2024-04-18

5 thoughts on “„Родена във въздуха“ – документален филм за репресиите над българите в Северна Гърция

  1. Явно си зависи от хората.Имаме приятелски семейства гърци, а пък бротовчедката на жена ми се ожени за грък след като овдовя и той е много културен човек.Добри и лоши хора има навсякъде, както ги има и в България и навсякъде по света.

  2. До 1944 г. отношенията на гърци и българи бяха взаимно търпими. Някои гърци си смениха имената, тъй като не говореха вече друг език. Отношението към българите в Гърция се промени коренно след окупацията на България от Русия и широките опитите за военно проникване с гражданска война в северна Гърция. Последва за дълги години остра антибългарска пропаганда, която и сега има оставени дълбоки следи. Турците в Гърция имат много по добро положение от българите, въпреки вековете на окупация.

  3. Искам и аз да напиша нещо по отношение на дискриминацията спрямо бьлгарите в ГЬРЦИЯ ! Аз и моята майка,заедно с втория ми баща (който е грьк) живеем от дълги години в ГЬРЦИЯ на остров КОС .Преди една година майка ми се разболя сериозно но тогава не отидохме на лекар ! Преди две седмици моята майка получи инсулт и се наложи да я приемат в болницата.Първото нещо ,което завеждащата отделение още от вратата ме попита беше дали имаме пари !Ако нямате каза тя „още утре си заминавате“ и това при положение че майка ми не може да върви и да говори и е в много тежко състояние ! Второто нещо което ме попитаха беше откъде сме .След като казах „от БЬЛГАРИЯ“ възклицанието на завеждащата беше “ а браво само това ни липсваше и защо трябваше да я доведеш тук,какво толкова и има“ при което останах изумен и не знаех какво да отговоря !Много моля ако някой иска да си каже мнението по този въпрос,защото от тези неща ми е много болно !

  4. Факт е, че гърците страшно ни мразят…… До такава степен, че дори отсъстваме в новините им ! В няколко новинарски блока за Балканите, информират за събития дори в Румъния, но не и от България…….. За петнайсеттина години, само един документален филм ми попадна за България, и там основен събеседник беше …….. Азис………. Браво на авторите за филма!

  5. Браво и благодарности на всички които са работили за това благородно дело!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *