Home » Авторски страници, българи зад граница

Четири български училища зад граница ще почетат св. Методий в Микулчице

2015.05.14 Няма коментари
Spread the love
Паметникът на светите братя Кирил и Методий в Микулчице

Паметникът на светите братя Кирил и Методий в Микулчице

Четири български училища от различни страни и градове в Европа ще се съберем тази година за 24 май в Микулчице, Чехия, във връзка със 1200 години от рождението 1130 години от смъртта на св. Методий. Това са българското училище в Париж „Кирил и Методий“, Българското училище за роден език в Будапеща, Българското училище „Азбука“ в Дъблин и Българското училище „Петър Берон“ в Прага.

За първи път на 24 май миналата година училище „Кирил и Методий“ в Париж постави началото на поклонение на гроба на Константин Кирил Философ в базиликата „Сан Клементе“ в Рим и обиколка на местата във Вечния град, наречена „По българските следи в Рим“, където тази година ще отидат на поклонение представители на 17 български училища зад граница (вж. тук).

В настоящата 2015-та година, когато се отбелязват 1200 години  от рождението и 1130 години от кончината на св. Методий, четири български училища ще отдадем почит на Светите братя в Чехия, където се предполага, че почиват тленните останки на св. Методий. През 863 г. братята Кирил и Методий донасят славянската азбука във Великоморавия и развиват своята апостолска и просветителска дейност там до 867 г.

От 22 до 25 май ученици и учители от училищата-партньори в европейския проект „Пролетни празници в Европа“ по програмата „Еразъм плюс“ ще се съберем в Прага за втора среща в рамките на проекта. Представителни групи от учители и ученици от Българско училище за роден език в Будапеща, Българско училище „Азбука“ в Дъблин, СОУ „Петър Берон“ в Прага и Българското училище „Кирил и Методий“ в Париж ще участваме в тържествата по случай 24 май.

Група от осем ученици и двама учители ще представят нашето училище на срещата в Прага. Ще честваме заедно с нашите партньори най-българския и най-красив пролетен празник – 24 май. Ще почетем святото дело на солунските братя св. св. Кирил и Методий като апостоли на християнството сред славянските народи и като духовен мост между културните и религиозни традиции на Източна и Западна Европа.

На 24 май ще отбележим и 35 години от обявяването на солунските братя за съпокровители на Европа.

 

Българско училище „Кирил и Методий“ в Париж

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.