Home » Авторски страници, българи зад граница

Българският 24 май в Рим: 320 представители от 17 български училища в чужбина

2015.05.13 Няма коментари

Както вече бе оповестено, по инициатива на Първо българско неделно училище „Св. Иван Рилски“ в Мадрид, от 20 до 24 май Асоциацията на българските училища в чужбина организира поклонение на гроба на св. Константин – Кирил Философ в базиликата “Сан Клементе” в Рим и учебно-познавателна разходка по българските следи в италианската столица. За Вечния град ще заминат представители на 17 български училища в чужбина. Представители на други четири български училища зад граница ще почетат паметта на св. Методий в Микулчице, Чехия (вж. тук).

Untitled12

За организираните български Майски празници в Рим ще заминат 320 деца, родители и учители от 17 български училища в Европа. От Испания ще има представители на 7 български училища, от Италия на 5, от Великобритания на 2, от Австрия, Франция и Кипър – по едно. Организацията за това събитие е започнала още през ноември миналата година и е продължила до 12 май на тази.

Главен координатор на това безпрецедентно поклонническо пътуване до Рим за празника на българската просвета и култура 24 май, в което ще участват български деца, учители и родители от различни европейски страни, е г-жа Петя Цанева, директор на ПБНУ “Св. Иван Рилски” в Мадрид и президент на Асоциация „Балкан”. Особен принос за него има и г-жа Венета Ненкова от училище „Асен и Илия Пейкови” в Рим. Тя е направила и интернет страница за събитието.

Изготвено е писмо до папа Франциск на български и в превод на италиански. То ще му бъде връчено от името на всички български училища в чужбина, заедно с иконата на св. Паисий Хилендарски, нарисувана от г-жа Адриана Любенова.

От сметката на Асоциацията на българските училища в чужбина са закупени 150 знаменца с националния трибагреник. Разходът затова е гласуван на събрание на Управителния съвет на АБУЧ. Останалите  се подсигуряват от  българското училище – домакин в Рим. На това училище се дължи и осигуряването на зала за 320 души, един обяд за всички участници и необходимата техника за провеждане на събитието.

Г-жа Петя Цанева честити предварително Празника на буквите на своите колеги и пише: “В Деня на словото и Знанието, нека всеки каже, макар и на ум, БЛАГОДАРЯ! На светите братя Кирил и Методий, на техните ученици, на последователи им, на първия си учител, повел го по пътя на духовното просвещение. И нека това БЛАГОДАРЯ пребъде през вековете!”

.

Еврочикаго

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.