на обучението си нямах особен интерес към образованието, в края на годината едва достигах до необходимата за преминаване оценка. Не посещавах университет, тъй като нямах интерес към нищо, което предлагат като обучение университетите. Работих за кратко време, преди да инвестирам парите си. След това използвах парите от инвестицията за пътуване. Напоследък работя на непълен работен ден в кебапчийница.
Аз съм обикновен бял мъж, от обикновено семейство, който се реши да заеме позиция, за да осигури бъдеще за своя народ.

….

Имало ли е конкретно събитие или причина, заради която сте решил да се ангажирате с нападението?

Имаше един период отпреди две години, който драматично промени моите възгледи. Периодът беше от началото от април 2017 г. до края на май 2017 г. […] В този период от време серия от събития развали моите собствени очаквания и ми разкри истината за ситуацията в тогавашния Запад. […] Тези събития преобърнаха мислите ми и от преследване на демократични политики, най-накрая ми се откри истината, че революционното решение е единственото възможно решение на настоящата ни криза. […]
Първото събитие, с което започна промяната в мен, беше терористично нападение в Стокхолм, на 7 април 2017 г. […] Второто събитие бяха френските общи избори през 2017 г. От резултатите от тях разбрах, че вече е невъзможно демократично решение чрез избори.

….

Защо избрахте да използвате огнестрелно оръжие?

Бих могъл да избера всякакви други оръжия или средства. […] Обгазяване, пожар, атаки с превозни средства, самолетна атака и т.н. – всички тези средства са налични и възможни. Имах волята и имах ресурсите за тях. Но избрах именно огнестрелните оръжия, заради влиянието, което би имало върху социалния дискурс, медийното отразяване и влиянието, което то би могло да има върху политиката на Съединените щати, и по този начин за политическата ситуация в света. САЩ са разкъсани на много фракции относно Втората поправка (за носене на огнестрелно оръжие). […]
Очаквам лявото крило в Съединените щати да се стреми към това да отмени Втората поправка и да видим как дясното крило в САЩ ще се вдигне на атака срещу това. Този опит за премахване на част от правата, от страна на левите, ще доведе до драматично поляризация на хората в САЩ и до евентуално разпадане на САЩ, по културни и расови линии.

….

Вие лично мразите ли чужденците и другите култури?

Не. Аз прекарах години в пътувания, опознах много нации. Навсякъде, където пътувах, с няколко малки изключения, бях третиран чудесно като гост и дори като приятел. Пожелавам на различните народи и техния свят най-доброто, независимо от тяхната етническа принадлежност, раса, култура и вяра. Нека те живеят в мир и благоденствие със собствените си хора, практикувайки собствените си национални традиции. […] Но ако същите тези хора се стремят да дойдат при моите народи, да заменят моите хора и да покорят държавата ми, ще бъда принуден да се бия с тях с всички сили и безрезервно.

….

Смятате ли, че тези, които нападате, са невинни хора?

Те не са невинни заради нашествието си. И всички, които колонизират други народи, споделят вината. […]

Неонацист ли сте?

Това е много широка категория хора и понятието е размито. Така че не, не съм.

Дали сте консерватор?

Не, консерватизмът е маскиран корпоратизъм и не искам да участвам в него.

Дали сте християнин?

Това е сложно. Когато науча, ще Ви кажа.

Фашист ли сте?

Да. […] Най-вече съм съгласен с възгледите на сър Осуалд Мозли и смятам себе си за екофашист по природа. А нацията с най-близки до мен политически и социални ценности е Китайската народна република.

Имаше ли политическа фигура или партия в историята, която най-много свързвате със себе си?

Сър Осуалд Мозли е човекът от историята, най-близо до моите убеждения.

