Home » Авторски страници

„Да си учѝл още три месеца, да си станàл шафйóр!“

2015.08.04 Няма коментари
Spread the love

Текст от авторската поредица на Николай Гусев „Защото накрая нищо друго не остава…“. Всички публикувани досега текстове от тази поредица могат да се намерят тук.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

„ДА СИ УЧЍЛ ОЩЕ ТРИ МЕСЕЦИ, ДА СИ СТАНÁЛ ШАФЙÓР!“

.

Снимка: socbg.com

Снимка: Socbg.com

Беше се родил две години и половина преди мене.

По тази ли, по друга ли причина, но ме гледаше отвисоко (макар че беше една глава по-нисък).

Все пак ми се струва, че главното основание да ме презира беше материалният му статус на социалистически трудещ се – шофьор, противопоставен на скромната ми битност на университетски преподавател.

Такава беше и „червената нишка“ на комунистическата политика – всячески да дундурка „трудещия се“ „пролетариат“, вкл. и чрез материални поощрения, за да го противопоставя на „гнилата“ интелигенция – т.нар. презрително „чантаджии“. (Тук е уместно да си припомним маркс-ленинската концепция за „окончателното и безвъзвратно отмиране на държавата и правото“.)

Така че поведението на „Кѝро братовчèдо“ беше в пълен унисон с политиката и практиката на Партията („БКП“) и Правителството (много „БКП“ и малко БЗНС – за миризма).

Едвам завършил основно образование, и се цанѝ за помощник-шофьор – днес изчезнала длъжност от номенклатурата на професиите. Няколко години по-късно положи успешно и шофьорски изпити. Снабди се със заветната книжка, заглади косъма, започна да се облича и храни добре. Стройната младежка фигура се наливаше, но не само с мускулна маса. Появи се и задължителното при подобни условия бирено коремче.

Не си даваше зор в работата. Защо да се мъчи зад волана, когато само с едно драсване на молива курсовете, а с тях и заплащането, можеха да се утроят… Както сам се шегуваше, длъжността му не била „шафйóрска“, ами директорска.

Мен пък ме подиграваше: „Какво ми се перчиш с твойо университет?! Па яз зи’ам три пъти колкото тебе… Да беше барèм учѝл още три месеца, да си станàл шафйóр!“.

Понатрупа пари, построи двуетажна къща, приюти в нея пенсионирания си баща /1/. Вода не признаваше – освен за миене и къпане – консумираше само вино, бира и ракия. Ядене и пиене – на корем! С няколко думи – постигнатата мечта на социалистическия труженик… реализираната утопия на средностатистическия лумпен.

По някое време обаче соцблагополучието му се стори „прочетен вес’ник“. Приѝска му се нещо пó така, по-чорбаджийско. Разгеле, другарите бяха поотпуснали малко мъртвата хватка около врата на предприемчивите българи. Киро заряза „директорската“ държавна работа – по-скоро служба, купи една бракувана „Ифа“ и се зае да я „стегне“.

И – о, чудо!

Само след три месеци външният вид на братовчеда се промени на 180° – биреното коремче се стопи, стана сух като чироз. Я виж ти каква била разликата между „кьóравото“ – държавното, и частното…

Така изкара няколко години в денонощно блъскане и накрая се предаде: закара амортизираната таратайка там, откъдето я беше взел – в склада на „Вторични суровини“…

И отново се намери на „директорска служба“. На „държавно“.

Бързо възстанови телесното си тегло. Бира, вино и ракия винаги се намираха „на една ръка разстояние“. Месец след месец, година след година, докато в един летен ден се озова в районната болница в Ботунец с диагноза „цироза на черния дроб“. Скоро получихме известие за кончината му.

Макар и да се перчеше, беше срамежлив, стеснителен, вътрешно несигурен. Не успя да се задоми, да създаде семейство и да отгледа деца. Къщата, която построи, приюти племенниците му – сина на Цеца /2/ Ивайло и дъщерята на Милка /3/ Ели.

Отиде си след само половин век на този свят. Беше живял с комплекс за малоценност и поради това демонстрираше подчертано свръхценностно поведение пред околните: човекът беше „учѝл“ три месеци повече от другите, беше взел „шафйóрска книШка“…

.

Николай Гусев

––––––––––––––––––––––––––––––––––

/1/ Вж. Гàбровецо.
/2/ Вж. „Парашутистката“.
/3/ Вж. „Мики“.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.