Home » Авторски страници, политика

Предизборна анкета на Еврочикаго: Отговорите на ПП “Глас народен”

2014.10.03 8 коментара

Традиционно преди избори Еврочикаго се обръща с въпроси към партиите и коалициите, участници в тях. И преди тези предсрочни избори* за български парламент се обърнахме с Анкета към участниците в политическата надпревара. Тя съдържа 12 задължителни и 6 допълнителни въпроса. На първите може да се отговори само с „ДА“ или „НЕ“. Отговорите на допълнителните въпроси е по желание.

Отговорите на партиите и коалициите ще бъдат публикувани по реда на тяхното получаване. Тази публикация съдържа отговорите, получени от ПП “Глас народен”.

glas-naroden-logo

.

1. Според Вас, активни ли са българските граждани зад граница в националния живот?

– И да, и не. Ние сме на границата и трудно можем да определим.

2. Временните Обществени съвети на българите в чужбина излязоха с обръщение към политическите партии и коалиции, участници в изборите на 5 октомври, и към кандидатите за народни представители. В обръщението се призовава партиите да направят конкретни послания към българските граждани и избиратели зад граница. Вие запознахте ли се с това обръщение?

– Да.

3. Смятате ли, че направихте достатъчно, за да вдигнете избирателната активност на българските граждани зад граница?

– По-важното е какво направи държавата ни за българите зад граница. Абсолютно нищо, освен да им даде разрешение за напускане и еднопосочен билет. Иначе казано, сме европейски граждани и можем да пътуваме.

4. Смятате ли, че естественият прираст сред диаспората, т.е. броят на родените в чужбина българчета, подобрява демографската картина в България?

– Не, не смятаме. След едно поколение на българи, живеещи зад граница, тази диаспора се размива. Друг проблем е, че българите зад граница нямат национално идентично чувство, както например сърби, гърци или турци. Може би си приличаме с румънците по тази черта.
От друга страна – да. Не само българският паспорт, но и съзнанието определят избора. Във всяко едно отношение.

5. Смятате ли, че паричните преводи на българите в чужбина към България, изчислявани на стойност между 1 и 2 млрд., са жизнено важни за българската икономика?

– Тези парични преводи са далеч по-високи и всъщност няма официални данни за тези средства. Според нас, благодарение на българите в чужбина съществува държавата България и БВП.

6. Запознати ли сте Националната стратегия за българските граждани и историческите български общности по света, която бе обсъдена с представители на диаспората и бе приета от правителството преди няколко месеца?

– Да, и?

7. Ще работите и гласувате ли за създаване на нов, адекватен на съвременните условия Закон за българите в чужбина, въз основа на тази Национална стратегия за българските граждани и историческите български общности по света?

– Да, ще работим. Но, когато държавата България заработи, защото в момента България няма икономика, няма производство, няма работа, няма бъдеще.

8. В Националната стратегия, а и в Закона за българите в чужбина от 2000 г., са предвидени представителни органи на българите извън страната, които да изразяват легитимно техния глас на институционално ниво. В тази връзка, съгласни ли сте в следващите общонационални избори да бъдат проведени и избори за Обществени съвети към дипломатическите и консулските представителства на Република България, както и за Национален съвет на българите в чужбина?

– Да, съгласни сме. А какво ще кажете за предишния въпрос? Най-страшното е, когато искаш да помогнеш на някого, който не иска да му бъде помогнато.

9. Избирателите в чужбина са лишени от опцията „преференция“ в кандидатски листи, а също така те не могат да гласуват за независими кандидати, както избирателите в страната. Справедливо ли е това според Вас?

– Не, не е.

10. При последните обсъждания на изборния закон, от ГЕРБ предложиха на гласуване идеята за създаване на МИР „Чужбина“, която остана неприета. Ако бъдете избрани за депутати, ще гласувате ли в Народното събрание за създаване самостоятелен избирателен район, в който да се събира вотът на избирателите зад граница, за да знаят те за кого отиват техните гласове?

– Ако се създаде МИР “Чужбина” от кого ще бъде контролиран? И как чрез създаването му българите зад граница ще знаят за кого са гласували?
Централизирането на българите в чужбина според нас е опит да бъде контролиран вота. Необходими са промени. Вижте как се сформират листите, а и ЦИК.

