Home » българи зад граница, Е-Списание

Българите в Украйна не искат да бъдат пушечно месо. България не прави нищо

2015.02.03 4 коментара

РЕАКЦИИ НА НОВИНАТА ЗА МОБИЛИЗАЦИЯТА НА ЕТНИЧЕСКИ БЪЛГАРИ В УКРАЙНА И НА БЕЗДЕЙСТВИЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА, КОЯТО НЕ ПРАВИ НИКАКВИ СТЪПКИ ПРЕД УКРАИНСКАТА, ЗА ДА ГИ ЗАЩИТИ

.

Едно българско село в Одеска област се вдигна на бунт срещу мобилизацията. Новината за това бе отразена от медиите преди няколко дни.

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Около 500 бесарабски българи от село Кулевча в Одеска област се вдигнаха на граждански бунт срещу насилствената им мобилизация от киевските власти, влязоха в остра конфронтация и прогониха пратените от Киев военни мобилизационни разчети, съобщиха от местната общност, цитирани от БГНЕС.

На бандеровците не е достатъчен геноцидът срещу нашия народ за последните 25 години. Не им стигат и политически убийства на българите. Никога няма да забравим нашите герои Милев и Николов, изгорени в Одеса. Днес дойдоха да мобилизират българите на война срещу Донбас. Хората излязоха на митинг и не му позволиха да прочете заповедта”, пише в мрежата бесарабският българин Пьотр Рибаков. Той споделя, че хората в селото говорят помежду си на български, а с офицера от украинската армия – на руски.

“Да не допуснем моите братя да загинат за чужди интереси! Нека Порошенко заедно с Турчинов и Яценюк да вземат пушките и да отиват на война! Моля, пишете обръщения към българско правителство и организирайте митинги в България в наша подкрепа” – призовава българинът Рибаков, цитиран от News.bg.

————————————————

.

Депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов за мобилизацията на етнически българи в Украйна:

Тенденцията за мобилизиране на етнически българи заради конфликта между Киев и Източна Украйна е опасна. Това заяви депутатът от Патриотичния фронт Юлиан Ангелов в ефира на Дарик радио. Той е и организационен секретар на ВМРО, отговарящ за ресор „Българи зад граница“, както и член на парламентарната Комисия по външна политика.

Десетки етнически българи, живеещи в Украйна, се свързаха с ВМРО с апел за помощ – те не искат да бъдат привличани към тази гражданска война. Категорично мога да заявя, че българската държава има възможността да постави пред украинското правителство въпроса, застъпвайки се за правата на нашите сънародници, като така ще се преустанови изпращането на повиквателни, посочи Ангелов.

Той изрази съжалението си, че през последните 25 години държавата бездейства по отношение ситуацията на българите зад граница. Ангелов припомни, че когато започна кризата в Украйна, тогавашният външен министър Кристиян Вигенин предвождаше делегация, която обаче не постави въпроса за статута на над 800 000 етнически българи, живеещи там.

Според народния представител е необходима спешна стратегия, засягаща българските малцинства както в Украйна, така и в Молдова, и в Западните Балкани. Нужни са адекватни мерки за подготвяне на държавата за възможна бежанска вълна от българи. Към момента няма отделен финансов ресурс, което може да се окаже причина за кризисна ситуация в страната, коментира Ангелов.

———————————————-

.

Липсата на реакция от страна на българските власти след информацията за мобилизацията на бесарабски българи от Одеска област е възмутителна. Това каза за Радио „Фокус” Васил Василев, председател на фондация „Братя Василеви”. Според него, българската държава трябва да се намеси, за да защити етническите българи, живеещи на територията на Украйна.

„Липсата на реакция е крайно възмутително, непростимо, това е позор“, категоричен е Василев. Той допълни, че само на няколкостотин километра от нашата страна хиляди българи са въвлечени в един чужд за тях конфликт и са заплашено от унищожение, от всички бедствия, които войната носи за обикновените хора.

