Home » Авторски страници, политика

Предизборна анкета на Еврочикаго: Отговорите на коалиция “Десните”

2014.09.30 5 коментара
Spread the love

Традиционно преди избори Еврочикаго се обръща с въпроси към партиите и коалициите, участници в тях. И преди тези предсрочни избори за български парламент се обърнахме с Анкета към участниците в политическата надпревара. Тя съдържа 12 задължителни и 6 допълнителни въпроса. На първите може да се отговори само с „ДА“ или „НЕ“. Отговорите на допълнителните въпроси е по желание.

Отговорите на партиите и коалициите ще бъдат публикувани по реда на тяхното получаване. Тази публикация съдържа отговорите на Коалиция ДЕСНИТЕ, които първи ни отговориха.

buletina_17.

1. Според Вас, активни ли са българските граждани зад граница в националния живот?

– Да.

2. Временните Обществени съвети на българите в чужбина излязоха с обръщение към политическите партии и коалиции, участници в изборите на 5 октомври, и към кандидатите за народни представители. В обръщението се призовава партиите да направят конкретни послания към българските граждани и избиратели зад граница. Вие запознахте ли се с това обръщение?

– Да.

3. Смятате ли, че направихте достатъчно, за да вдигнете избирателната активност на българските граждани зад граница?

– Не.

4. Смятате ли, че естественият прираст сред диаспората, т.е. броят на родените в чужбина българчета, подобрява демографската картина в България?

– Да.

5. Смятате ли, че паричните преводи на българите в чужбина към България, изчислявани на стойност между 1 и 2 млрд., са жизнено важни за българската икономика?

– Да.

6. Запознати ли сте с Националната стратегия за българските граждани и историческите български общности по света, която бе обсъдена с представители на диаспората и бе приета от правителството преди няколко месеца?

– Да.

7. Ще работите и гласувате ли за създаване на нов, адекватен на съвременните условия Закон за българите в чужбина, въз основа на тази Национална стратегия за българските граждани и историческите български общности по света?

– Да.

8. В Националната стратегия, а и в Закона за българите в чужбина от 2000 г., са предвидени представителни органи на българите извън страната, които да изразяват легитимно техния глас на институционално ниво. В тази връзка, съгласни ли сте в следващите общонационални избори да бъдат проведени и избори за Обществени съвети към дипломатическите и консулските представителства на Република България, както и за Национален съвет на българите в чужбина?

– Да.

9. Избирателите в чужбина са лишени от опцията „преференция“ в кандидатски листи, а също така те не могат да гласуват за независими кандидати, както избирателите в страната. Справедливо ли е това според Вас?

– Не.

10. При последните обсъждания на изборния закон, от ГЕРБ предложиха на гласуване идеята за създаване на МИР “Чужбина”, която остана неприета. Ако бъдете избрани за депутати, ще гласувате ли в Народното събрание за създаване самостоятелен избирателен район, в който да се събира вотът на избирателите зад граница, за да знаят те за кого отиват техните гласове?

– Да.

11. Бихте ли подкрепили отпадането на забраната българските граждани, имащи и друго гражданство, да се кандидатират за народни представители? (Постановена в чл. 65 ал. 1 от Конституцията на Р. България.)

– Да.

12. Необходима ли е нова Конституция?

– Не. Промени в настоящата – да.

 

Допълнителни въпроси:

1. В анкетата първият въпрос бе: “Активни ли са българските граждани зад граница в националния живот?” Аргументирайте се. Независимо дали смятате, че са активни или, че не са, кажете какви са причините за това.

– Българите в чужбина са избрали да търсят своята професионална и лична реализация в други държави, но следят активно живота в България и изразяват позиция за случващото се в Родината. Хората с позиция могат индиректно да влияят върху процесите в страната. Отделно от това, помагат на близките си тук, както и на общностите на локално и национално ниво – чрез дарения, обществени инициативи, доброволчество и т.н.

2. Потенциалните избиратели извън страната надхвърлят 600 000 души. Какви конкретни ангажименти, които да отговорят на проблемите и очакванията на диаспората, можете да предложите?

– Ще подобрим услугите на консулските служби, подпомагането на културните общности и ще намерим трайно решение на въпроса със здравните осигуровки.

3. По какви пътища стигате към своите избиратели, така че те да се мобилизират и да Ви подкрепят?

– Залагаме на лични срещи с избиратели и постоянни приемни на кандидатите за народни представители във всеки град – така отговорността за поетите ангажименти става персонална. Провеждаме активна кампания в интернет и социалните мрежи, за да стигнем до младите хора в България и до сънародниците ни в чужбина. Като млада формация в настоящия си вид, коалицията се обляга на ресурсите на партийните структури и на личностите от гражданската квота, като ги разширява и развива с нови комуникационни връзки и канали.

