Home » Авторски страници, политика

Предизборна анкета на Еврочикаго: Отговорите на ГЕРБ

2014.10.02 4 коментари
Spread the love

CvetanCvetanovТрадиционно преди избори Еврочикаго се обръща с въпроси към партиите и коалициите, участници в тях. И преди тези предсрочни избори за български парламент се обърнахме с Анкета към участниците в политическата надпревара. Тя съдържа 12 задължителни и 6 допълнителни въпроса. На първите може да се отговори само с „ДА“ или „НЕ“. Отговорите на допълнителните въпроси е по желание. Отговорите на партиите и коалициите ще бъдат публикувани по реда на тяхното получаване.

Тази публикация съдържа отговорите, получени от Цветан Цветанов, заместник-председател на политическа партия ГЕРБ.

buletina_9.

1. Според Вас, активни ли са българските граждани зад граница в националния живот?

– Да, активни са. При всичките ми посещения в чужбина срещам много българи, които задават изключително адекватни въпроси относно политическите и обществените събития в България. Това показва ясно, че тези хора не са скъсали връзката си с родината, живеят с проблемите на близките си в България и благодарение на развитието на информационните технологии, са активен участник в обществения живот на страната.

2. Временните Обществени съвети на българите в чужбина излязоха с обръщение към политическите партии и коалиции, участници в изборите на 5 октомври, и към кандидатите за народни представители. В обръщението се призовава партиите да направят конкретни послания към българските граждани и избиратели зад граница. Вие запознахте ли се с това обръщение?

– Да, запознах се с обръщението. По повод основните искания към политическите партии в обръщението припомням, че при приемането на Изборния кодекс от 42-то Народно събрание ГЕРБ направи предложение за създаване на МИР „Чужбина“, но то не беше прието от управляващото мнозинство на БСП и ДПС. Относно въпроса за изискването към кандидатите за народни представители да имат само българско гражданство, припомням, че това е въпрос на Конституция. Поради това този въпрос ще бъде актуален тогава, когато се стигне до конституционни промени, т.е. до свикването на Велико народно събрание или формирането на конституционно мнозинство в редовно Народно събрание.

3. Смятате ли, че направихте достатъчно, за да вдигнете избирателната активност на българските граждани зад граница?

– Освен ако няма 100% избирателна активност, което е непостижимо дори за тоталитарните режими, никога не може да се каже, че е направено достатъчно, защото винаги може да се желае още хора да вземат участие в гласуването. ГЕРБ обаче направихме много, за да увеличим избирателната активност както в България, така и в чужбина. Проведохме позитивна кампания, насочена изцяло към популяризиране на приоритетите от управленската програма на ГЕРБ. Конкретно към българите в чужбина отправих специално обръщение още в началото на предизборната кампания, в което ги призовах да бъдат активни и да не оставят някой друг да определя съдбата им. Всички представители на ръководството на ГЕРБ продължаваме да провеждаме срещи с българските общности в чужбина, на които изслушваме проблемите им, като това е практика от години, независимо дали предстоят избори или не.

4. Смятате ли, че естественият прираст сред диаспората, т.е. броят на родените в чужбина българчета, подобрява демографската картина в България?

– Да, това е безспорен факт. Уверен съм, че българите, които живеят в чужбина, са неделима част от българския народ, затова независимо къде се раждат техните деца, те подобряват демографската структура на българската нация.

5. Смятате ли, че паричните преводи на българите в чужбина към България, изчислявани на стойност между 1 и 2 млрд., са жизнено важни за българската икономика?

– През последните две десетилетия българите в чужбина се утвърдиха като най-големия чуждестранен инвеститор в България. В условията на финансова и икономическа криза, която беше изключително задълбочена от правителството на БСП, ДПС и „Атака“, заради което Европейският съюз спря европейските фондове за страната ни, паричните преводи на българите от чужбина се оказват най-важният източник на свежи пари в икономиката ни. Още по-важно е, че структурата на тези финансови потоци е такава, че те се вливат в голямата си част в потреблението, което води до повишаване на растежа на икономиката.

