Home » Авторски страници, политика

Предизборна анкета на Еврочикаго: Отговорите на коалиция АБВ

2014.10.03 3 коментара

Традиционно преди избори Еврочикаго се обръща с въпроси към партиите и коалициите, участници в тях. И преди тези предсрочни избори за български парламент се обърнахме с Анкета към участниците в политическата надпревара. Тя съдържа 12 задължителни и 6 допълнителни въпроса. На първите може да се отговори само с „ДА“ или „НЕ“. Отговорите на допълнителните въпроси е по желание.

Отговорите на партиите и коалициите ще бъдат публикувани по реда на тяхното получаване. Тази публикация съдържа отговорите, получени от коалиция АБВ.

7ecbcd1cd38eb2570feca3c26506b629

.

1. Според Вас, активни ли са българските граждани зад граница в националния живот?

– Да, но не достатъчно.

2. Временните Обществени съвети на българите в чужбина излязоха с обръщение към политическите партии и коалиции, участници в изборите на 5 октомври, и към кандидатите за народни представители. В обръщението се призовава партиите да направят конкретни послания към българските граждани и избиратели зад граница. Вие запознахте ли се с това обръщение?

– Да.

3. Смятате ли, че направихте достатъчно, за да вдигнете избирателната активност на българските граждани зад граница?

– Не.

4. Смятате ли, че естественият прираст сред диаспората, т.е. броят на родените в чужбина българчета, подобрява демографската картина в България? – с оглед на възможността в даден момент да имат конкретен принос в развитието на страната.

– Да.

5. Смятате ли, че паричните преводи на българите в чужбина към България, изчислявани на стойност между 1 и 2 млрд., са жизнено важни за българската икономика?

– Това е сериозна ежегодна инвестиция, но държавата и работещите в България трябва да направят повече, за да изправят икономиката на крака.

6. Запознати ли сте Националната стратегия за българските граждани и историческите български общности по света, която бе обсъдена с представители на диаспората и бе приета от правителството преди няколко месеца?

– Да.

7. Ще работите и гласувате ли за създаване на нов, адекватен на съвременните условия Закон за българите в чужбина, въз основа на тази Национална стратегия за българските граждани и историческите български общности по света?

– Да.

8. В Националната стратегия, а и в Закона за българите в чужбина от 2000 г., са предвидени представителни органи на българите извън страната, които да изразяват легитимно техния глас на институционално ниво. В тази връзка, съгласни ли сте в следващите общонационални избори да бъдат проведени и избори за Обществени съвети към дипломатическите и консулските представителства на Република България, както и за Национален съвет на българите в чужбина?

– Ще работим изпълнителната власт да приложи на практика законодателството, което и в момента съществува.

9. Избирателите в чужбина са лишени от опцията „преференция“ в кандидатски листи, а също така те не могат да гласуват за независими кандидати, както избирателите в страната. Справедливо ли е това според Вас?

– Всяко отнемане на конституционно право на който и да е български гражданин е неприемливо.

10. При последните обсъждания на изборния закон, от ГЕРБ предложиха на гласуване идеята за създаване на МИР “Чужбина”, която остана неприета. Ако бъдете избрани за депутати, ще гласувате ли в Народното събрание за създаване самостоятелен избирателен район, в който да се събира вотът на избирателите зад граница, за да знаят те за кого отиват техните гласове?

– Ще проучим практиките в страните, в които има избирателен район „Чужбина” и ще изработим своя позиция за участие в евентуални дебати в НС.

11. Бихте ли подкрепили отпадането на забраната българските граждани, имащи и друго гражданство, да се кандидатират за народни представители? (Постановена в чл. 65 ал. 1 от Конституцията на Р. България.)

– Ще инициираме такъв дебат в хода на обсъжданията на промени в Конституцията, които АБВ ще предложи.

12. Необходима ли е нова Конституция?

– Да.

 

Допълнителни въпроси:

1. В анкетата първият въпрос бе: “Активни ли са българските граждани зад граница в националния живот?”. Аргументирайте се. Независимо дали смятате, че са активни или, че не са, кажете какви са причините за това.

– Модерните средства за комуникация направиха възможно общуването между всички нас, независимо от това къде се намираме географски. В този смисъл българите зад граница са информирани и могат да изказват и своето мнение за случващото се в България. В повечето случаи те са и едни от най-добрите посланици на България в чуждите държави с успешната си професионална реализация и авторитета сред общностите, сред които живеят. Особено важен за ПП АБВ е фактът, че зад граница, благодарение на българите, живеещи там, функционират български неделни училища и така децата не се откъсват от своя корен, доколкото това е възможно. Считаме, че държавата е в дълг в това отношение, защото не подкрепя достатъчно тези български училища. Признателност за ентусиазираните преподаватели в тях!

2. Потенциалните избиратели извън страната надхвърлят 600 000 души. Какви конкретни ангажименти, които да отговорят на проблемите и очакванията на диаспората, можете да предложите?

– Своите предложения отразихме в отговора на писмото си до Временните обществени съвети на българите в чужбина.

3. По какви пътища стигате към своите избиратели, така че те да се мобилизират и да Ви подкрепят?

– Най-вече чрез лични срещи, проблемите се разбират най-добре, когато се срещнеш очи в очи с тях. Използваме социалните мрежи, където имаме добър контакт най-вече с младите хора. И медиите, разбира се.

4. Според Вас, как ДПС успява да получи много избирателни гласове не само в Турция, а и на други места – имаме примерите на Ленкница (Полша) и на още много секции в Западна Европа?

– Догадки по такъв въпрос са недопустими. Доказаните факти могат да формулират изводите. АБВ е изразила своята категорична позиция на тези парламентарни избори – ДПС трябва да излезе от властта в настоящия момент поради недопустимо преплитане на икономическа и политическа власт.

5. Отделили сте средства за политическа реклама в българските медии зад граница, и ако да, от какъв порядък са тези средства, в сравнение със средствата за медийната Ви кампания в България?

– АБВ е новосъздадена партия. Ние не разполагаме с финансов ресурс извън даренията на наши симпатизанти. Не разполагаме и с партийна субсидия, която да разпределим между медии и популистки предизборни акции. Нашата група в парламента обаче ще внесе предложение за неколкократно намаление на субсидиите за политическите партии.

6. Вашето кратко послание към българите в чужбина.

– Гласувайте за силна държава, успяваща нация и достоен живот!

.
—————————————————————————————————————–

Бел.ред.:  За повече информация за изборите в чужбина вж. сборна тема Парламентарни избори ’2014 

 

3 коментара »

 • Любо said:

  “– Ще проучим практиките в страните, в които има избирателен район „Чужбина” и ще изработим своя позиция за участие в евентуални дебати в НС.”

  Какво има да проучвате, г-н Калфин, 4 години в ЕП не ви ли стигна да проуцхите? Дреме ви за былгарите в чужбина, съжалявам че го казвам по такъв начн. Естествено, каквото повикало – това ще се обади.

 • Цеко Сифоня said:

  Що се занимавате и губите време да лафите с политпартизанска “нова” бандичка,начело с Престъпник агент Гоце Седефчовия,бивш вожд на мегапрестъпната БСП?! Не знаете ли че тия са придатък и патерица на БСП? Такива винаги се създават за да отклонят част от вота пак към самите тях….Не че от вота в “изборите” има смисъл ..при тая система!!!

 • Любо said:

  “Не знаете ли…” – е, как да не знаят. Но такъв е демократичният ритуал – ние питаме, те отговорят, а избирателят…

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.