Home » Авторски страници

Пловдивската премиера на “Читател до поискване”

2018.06.04 Няма коментари
Spread the love

На 31 май 2018 г. в Пловдив бе представен третият сборник, създаден от EuroChicago.com и приятели – “Читател до поискване”. Сборникът с разкази и стихове на български автори от четири континента бе представен по-рано тази година във Велико Търново и в София. Събитието в Пловдив стана участието на авторите Иван Вълев, Ради Радев, Емилия Николова, Емил Стоянов и други творци от Града под тепетата.

“ЧИТАТЕЛ ДО ПОИСКВАНЕ” В ПЛОВДИВ

В горещия 31 май в литературен салон „Възраждане” – Старинен Пловдив, се проведе и пловдивската премиера на „Читател до поискване”. В ден като този, който беше изпълнен с литературни събития в Града под тепетата, залата на читалището се изпълни с пловдивски автори, участници в сборника и любители на изящното слово.

С „Добре дошли” гостите бяха посрещнати от любезните домакини Ваня Лапавичева и Маги Боева, служители към читалището. Представянето започна с прочит на интервю пред БНР на Мариана Христова, редактор на сборника.

Маги Боева

Интервюто прочете художественият ръководител на литературен клуб „Николай Гюлев”, пловдивската поетеса Емилия Зъбова. Така гостите бяха запознати с представянето на сборника от неговия редактор и това подбуди интереса им към книгата.

Емилия Николова-Зъбова

И как да не бъде така, когато в бездуховното време, почти навсякъде около нас, българи, живеещи от двете страни на океана, са били дарители и радетели този сборник да стане реалност и съвсем безплатно да стигне до читателите си.

Интересът към съдържанието на книгата се подсили и от споменаването на факта, че българи, живеещи от години извън пределите на Родината, пишат творбите си на български език и болеят за всичко, което се случва в България.

С притаен от вълнение дъх гостите очакваха да чуят творбите от сборника „Читател до поискване”. Присъстващите автори прочетоха своите стихове, публикувани в сборника.

Ради Радев

Иван Вълев

Емил Стоянов

След това пловдивската поетеса и журналист Стефка Тотева прочете отзива на литературния редактор на в. “Култура” Марин Бодаков за “Читател до поискване”, публикуван във вестника.

Стефка Тотева

Представянето продължи с четене на творби от други автори, станали част от съдържанието на „Читател до поискване”. Между тях бяха произведения на Ивайло Терзийски, Николай Дялков, Ивайло Балабанов, Мариана Христова, Гълъбина Митева и много други, чиито подбор беше предварително направен от Емилия Зъбова, водещ на вечерта. Възхищението си от сборника изказаха и автори, и гости.

От началото до края на събитието камерата на поета Димитър Димитров не изпусна нито миг. С благодарност към него, ще имаме документален филм от представянето в Пловдив.

Представянето на сборника „Читател до поискване” в нашия град беше един наистина сърдечен празник на приятелството и българщината, а защо не и мост към бъдещи творчески контакти със събратята ни по перо по света.

 

Текст: Емилия Николова-Зъбова

Снимки: Ваня Лапавичева

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.