„11 българи са убити досега, двама от тях са изгорени живи в Одеса. Това, което очаква останалите, в най-добрия случая е преселение и бедствия, а в най-лошия – осакатяване и смърт“ – коментира още Василев. Според него отговорните институции у нас трябва да предложат убежище на тези хора. Това няма да се отрази върху миграционния натиск към страната ни, защото в случая става дума за етнически българи и страната ни има ангажимент към тях, категоричен е Васил Василев.

———————————————-

.

Христослав Ангелов, член на гражданската формация на „Движение Независима България“ (мнението си г-н Ангелов е отразил в коментар под друга публикация в нашето издание):

Около 7 000 етнически българи в района на Донбас са в бедстващо положение, а в района на Мариупол има 32 български села, които живеят във военна обстановка. Управляващите няма да ги евакуират в България, нито ще им окажат помощ на място.

В същото време ще приемат още през март нови бежанци от Сирия, сред които може да има терористи и членове на “Ислямска държава”. Също така, няма да положат и никакви усилия българите, които живеят в страната си, да не я напускат.

Затова мисля, че е крайно време:

1. Да обединим усилията си, а не всеки да се оправя сам и както може.

2. Да подложим управляващите на обществен натиск с конкретни и изпълними искания.

Когато сме „ЗА“ нещо, е трудно да бъдем използвани от правителството, защо нито то, нито опозицията му са демонстрирали желание да направят нещо, което да помогне на българите.

С оглед на това, бих искал да предложа следното:

– Нека излезем с 7-8 искания, изпълнението на които няма да увеличи разходите от Държавния бюджет (в дългосрочен план);

– Нека тези искания да са насочени към прилагането на конкретни мерки за подобряване на живота в страната и към привличането на колкото може повече етнически българи от застрашените райони в Украйна;

– Нека изработим стратегия за оказване на обществен натиск върху политиците, за да изпълнят исканията ни.

 

4 коментара »

 • Kiril Yordanov said:

  Конституцията и законите на Украйна са еднакви за всички нейни граждани.Никой не ги дели на искащи да воюват и не искащи,още по малко на българи и други(знам го от лично наблюдение и роднински връзки).За езика също не е вярно,никой никога не им е забранявал да говорят на родният си език,даже в училищата(с преобладаващо българско население) има два часа седмично български език.А относно изказалите се политици и председатели на движения,нямам думи-по глупави изказвания сигурно не биха могли да съчинят.Ужас,четях този сайт,но мисля повече няма да мога.

 • Мариана (author) said:

  Добре, че не сте на мястото на българите в Украйна, които са една историческа общност, минала през какви ли не перипетии и изпитания в миналото и днес. Тези хора, техните предци, са ставали поданици и граждани на различни държави, били са преследвани, изселвани, убивани в някои исторически моменти, официалните езици, които е трябвало да учат не са били едни и същи понякога за различните поколения в едно и също семейство. Що се отнася до това, че всички са граждани на Украйна, да, граждани са – но войната в Украйна не може да се разбере с едностранчиви или политкоректни представи. И обикновените етнически украинци и руснаци не бива да гинат в тази война, в която вече много невинни хора загинаха, какво остава за представителите на етническите малцинства, за които тази война е още по-чужда и неестествена.

 • OIFVet said:

  “Конституцията и законите на Украйна са еднакви за всички нейни граждани” Сигурно затова Порошенко Младши, Аваков Младши, и Турчинов Младши не са помирисвали и няма да помиришат барут.

  “За езика също не е вярно…” Нима? А как бихте обяснил факта че първата стъпка на хунтата след преврата бе отмяната на закона за езиците, и че тази отмяна бе критикувана от външните министри на България, Унгария, Гърция, Румъния, и Полша, както и от редица международни организации чийто фокус са правата на малцинствата?

  “четях този сайт,но мисля повече няма да мога.” Има два вида хора: тези, които при поява на когнитивен дисонанс в резултат на нова информация се замислят и поставят под съмнение досегашната си информация за да стигнат то истината, и тези които побягват колкото се може по-далеко от новата информация за да не изпитват този неприятен дисонанс и за да не си правят труда да мислят сами за себе си вместо да разчитат на пропагандата която са чели във в-к ‘Pravda-on-the-Potomac”. На добър Ви час, Йорданов.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.