4. Според Вас, как ДПС успява да получи много избирателни гласове не само в Турция, а и на други места – имаме примерите на Ленкница (Полша) и на още много секции в Западна Европа?

– ДПС е партия, която е изградила и поддържа много добри и стабилни структури по места и работи активно с хората не само в предизборни периоди, което по-скоро демонстрира проблема в другите партии на българския политически проблем.

5. Отделили сте средства за политическа реклама в българските медии зад граница, и ако да, от какъв порядък са тези средства, в сравнение със средствата за медийната Ви кампания в България?

– Коалиция „Десните“ не разполага с огромните парични ресурси на субсидираните от държавата политически субекти. Затова залагаме основно на кампания в интернет и социалните мрежи, като достъпно средство за комуникация с разнородни (включително като локализация) целеви групи.

6. Вашето кратко послание към българите в чужбина.

– Ние сме хора с десни идеи, граждани – демократи, антикомунисти и свободни българи, готови да работят за развитието на страната ни. Ние сме истинската десница, която не се отклонява от ценностите и принципите на дясната идея, заради изгоди. Всички имаме своята политическа история и изпитан кураж да отстояваме убежденията си и да работим за промяна на обществото.
Ние нямаме зад себе си корпоративната мощ на олигархията, изборните машини за натиск и пазар на гласове, нито структурите за злоупотреба с политическо и икономическо влияние на ГЕРБ, БСП и ДПС. Имаме само дълбоката, искрена вяра, че можем с общите усилия на всички български граждани да осигурим достойно бъдеще на нашата Родина и на децата ни!
Обръщаме се към всички българи, които почтено изкарват хляба си в България и извън нея:
Да изчистим от властта политическите кукловоди и наследници им. Да реформираме образователната, здравната и пенсионната системи. Да променим правилата в правосъдната система, за да могат почтените магистрати да потърсят отговорност и да върнат справедливостта в живота ни. Да изградим такива механизми за контрол върху финансовата система и банките, които никога повече да не позволят користна злоупотреба с нашите данъци и спестявания. Да прочистим енергетиката и икономиката от корупционните схеми, за да станат конкурентни и неподвластни на геостратегически зависимости.
Време е за цялостна промяна на политическата система. Вярваме, че тя е възможна, защото е необходима! Нека помним, че това зависи от собствените ни решения и избор. Ние знаем какво и как трябва да се направи, правили сме го и можем отново да тръгнем напред. Застани до нас!

 

———————————————————————————————————————–

Бел.ред.:  За повече информация за изборите в чужбина вж. сборна тема Парламентарни избори ’2014 

 

 

5 коментара »

 • Лила said:

  Моля под текста, който им е изпратен вече, добавете и жизненоважния въпрос за гласуването онлайн и КОГА ще го приемат – краен срок.
  Отговора могат да добавят най-отдолу към свободния текст на изявлението си.
  Благодаря.

 • Peter S said:

  Лила, вярно си забелязала, че пропуснахме да им зададем този въпрос за онлайн гласуването, но която партия мисли за българите в чужбина, би могла да спомене мнението си за интернет вота, отговаряйки на въпроса:
  2. Потенциалните избиратели извън страната надхвърлят 600 000 души. Какви конкретни ангажименти, които да отговорят на проблемите и очакванията на диаспората, можете да предложите?

 • Стефан said:

  Нетипичен и смел отговор на въпроса за ДПС.
  Отговорите с “да” и “не” щяха да спечелят , ако бяха развити. Но така пък имат предимството да са недвусмислени.

 • Mila said:

  “- Ще подобрим услугите на консулските служби, подпомагането на културните общности и ще намерим трайно решение на въпроса със здравните осигуровки.”

  Добре, че никой не е седнал да чака на Вас за разрешаване проблема със здравните осигуровки, един от най-добрите индикатори относно това доколко една политическа (кандидат-парламентарна) сила е от ефективна полза за живущите навън милион-два-и-нагоре днешни български граждани. Ако имате с какво да се похвалите в практически смисъл, споделете (с “да” или “не”). 😀 Дори кампанирането на начините за откачане се отметна от самите БГ диаспори и техните медии, както и БГ медии. На Ваше място, ако позвоволите, при крайно символичния Ви пряк електорат поединично не бих отсвирвала дори 10 потенциални гласа отвън, а да не говорим, че най-големите евро-диаспори са на 100 евро по въздуха път от Вас за пряк interaction. Успех в неделя!

 • Виктор said:

  Впечетлението от тази анкета и послание е следното. На всички въпроси в анкетата е отговорено правилно. Посланието е типично за всяка една политическа сила в България в момента. За мен тук няма индивидуално отношение а просто един протоколен отговор.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.