Home » Авторски страници, политика

Предизборна анкета на Еврочикаго: Отговорите на ПП „Движение 21“

2014.10.02 Няма коментари
Spread the love

Традиционно преди избори Еврочикаго се обръща с въпроси към партиите и коалициите, участници в тях. И преди тези предсрочни избори за български парламент се обърнахме с Анкета към участниците в политическата надпревара. Тя съдържа 12 задължителни и 6 допълнителни въпроса. На първите може да се отговори само с „ДА“ или „НЕ“. Отговорите на допълнителните въпроси е по желание.

Отговорите на партиите и коалициите ще бъдат публикувани по реда на тяхното получаване. Тази публикация съдържа отговорите, получени от Движение 21.

buletin_1.

 

1. Според Вас, активни ли са българските граждани зад граница в националния живот?

– Да.

2. Временните Обществени съвети на българите в чужбина излязоха с обръщение към политическите партии и коалиции, участници в изборите на 5 октомври, и към кандидатите за народни представители. В обръщението се призовава партиите да направят конкретни послания към българските граждани и избиратели зад граница. Вие запознахте ли се с това обръщение?

– Да.

3. Смятате ли, че направихте достатъчно, за да вдигнете избирателната активност на българските граждани зад граница?

– Не.

4. Смятате ли, че естественият прираст сред диаспората, т.е. броят на родените в чужбина българчета, подобрява демографската картина в България?

– Да.

5. Смятате ли, че паричните преводи на българите в чужбина към България, изчислявани на стойност между 1 и 2 млрд., са жизнено важни за българската икономика?

– Да.

6. Запознати ли сте Националната стратегия за българските граждани и историческите български общности по света, която бе обсъдена с представители на диаспората и бе приета от правителството преди няколко месеца?

– Да.

7. Ще работите и гласувате ли за създаване на нов, адекватен на съвременните условия Закон за българите в чужбина, въз основа на тази Национална стратегия за българските граждани и историческите български общности по света?

– Да.

8. В Националната стратегия, а и в Закона за българите в чужбина от 2000 г., са предвидени представителни органи на българите извън страната, които да изразяват легитимно техния глас на институционално ниво. В тази връзка, съгласни ли сте в следващите общонационални избори да бъдат проведени и избори за Обществени съвети към дипломатическите и консулските представителства на Република България, както и за Национален съвет на българите в чужбина?

– Да.

9. Избирателите в чужбина са лишени от опцията „преференция“ в кандидатски листи, а също така те не могат да гласуват за независими кандидати, както избирателите в страната. Справедливо ли е това според Вас?

– Не.

10. При последните обсъждания на изборния закон, от ГЕРБ предложиха на гласуване идеята за създаване на МИР „Чужбина“, която остана неприета. Ако бъдете избрани за депутати, ще гласувате ли в Народното събрание за създаване самостоятелен избирателен район, в който да се събира вотът на избирателите зад граница, за да знаят те за кого отиват техните гласове?

– Да.

11. Бихте ли подкрепили отпадането на забраната българските граждани, имащи и друго гражданство, да се кандидатират за народни представители? (Постановена в чл. 65 ал. 1 от Конституцията на Р. България.)

– Да.

12. Необходима ли е нова Конституция?

– Не изцяло нова – изменения и допълнения в действащата.
Допълнителни въпроси:
1. В анкетата първият въпрос бе: „Активни ли са българските граждани зад граница в националния живот?“. Аргументирайте се. Независимо дали смятате, че са активни или, че не са, кажете какви са причините за това.

– Значителна част от българите зад граница, независимо от това, че живеят и работят другаде, се интересуват и от случващото се в България. Някои заради роднините си тук, някои поради привързаност към родината, някои поради очаквания за промени и подобряване на средата, условията за живот и работа. При тези наши съграждани, при които връзките с България все още не са прекъснати, съществува потребност и нараства мотивацията да вземат участие, да съдействат за промените в българския обществен живот. Това ясно пролича при акциите в подкрепа на протестите срещу отминалото управление, както и в активността при набирането на подписи за иницииране на референдум за изборна реформа.

2. Потенциалните избиратели извън страната надхвърлят 600 000 души. Какви конкретни ангажименти, които да отговорят на проблемите и очакванията на диаспората, можете да предложите?

– Съдействие от страна на дипломатическите и консулските представителства, за да бъдат излъчени легитимни представители на българските общности извън страната, чрез които да се осъществява контакт и взаимодействие с българските институции.

3. По какви пътища стигате към своите избиратели, така че те да се мобилизират и да Ви подкрепят?

– Провеждаме срещи и разговори „лице в лице“ с граждани, с граждански организации, с предприемачи от българския бизнес. Използваме социални мрежи, интернет страницата на партията. Рекламата и участията в частните медии са ограничени, използваме по-широко обществените радио и телевизия.

4. Според Вас, как ДПС успява да получи много избирателни гласове не само в Турция, а и на други места – имаме примерите на Ленкница (Полша) и на още много секции в Западна Европа?

– Широко разпространени са съмненията за контролиран и купен вот. Дали изборните резултати на ДПС в чужбина са резултат от незаконни действия, могат да установят категорично органите и службите за сигурност и обществен ред. Независимо от ширещите се съмнения, ДПС много добре познава и използва разрешените от закона методи и средства за организация и провеждане на предизборната кампания. Заедно с това последователно и целенасочено осигурява социални придобивки, политическо и икономическо влияние за свои активисти и симпатизанти, без адекватна реакция от останалите политически партии, а и от обществото като цяло.

5. Отделили сте средства за политическа реклама в българските медии зад граница, и ако да, от какъв порядък са тези средства, в сравнение със средствата за медийната Ви кампания в България?

– Не. Средствата ни за реклама са ограничени, поради което са насочени към неголям брой български медии – основно национални електронни средства за масова информация, популярни интернет медии и портали.

6. Вашето кратко послание към българите в чужбина.

– Посланията ни са адресирани до всички българи – желаем да постигнем повече ангажираност на гражданите с общите дела и проблеми. Само с участие и гражданска активност се постига отговорно управление, институции, подчинени на интересите на хората, правила, законност и справедливост за всички, политика, която се прави от хората и за хората. Ще се стремим българската политика, институциите на централната и местната власт да се отворят за компетентни и квалифицирани хора. Целим да се преустанови партизанщината в държавното управление, съдебната система да се изчисти от корупционните влияния, икономиката да е основана на свободната и честна конкуренция, образователната система да отглежда самостоятелни, инициативни и предприемчиви личности, здравната система да задържа добрите професионалисти и резултатите от лечението да оправдават вложените средства. С всички наши предложения може да се запознаете в програмата ни, а ако желаете да ги подкрепите, отбележете номер 1 в бюлетината.

.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Бел.ред.:  За повече информация за изборите в чужбина вж. сборна тема Парламентарни избори ’2014 

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.