(Цитат от Уикипедия: «През октомври 1932 г. Мозли обявява създаването на Съюза на британските фашисти (BSF), който той води неизменно през целия период на политическото му битие. Мозли предлага да се ограничи властта на парламента и да се установи диктатура в страната по италиански фашистки образец. […] Сватбата на Мозли и Митфорд е организирана тържествено в дома на Йозеф Гьобелс. Сватбената церемония е уважена и от фюрера. […] През първите няколко месеца след началото на Втората световна война, Мозли и Съюзът на британските фашисти все още имат свободно възможност да продължат да осъществяват своята политическа дейност. След като на власт във Великобритания през май 1940 година идва кабинет начело с Уинстън Чърчил, новият премиер решава да сложи край на политическата дейност на Съюза на британските фашисти. През май-юни 1940 г. Освалд ​​Мозли, заедно с повечето от лидерите на съюза, са арестувани заради „предателската си позиция към Германия и нейните съюзници“ и през юли дейността на фашисткия и националсоциалистически британски съюз е забранена.
След края на Втората световна война, Мозли се връща в активната политика. На 7 февруари 1947 г. той основава Юнионисткото движение (на английски: Union Movement), което обединява повече от 50 малки, крайно десни организации и групи. След войната Мозли активно подкрепя идеята за обединение на страните от Западна Европа.
За решаване на вътрешните проблеми на Великобритания, Мозли предлага да бъдат репатрирани всички имигранти от страната. Той също така изразява несъгласие с резултатите от Нюрнбергския трибунал, организиран от страните от антихитлеристката коалиция. В защита на своите политически идеи, Мозли през 1959 г. участва за първи път след края на Втората световна война в парламентарни избори. Британските гласоподаватели не подкрепят неговите възгледи и Мозли не успява да стане член на Камарата на общините. По-късно, в началото на 60-те години, той се опитва да създаде Национална партия на Европа, която да обедини водещите десни организации в страните от Западна Европа. Тази негова инициатива остава нереализирана. В резултат на този пореден провал, Мозли след 1962 г. се оттегля от активната политика. Завършва земния си път на френска земя, където и умира на 3 декември 1980 г., на 84-годишна възраст.
След края на Студената война и с падането на Берлинската стена, в родната му Британия животът и дейността на Мозли са обект на непрестанен и повишен интерес, като редовно излизат книги за политическата му деятелност и за „Фашистка Великобритания“. През 1998 г. четвърти канал на британската държавна телевизия излъчва телевизионния филм „Мозли“, чийто консултант е синът на бившия британски фашистки лидер Николас Мозли. В Лондон има и малка неправителствена организация „Приятели на Освалд ​​Мозли“, състояща се предимно от бивши сътрудници и последователи.“)

….

Проявявате ли нетърпимост?

Да. Последните добродетели на умиращия народ са толерантност и апатия.

….

Откъде сте получили, проучили и развили убежденията си?

Интернет, разбира се. Никъде другаде няма да откриете истината.

….

Научили ли сте за насилието и екстремизма чрез видео игри, музика, литература, кино?

Да, «Spyro the dragon 3» ме научи на етно-национализма. «Fortnite» ме обучи да бъда убиец и да справям с труповете на враговете ми.

Винаги ли сте държали на днешните си мнения и разбирания?

Не. Когато бях млад, бях комунист, после анархист и накрая либертарианец, преди да стана екофашист.

Вашите вярвания повлияни ли са от други нападатели?

Да. […] Най-истинско вдъхновение почерпих от Брайвик. (Изписаното име в Манифеста е Knight Justiciar Breivik, а не Anders Behring Breivik – норвежки масов убиец и терорист, който също е писал свой Манифест от 1500 страници – линк).

Кои смятате за бели хора?

Тези, които са европейци – етнически и културно.

….

Не е ли демокрацията единственото решение, защо се ангажирате с насилие?

Демокрацията е власт на тълпата и самата тълпа се управлява от нашите врагове. Глобалната и корпоративна преса ги контролира, образователната система (под въздействие на марксистите) ги контролира, държавата […] ги контролира и антибялата медийна машина ги контролира. […].
Не страдайте от заблудата, че е възможно да победиш без усилие, безрисково и демократично. Подгответе се за война, подгответе се за насилие и се подгответе за риск, загуба, борба, смърт. Силата е единственият път към властта и единственият път към истинската победа.

….

Но насилието не е отговорът, защо решихте да използвате сила?

Няма нация в света, която не е основана или поддържана от използването на сила. Силата е силна. Историята е историята на властта. Насилието е реалността на историята.

…..

