Home » Авторски страници, българи зад граница

ВОС до Вигенин: Избирателни секции в Германия могат да се откриват и извън ДКП

2014.07.24 Няма коментари
Spread the love

Временните обществени съвети на българите в чужбина са изпратили вчера писмо до българския министър на външните работи, чрез което го запознават със своя кореспонденция с Министерство на външните работи на Федерална република Германия, отнасяща се за реда и условията за откриване на избирателни секции за провеждане на избори на друга държава на територията на Федералната република, в т.ч. извън дипломатическите и консулски представителства. От тази кореспонденция става ясно, както пише и в писмото на Временните обществени съвети до Кристиян Вигенин, че “няма формална “забрана” избирателни секции да се откриват в Германия извън ДКП, каквато погрешна информация се разпространяваше през последните години.”

“Имайки предвид териториалното разпределение на българската общност в Германия според официалните федерални статистики, смятаме за належащо да се поиска откриване на избирателни секции най-малко в столицата на всяка една федерална провинция.” – се казва още в писмото на ВОС.

Както и, че: “Високият процент българска емиграция спрямо населението, живеещо в България (1,5 млн. спрямо 7,3 млн.), несъмнено ще е друг убедителен аргумент за Германия за това колко важно е за българската демокрация и легитимността на българските представителни институции многобройната българска диаспора във Федералната република да има физическата възможност да гласува в достатъчен брой места.”

Следва целият текст на писмото.

Untitled0

До
Г-н Кристиан Вигенин
Министър на външните работи на Република България

 

Уважаеми г-н Министър,

В приложение към това писмо Ви изпращаме наша кореспонденция с Министерство на външните работи на Федерална република Германия относно реда и условията за откриване на избирателни секции за провеждане на избори на друга държава на територията на Федералната република, в т.ч. извън дипломатическите и консулски представителства.

От отговора на федералното министерство става ясно, че няма формална “забрана” избирателни секции да се откриват в Германия извън ДКП, каквато погрешна информация се разпространяваше през последните години.

Макар и да е съпътствана от някои условности, описаната в писмото на федералното министерство процедура за получаване на съгласие за откриване на избирателни секции, дава напълно реална възможност на една от най-големите български общности извън страната – според официалната статистика на федералните власти* става дума за близо 150 000 български граждани – да може да упражни своето конституционно право на глас на предстоящите предсрочни избори за Народно събрание на 5 октомври 2014 г.

В резюме, от писмото на Федералното министерство става ясно, че е необходимо не по-късно от два месеца преди датата на изборите, т.е. преди 5 август, българската страна да направи съответните постъпки пред федералните власти като аргументирано мотивира необходимостта от откриване на секции в съответните населени места вкл. такива, в които няма дипломатическо или консулско представителство.

Имайки предвид териториалното разпределение на българската общност в Германия според официалните федерални статистики, смятаме за належащо да се поиска откриване на избирателни секции най-малко в столицата на всяка една федерална провинция.
Специално внимание трябва да се отдели на Рурската област, където след затварянето на Консулската служба в Бон, най-голямата българска общност в Германия (над 31 000 души) не може да упражни правото си да гласува. Нека припомним, че само в Бон на избори 2009г. гласуваха над хиляда избиратели (1031). Друга важен център е Щутгарт, където през 2005г. гласуваха 378 избиратели, но където вече няма българско почетно консулство и значително нарасналата от тогава българска общност в района е лишена от възможност да гласува. Проблем има и във Франкфурт и Мюнхен, където помещенията на българските консулства на последните избори не можаха да поемат трите секции, полагащи се по силата на Изборния кодекс. Належащо е да се открият секции и извън сградата на консулството.

Не се съмняваме, че българските дипломати ще съумеят в срок да формулират и други релевантни аргументи, с които да обосноват искането за откриване на изборни секции за предстоящите избори в достатъчен брой населени места във Федералната република в т.ч. и извън дипломатическите и консулски представителства.

Не се съмняваме, че Федералната република, пример за толерантно отношение към емигрантските общности – нека припомним, че само преди броени седмици тя разреши воденето на предизборна кампания на нейна територия за изборите на държава която не е членка на ЕС като позволи провеждането на политически митинги на турския министър-председател Ердоган, ще откликне положително на официално искане на една приятелска България, член на ЕС, с добре интегрирана емиграция, и провеждала многократно избори през последните години при гарантирано спазване на обществения ред. Като обективен аргумент, могат да се споменат и трудностите съпътствали избори 2013г. и многочасовото изчакване пред консулствата във Франкфурт и Мюнхен, отказало физически да гласуват хиляди българи от района, но избори протекли без нарушаване на обществения ред, въпреки проточилите се по тротоарите дълги опашки от избиратели. Българските граждани са доказали, че спазват законите на страната и съблюдават обществения ред при провеждане на избори.

Високият процент българска емиграция спрямо населението живеещо в България (1,5 млн. спрямо 7,3 млн.) несъмнено ще е друг убедителен аргумент за Германия за това колко важно е за българската демокрация и легитимността на българските представителни институции многобройната българска диаспора във Федералната република да има физическата възможност да гласува в достатъчен брой места.

Не на последно място, нека подчертаем и виждането на Германия за участието на нейната диаспора в националния живот – Федералната република гарантира избирателното право немските граждани в чужбина и организира избори извън страната. В този смисъл, тя едва ли би отказала да уважи аргументирано искане от страна на България.

.

Уважаеми г-н Министър,

Предвид изложеното, настоятелно молим да дадете указания на българския посланик в Берлин в най-кратки срокове и във всички случаи преди 5 август 2014 г. да предприеме необходимите стъпки по откриване на избирателни секции във Федералната република както в българските дипломатически и консулски представителства в Берлин, Мюнхен, Франкфурт, Хамбург и Магдебург, така и в главните центрове на всички провинции на Германия, a именно Щутгарт, Потсдам, Бремен, Висбаден, Шверин, Хановер, Дюселдорф, Майнц, Заарбрюкен, Дрезден, Кил, Ерфурт, както и в следните други значими градове с многобройна българска общност : Нюрнберг, Вюрцбург, Кьолн, Дортмунд, Карлсруе, Манхайм.

Убедени сме, че новите разпоредби на Изборния кодекс са израз на желанието на законодателя за един нов подход на българската държава към политическите права на диаспората и че Вашето министерство е ангажирано и решено да спази не само буквата, но и духа на Изборния кодекс. Конкретните стъпки по организацията на изборния процес във Федералната република, които очакваме да предприеме повереното Ви министерство, несъмнено ще фокусират общественото внимание и ще са своеобразен лакмус за това.

.

С уважение,

За Временен обществен съвет на българите в Германия:

Димитрина Ланг, Германия (Mюнхен)
Галя Стоянова, Германия (Mюнхен)

За Временни обществени съвети на българите в чужбина – координатори:

Димитър Иванов, Швейцария
Стефан Mанов, Франция
Любомир Гаврилов, Франция
Десислава Христова, Великобритания (Лондон)
Валерия Кертикова, Гърция (Атина)
Анита Тарапанова, Испания (Mалага)
Тася Тасова, Австралия
Петранка Стаматова, САЩ (Чикаго)
Красимир Гаджоков, Канада (Торонто)
Ненчо Каварков, Канада (Монреал)

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.