11. Бихте ли подкрепили отпадането на забраната българските граждани, имащи и друго гражданство, да се кандидатират за народни представители? (Постановена в чл. 65 ал. 1 от Конституцията на Р. България.)?

– Да.

12. Необходима ли е нова Конституция?

– Да, но не с управляващите до сега партии и политици. Идеята за промяна на Конституцията изисква конкретни предложения и обществен дебат.

.

Допълнителни въпроси:

1. В анкетата първият въпрос бе: „Активни ли са българските граждани зад граница в националния живот?“. Аргументирайте се. Независимо дали смятате, че са активни, или, че не са, кажете какви са причините за това.

– И да, и не. Ние сме на границата и трудно можем да определим. Предвид малобройните секции, отворени в държавите извън България, които са 293 на брой, и факта, че в една секция физически може да гласуват не повече от 900 души излиза, че българите в чужбина, които са активни, са 300 000. От това излиза, че българите в Турция са най-активни след като само там има 126 секции. Направете си сметка на фона на общия брой секции извън страната. Половината активни българи зад граница са тези в Турция. С което не искаме да обидим никого, а може би трябва.

2. Потенциалните избиратели извън страната надхвърлят 600 000 души**. Какви конкретни ангажименти, които да отговорят на проблемите и очакванията на диаспората, можете да предложите?

– Не смятаме, че тази информация е вярна. Вие най-добре можете да предложите начини за решаване на проблеми. Те се решават чрез диалог – за електронното правителство и електронното гласуване. И много други.

3. По какви пътища стигате към своите избиратели, така че те да се мобилизират и да Ви подкрепят?

– За момента, неасфалтирани. От човек на човек.

4. Според Вас, как ДПС успява да получи много избирателни гласове не само в Турция, а и на други места? Имаме примерите в Ленкница (Полша) и в още много секции в Западна Европа.

– На този въпрос отговор сме дали. Повтаряме – българите нямаме националната сплотеност на гражданите на Гърция, Турция, Сърбия. Мюсюлманите в България са голям процент и те са подкрепяни от турската диаспора, там, където тя съществува. ДПС регистрира отлив на своя традиционен електорат на последните избори за ЕП, но прилив от друга етническа група. Още по-интересен е въпросът как в градове и села, специално в Северозападна България, ДПС, заедно с ББЦ, достигат до над 90% избирателна активност и съответно – спечелен вот.

5. Отделили сте средства за политическа реклама в българските медии зад граница, и ако да, от какъв порядък са тези средства, в сравнение със средствата за медийната Ви кампания в България?

– Комуникацията с нашите избиратели става предимно по електронен път. Бъдейки млада партия, с ограничени финансови ресурси, медийната ни кампания, както в България, така и в чужбина, е ограничена до безплатни форми. Седем от нашите общо десет предложения за промяна на Изборния кодекс бяха приети, в това число и за медийните участия. Това е само началото. Чака ни още много работа.

6. Вашето кратко послание към българите в чужбина.

– Нашето послание за всички българи е едно: Гласувай трудно, живей свободно!

.

——————————————————————————————————-

* За повече информация за изборите в чужбина вж. сборна тема Парламентарни избори ’2014 

** Във въпросите, които редакцията ни е публикувала на сайта под линия, изнесено със звездичка, сме обяснили откъде идва числото 600 хиляди. Ето какво сме записали там: “Броят на българите в чужбина по официални данни е към 4,5 млн. души. От тях около 1,5 са български граждани с документи. 600 хиляди са тези от тях, които имат потенциална възможност да гласуват тази година, понеже се намират сравнително близо до рекордните 427 избирателни секции, които ще бъдат отворени извън страната.” Може би от ПП “Глас народен” трябваше да аргументират своите съмнения.

 

8 коментара »

 • Любо said:

  Абе тези от Глас Народен, дали не биха могли да се пообразоват малко? Не съм сигурен, че разбирам какво казват:

  “- Ако се създаде МИР “Чужбина” от кого ще бъде контролиран? И как чрез създаването му българите зад граница ще знаят за кого са гласували?
  Централизирането на българите в чужбина според нас е опит да бъде контролиран вота. Необходими са промени. Вижте как се сформират листите, а и ЦИК.”