За радикализация на младите западни мъже

Радикализацията не е просто неизбежна, но и неминуема. Тя ще настъпи като шок. Еевропейските мъже, във всяка нация и на всеки континент, ще се обърнем към радикални понятия и методи за борба, със социалния и моралния упадък на техните народи и продължаващата етническа подмяна на тяхната нация. Радикалното, експлозивно действие е единственият желан и необходим отговор на опитите за геноцид над нас.

.…

За асимилацията

Трябва да видим и да признаем асимилационния неуспех. […] Очакванията имигрантите да се асимилират от умираща и упадъчна култура е смешен. Кой би искал да напусне своята силна, доминираща и разпространяваща се по света култура и да се присъедини към по-стара, разлагаща се, дегенеративна култура?
ЕТО ЗАЩО РАДИКАЛИЗАЦИЯ – ТОВА Е РАЦИОНАЛНИЯТ ОТГОВОР НА ИЗРАЖДАНЕТО!
[…]

Край на цитатите.

Какво е главното, което може да научим от Манифеса на терориста?

За всеки то е различно. Основното, според мен е, че австралиецът е прав за неуспеха на асимилацията. Но той не открива истинските причини – без образование е невъзможно да разбереш останалия свят. Именно високото образование и култура променят хората. Самият Брентън Тарант е нагледен пример за това. Липсата на образование е главната пречка за асимилацията на мигрантите в Европа, но и липсата на образование е попречила и на него, „белия“. И независимо, че е видял и дори живял в много държави, той не успява да открие друг път за промяна, освен пътя на насилието.

Ще повторя публикуваното в Eurochicago.com преди – благоденствие и мир може да настъпи само при общество, в което знанието и моралът са върховна ценност и цел. Ето заключителните редове оттогава:

„…Не е ли неграмотността почвата, на която избуява най-лесно идеология, базираща се на салафитски и всякакви други радикални учения? Огромното разделение на бедни и богати, властта на силата и безогледното преследване на парите като основна цел в живота – не са ли това причините много от хората, живеещи дори в развития Запад, почувствали се аутсайдери, да се обърнат към радикалните идеи?

Тогава?

От векове светлите умове сочат единствения път – спасението е в смяна на целите. Обръщане на погледа от парите към ЗНАНИЕТО, а след това и към МОРАЛА, като основни съвременни ценности.

И съм сигурен, че този спасителен за човечеството път, както се казва «доброзорно», ще бъде открит от всички онези, които дълго време имаха интерес само от необразован електорат. Които дълго време използваха и вътрешнополитически, и зад граница, принципа «Разделяй и владей!».

Защото, ако и в бъдеще продължаваме по същия начин, както до днес, само въпрос на време е кога ядрено, химическо, бактериологическо или друго oръжие за масово унищожение ще попадне в ръцете на терористи. И тогава парите съвсем ще изгубят значение. Всичките пари на света.

 

П. Стаматов

–––––––––––––––––––––––

P.S. На снимката долу – доказателство, че последователи на насилието има навсякъде и между нас. Какво разчитате Вие в Манифест(ите) на терорист(ите)?

3 Comments »

 • Vessi said:

  Vessislava Tancheva is feeling furious.
  ·
  Борисов, вместо да събира шефове на служби и прокурори заради трагедията в Нова Зеландия, да се огледа около себе си – в правителството му има хора, които така легитимираха езикa на омразата, че го превърнаха в банално ежедневно зло! 😠
  Разбирам, че му е важно да замаже гафа с недоопростените милиони на мюфтийството, но преди да ни навира пак в лицата малоумния „Косовски сценарий“, да пита някогашния си кум например, каква му е връзката с откровените неонацисти от мото клуб „Вагабонд“ в Пловдив?

 • Nik said:

  IGNORANTIO MATER VIOLENTIAE EST… = НЕВЕЖСТВОТО Е МАЙКА НА НАСИЛИЕТО…

  https://www.eurochicago.com/2015/09/zakonat-pravoto-moralat/

 • Димитър Гинчев said:

  Насилието е в #институциите ни, които са ангажирани с правата на децата ни. При нас има #институционално насилие, което е пряко върху децата ни и и нас родителите. #медиите пазят #вождовете в тези #институции.
  Каква държава изграждаме в каква живеем и къде е посока, където отиваме!
  Мислете!

  ЗА свободата от домашния затвор на 14-годишния Георги от Нова Загора

  on.fb.me/1weBbPJ

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.