6. Запознати ли сте Националната стратегия за българските граждани и историческите български общности по света, която бе обсъдена с представители на диаспората и бе приета от правителството преди няколко месеца?

– Да, запознат съм. Като цяло споделям заложените стратегически цели в нея, но според мен липсват достатъчно адекватни конкретни мерки за постигането им. Тази стратегия беше приета набързо, в последните дни на правителството на Орешарски, a знаем какво бе качеството на целия управленски продукт на този нелегитимен кабинет. Считам, че българските граждани и историческите български общности в чужбина заслужават по-задълбочено внимание и дебат за тяхното бъдеще.

7. Ще работите и гласувате ли за създаване на нов, адекватен на съвременните условия Закон за българите в чужбина, въз основа на тази Национална стратегия за българските граждани и историческите български общности по света?

– Промени, които да отразяват съвременните условия, са необходими, но те трябва да се приемат едва след открит дебат със самите общности на българите в чужбина.

8. В Националната стратегия, а и в Закона за българите в чужбина от 2000 г., са предвидени представителни органи на българите извън страната, които да изразяват легитимно техния глас на институционално ниво. В тази връзка, съгласни ли сте в следващите общонационални избори да бъдат проведени и избори за Обществени съвети към дипломатическите и консулските представителства на Република България, както и за Национален съвет на българите в чужбина?

– Има законова уредба на това искане, която просто трябва да бъде приложена.

9. Избирателите в чужбина са лишени от опцията „преференция“ в кандидатски листи, а също така те не могат да гласуват за независими кандидати, както избирателите в страната. Справедливо ли е това според Вас?

– Това е въпрос на законова разпоредба. ГЕРБ изрази ясно отношението си по тази тема с предложението да бъде създаден МИР „Чужбина“, което не беше прието от мнозинството в Народното събрание.

10. При последните обсъждания на изборния закон, от ГЕРБ предложиха на гласуване идеята за създаване на МИР „Чужбина“, която остана неприета. Ако бъдете избрани за депутати, ще гласувате ли в Народното събрание за създаване самостоятелен избирателен район, в който да се събира вотът на избирателите зад граница, за да знаят те за кого отиват техните гласове?

– Бих подкрепил тази идея, но не като изолирана промяна, а като част от цялостна аргументирана промяна на изборните правила.

11. Бихте ли подкрепили отпадането на забраната българските граждани, имащи и друго гражданство, да се кандидатират за народни представители? (Постановена в чл. 65 ал. 1 от Конституцията на Р. България.)

– Открити сме за дебат по темата, когато бъде постигнат политически консенсус за конституционни промени.

12. Необходима ли е нова Конституция?

– Промяната на основния закон в държавата е сериозен въпрос, около който трябва да бъде постигнато широко политическо и обществено съгласие. Свикването на Велико народно събрание би било труден процес и би забавило с няколко години развитието на страната. Затова се стремим към политически разум и отговорност за постигане на конституционно мнозинство. Промяна на Конституцията или приемане на изцяло нова не може да бъде самоцел, а резултат от национално съгласие, че това е необходимо. Затова от ГЕРБ сме открити към провеждането на разговори с останалите политически сили и неправителствени организации по темата.

.

 
Допълнителни въпроси:

 
Над 600 000 души са потенциалните избиратели, които имат възможност да гласуват извън страната на тези избори, заради рекорно големия брой секции. Какви конкретни ангажименти, които да отговорят на проблемите и очакванията на диаспората, можете да предложите?

– Постоянен ангажимент на ГЕРБ към всички български граждани е да бъдем открити към диалог с тях, да изслушваме проблемите им и да работим активно за преодоляването им.

По какви пътища стигате към своите избиратели, така че те да се мобилизират и да Ви подкрепят?