  Срамна работа… Аз като гласувам, много добре зная за кого. Знам също, че няма как да гласувам за Глас Народен.

 • Цеко Сифоня said:

  Ганювски Боклуци,собственици на многомилионно откраднато имане…”ОБИР НАРОДЕН” е вярното именце…

 • Венета Маджистрели said:

  Здравей, Любо! Казвам се Венета Маджистрели (Veneta Magistrelli), тоест можеш да се свържеш с мен и вбъдеще, ако имаш и други въпроси. За конкретния, поставен от теб тук: в момента ти можеш да гласуваш за определена партия, но не и за даден кандидат, ако се намираш в чужбина. Но, смятам, че имайки предвид безпринципните коалиции (с единствена цел – влизане в парламинта), които се съставиха в последните парламентарни избори (а, и не само), поставянето на кандидати на определени места, активността на българските граждани в чужбина (да назовавм ли най – активните?) и “методиката” на броене на гласовете по различен от определения по закон начин(или заобикаляйки го), шансовете ти наистина да имаш свой народен представител се свеждат до много малко, дори да имаш точно име. Замисли се пак, къде са най-многото избирателни секции. Виж как се избира ЦИК тук: https://www.facebook.com/glasnaroden.bg/photos/a.145269972287707.34132.127457487402289/391398504341518/?type=1&theater За да имаш личност, пряко отговаряща на теб, първо е необходима промяна в “точното броене”, кандидатите, предложени от партиите и най-вече – личност. Гласувай за когото желаеш, но гласувай. Дано си разбрал.

 • Венета Маджистрели said:

  Цеко, безпринципните коментари не заслужават отговор. Коментирам, защото си пръв – повече няма да се повтори. Свържи се лично с мен, тук или във ФБ (станицата на ГН или моята лична), готова съм да отговоря на всеки смислен въпрос.

 • Стефан said:

  Все пак нека отбележим, че единствената партия, която осигурява последващо участие във форума под интервютата, се оказва Глас народен,
  в лицето на г-жа Mаджистрели.
  Това само по себе си е похвално.

  Но аз си задавам друг въпрос. В отговор на последния въпрос се казва:

  – Комуникацията с нашите избиратели става предимно по електронен път. Бъдейки млада партия, с ограничени финансови ресурси, медийната ни кампания, както в България, така и в чужбина, е ограничена до безплатни форми.

  Силно съм учуден. ГН мина 1% и получава държавна субсидия. За какво я използва, ако не за да води платена предизборна кампания?
  Не е ли това злоупотреба със смисъла на държавното финансиране? Все пак един политически субект има отговорност към своите избиратели и изобщо към демокрацията да прави някаква политическа дейност. Да защитава идеи, да участва в дебата.
  вероятно ГН е единствената партия, получила държавна субсидия, която не чуваме никъде между два избора.

  Някакъв вид изборно рентиерство – явявам се веднъж на няколко години, подкрепят ме едни там неясни избиратели, които май освен да си харесват шегичките и закачките и малко национализъм за цвят – така де, да поплюем по малцинствата хляб не иска, политическа визия нямат, и после се принизявам и си кльопам от субсидията и пей сърце. И така до другите избори.

  А отговорите по-горе са обидно некомпетентни. Вкл. за MИР чужбина. Но не само.

 • Венета Маджистрели said:

  Стефане, благодаря за въпроса. Можеше просто да посетиш сайта на Глас народен и да прочетеш в детайли къде и за какво отива субсидията – единствената партия в България, която дава отчет за това. http://www.glasnaroden.bg/bg/component/content/article?id=162 Все пак ще спомена, че за една година и пет месеца (от началото на субсидията) са изградени 35 действащи структури в цялата страна. Що се отнася до медиите, ето ти тарифите за евроизборите – https://www.facebook.com/media/set/?set=a.341302149351154.1073741851.127457487402289&type=1 Субсидията е по-малко от 600 000. Припомням ти, само за тази година това са втори избори. Ще ти припомня и субсидиите на другите партии – говорим за 20, 30 до 80 милиона. Можеш да отидеш да зададеш същия въпрос и на тях – лично на мен ще ми е доста интересно дали ще получиш отговор. Последно – според теб кое е по-добре – да се говори с избирателите лично чрез интернет (както аз и ти в момента) или да гледаш клипче по някоя телевизия? Обръщам внимание и на качеството на българските медии, а и да не забравяме и “независимите” социологически агенции.https://www.facebook.com/glasnaroden.bg/photos/a.145269972287707.34132.127457487402289/390483464433022/?type=1&relevant_count=1 Мисли, каквото желаеш, но все пак – базирай се на факти, не само на предположения. Факт 1 – аз съм тук и ти отговарям.

 • Стефан said:

  Да, благодаря за поясненията.
  Въпросът със субсидията е само за илюстрация. Поантата на моята критика е, че смятам, че ГН не участва в националния дебат. Както се очаква от една партия и както подобава за да оправдае смисъла на тези >1% гласове. Една малка партия, която смята, че е изразител на младите, трябва да има позиции, да бъде камъче в обувката, да я чуваме в националния дебат, да дерзае и се бори да покаже, че дадените за нея гласове не са загуба на енергия или не е просто фен клуб на Светльо Витков. Гласове – сватбарски куршуми. Отиват нагоре в небето за майтап. Но “дивеч не улучват”, не допринасят с нищо за демокрацията.

  Очевидно е, че една малка партия не може да е вездесъща. Ето защо от малките партии се очаква да загризят накякъв специфичен кокъл и да станат ексепрти в него . И там да “разкатават майката” на другите.

  За сравнение, ето например Зелените – нито имат пари, нито имат гласове, но се чуват в обществения дебат, борят се, имат кауза – защитата на приоридата. Заменки, национални паркове, лифтове – всеки знае , че те “експертите” по това.
  Коя е каузата на ГН с една дума? Къде сте “елсперти”? За како човек да ви потърси?

 • Венета Маджистрели said:

  Забавих се отговора, но мисля, че така е по-добре. Особено, сега, когато са ясни крайните резултати от изборите. Голяма част на това “недочуване” какво прави Глас Народен се дължи както на медийния чадър, така и на непопулярността на основните елементи, заложени още в началото от нас – образование и наука. Но, те не изкарват хора по улиците и не събират протестиращи – съответно и отразяване. За съжаление. С това, в никакъв случай не омаловажавам зелената идея – напротив, като човек занимаващ се с лидерство и устойчиво развитие и малки и средни предприятия – знам важността й. Провери в Гугъл имената д-р Христо Лафчиев и Николай Николов. Камъче сме и то не малко. Давам и линк от сайта и още един,да се разбере кои са. http://glasnaroden.bg/bg/новини/позиции/282-taka-zashtitihme-poziciqta-si http://www.blitz.bg/news/article/198662 Лично позиция от мен – до януари тази година не познавах никого от ГН. Включих се като независим кандитат на кастинга за евродепутати. Партията не е фен клуб на Светльо Витков, в това съм убедена, затова станах и член. Това, че той има доста голяма популярност в професията си, не може да се отрече – де да имаше повече такива глави на партии! Но, вече 3-ти избори с резултат над 1% не мисля, че се дължат на фенове. Лично моята кауза от сега нататък са малки и средни предприятия и усточиво развитие – разбирайте всички модели бизнес и общество като КСО, социално предприемачество и други. От това разбирам – с това се ангажирам. Последно – качвам и един линк що се отнася за постигнатото в отношение изборен кодекс. Предполагам, че ще ти е интересно. Освен това сме и първата партия обявила се против платените застъпници – тази легална форма за купуване на гласове. Ще продъжим да настояваме за тази промяна, още повече, нито една партия не отчита тези пари – 11000 сикции (ако всички са покрити) по 50 лева – ти направи сметка. Потърсете ни!Поздрави и най-добри пожелания. http://www.glasnaroden.bg/bg/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%BA/28-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%80/201-%D0%BC%D0%B0%D1%8F-%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BB%D1%8C%D0%BE-%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%B2

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.