– Тази предизборна кампания е поредната, в която ГЕРБ залага основно на срещите лице в лице с хората. За подобряване на общуването с тях използваме и възможностите, които през последните години ни дават информационните технологии и социалните мрежи. Уверен съм, че това е много по-ефективен модел на диалог с гражданите, отколкото скъпите кампании в медиите.

Според Вас, как ДПС успява да получи много избирателни гласове не само в Турция, а и на други места – имаме примерите на Ленкница (Полша) и на още много секции в Западна Европа?

– Методите за печелене на гласове от ДПС са техен вътрешнопартиен въпрос. Надявам институциите в България да направят необходимото, за да бъдат изборите честни и да бъде спряно масовото купуване и контролиране на гласове, което беше факт на изборите за членове на Европейския парламент.

Отделилите сте средства за политическа реклама в българските медии зад граница, и ако да, от какъв порядък са тези средства, в сравнение със средствата за медийната Ви кампания в България?

– Отчетът за отделените средства ще бъде представен на съответните контролиращи органи в съответния законно установен срок. Към този момент не разполагаме с обобщени данни.

Вашето кратко послание към българите в чужбина.

Скъпи приятели, не оставяйте съдбата да определя живота Ви без Ваше участие. Бъдете активни и отидете до избирателните урни на 5 октомври. Знам, че за много от Вас това ще бъде почти непосилно усилие, имайки предвид големите разстояния, които ще трябва да пропътувате за да гласувате, но именно от този Ваш избор може да започне голямата промяна, която очакваме вече десетилетия.

 
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Бел.ред.:  За повече информация за изборите в чужбина вж. сборна тема Парламентарни избори ’2014 

 

4 Comments »

 • Любо said:

  42ро Народно събрание

  forumfrancobulgare
  il y a 6 mois (modifié)

  Благодарим на депутатите от ГЕРБ Данаил ДАНАИЛОВ и Десислава АТАНАСОВА за това, че изпълниха обещанието си, внасяйки за гласуване в пленарна зала предложение за образуване на пълноценен избирателен район – Чужбина, както и на всички 65 депутати на ГЕРБ, които ни подкрепиха.

  Благодарим и на депутатите от БСП

  ИВАН ВАЛЕНТИНОВ ИВАНОВ
  КИРИЛ НИКОЛАЕВ ДОБРЕВ
  МАРТИН ГЕОРГИЕВ ЗАХАРИЕВ
  МАЯ БОЖИДАРОВА МАНОЛОВА
  ПЛАМЕН ВАСИЛЕВ СЛАВОВ
  СТРАХИЛ ЧАВДАРОВ АНГЕЛОВ

  които гласуваха със „за“ или „въздържал се“, нарушавайки партийната дисциплина.

  Двама независими кандидати
  ГЕОРГИ ЦВЕТАНОВ МАРКОВ
  СВЕТЛИН ДИМИТРОВ ТАНЧЕВ
  също се въздържаха да гласуват „за“ или „против“.

  НЕ благодарим на депутатите на АТАКА и ДПС които заедно, с пълно единодушие, гласуваха срещу възможността, българите живеещи в чужбина да имат представители в Народното събрание.

  https://www.youtube.com/watch?v=YOccvR6L5I0

 • петьо said:

  Българите за тях са само избиратели и нищо повече. Когато Гаврилов и Манов предлагаха на Попова и Плевнелиев стратегия за българите в чужбина не предприеха нищо. От ГЕРБ тогава се опасяваха, че ако дадат тласък ще допринесат за повишаване на влиянието на ДПС. НО, когато се видя на последните избори /преди евроизборите/, че над 30% от гласоподавателите в чужбина гласуваха за тях и изведнъж българите в чужбина станаха хапка.Досега не сме видели да се правят кампании в чужбина, освен когато 2009 гласувах в Париж и дойдоха едни елементарни с тениски на ДПС и искаха така да влязат да гласуват, но не ги пусна охраната /понеже е забранено да се агитира в посолството/ и ги обърнаха наопаки и си гласуваха. Всичко свързано с бг дипломация и отношение към българите, освен може би донякъде училищата, е пълна коктейлщина и позьорщина. Имам резерви към въпроса с приноса на диаспората. Първо, наблюдавам много смесени бракове и децата не са повсеместно с бг гражданство, а често с чуждо.Освен това училищата, които се развиват почти на доброволчески начала и са огнища на бг език и култура, не се посещават от много българи. За което имаме вина българите, а не друг.Друга забележка, може да пращаме пари в България /аз лично, не/, и да участваме директно или индиректно в икономиката, но дори и многобройни, броят на гласуващите българи в чужбина е 1-8 и повече от българите в чужбина.Тоест, има какво да се желае доста.Доста хора гласуват с надеждата, че могат да упражнят гражданското си българско право, но много хора са отвратени и не искат и да чуят за бг политика.Мен лично ме побиват тръпки от факта, че това се забелязва не само у хора, които нямат силна политическа култура, а у хора, чиновници, кадри, магистри итн. Хора, които като капацитет не ги интересува с какво могат да помогнат за развитието на родината, дали като помагат на бг училища в чужбина, доброволчество, участие в инициативи, дарения итн. А някои се наричат българи, вкарали са си булсаткома тук, но ги няма никакви, когато стане въпрос за някаква инициатива. Всеки от нас има роля да играе, с каквото може, независимо дали сме в дикатура, псевдодемокрация итн. Но сме прекалено много наблюдатели и винаги имаме извинения. ГЕРБ са част от пейзажа и ние сме им съучастници всеки ден ако не се ангажираме поне малко да запазим стойността на това да си българин и то не само по документи и език. Успех на всички тези, които се опитват да крепят българското! На другите искам да пожелая да не стават съучастници с бездействието си, а да се огледат около себе си и да помогнат на хората, които се опитват да направят нещо за България.Пълно е с асоциации и училища и други организаци.Поздрави на Еврочикаго и продължавайте!!

 • Виктор said:

  Интересното в това интервю е, че независимо, че искането за МИР чужбина е внесено от неговата партия отговорите на интервюирания са повече от лаконични по ключови за нас емигрантите въпроси. Забележете как по въпроса за наш избирателен район той говори за цялосна промяна на изборните правила а по въпроса за двойното гражданство обяснява за концесус. Другото интересно е, че в това интервю има най-тактичния досега отговор по въпроса за ДПС. Очевидно ГЕРБ се готви за киоалиция с ДПС след изборите и това трябва да е ясно на всеки който гласува за тях.

 • Стефан said:

  Г-н Цветанов не знае, че за Стратегията за българите в чужбина правителството на Орешарски няма никакъв принос. Работата по нейното написване беше изцяло изнесена от вицепрезидента и екипа и. А виепрезидентката беше кандиат на партия ГРРБ.
  Като чета какви са намеренията им, май няма да има бъдеще за тази стратегия. Ще я закопаят с ново „широко гражданско обсъждане“
  За пореден път ще сме свидетели на тоталната липса на приемственост в политиките на държавата за българите в чужбина. Иронията е, че и предишният опит за стратегия беше направен също по време на управление на БСП – тази от 2008г на Калфин, и също така беше прекратен от дошлите на власт през 2009-та ГЕРБ. Дежа вю му викат на това.
  А за MИР чужбина, ако го искаха, можеха да го направят, когато приеха техния кодекс на Фидосова.
  Вместо MИР чужбина, с кодекса на Фидосова и с ЦИК и MВнР, които владееха, приеха и приложиха най-ретсриктивното изборно законодателство и практики през последните 25 години.
  Ако не беше Mая Mанолова да прокара новия кодекс с всички облечкения по откриване на секции в чужбина, сега в Лондон щеше да има не 12 секции , а 2.
  БСП – единствената партия, която направи нещо без да има никакъв електорален интерес от това , а именно да освободи вота на българите в чужбина, въпреки че в чужбина не печели нищо. Напротив, електоралните сметки показвта, че ако не се гласуваше изобщо в чужбина, щеше да има 3 депутата в повече в миналия парламент.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.