Home » Избрано

‘Протестна мрежа’ протестира срещу новата министърка за изборите

2014.08.09 Един коментар
Spread the love

Като председател на ЦИК по времето на ГЕРБ Медарова не се била справила със задачите си

ministar2014izbori

 

“Протестна мрежа възразява срещу назначаването на Красимира Медарова за министър без портфейл с отговорност за изборите.”

Това заяви “Протестна мрежа” само една нощ, след като Медарова бе назначена на поста от президента Росен Плевнелиев.

“Протестна мрежа е напълно съгласна, че постът министър с отговорност за изборите е много важен и следва тази отговорност да бъде възложена на човек с безупречна репутация, доказан професионализъм и не бива да се правят никакви компромиси с кандидатурата при никакви обстоятелства. Смятаме, че като председател на ЦИК Красимира Медарова имаше възможност да се докаже безспорно и да направи достатъчно за прозрачното действие на Комисията в изпълнение на нейните отговорни за обществото първостепенни задачи, без да остави сянка на съмнение за действията си, което тя не успя да направи”, пише в сайта на мрежата.

Медарова се запомни основно с това, че оглавяваната от нея ЦИК, си затвори очите за явни нарушения на изборите 2 в 1 (президентски и местни) през 2011 г. Един от най-ярките случаи беше с двама депутати от ГЕРБ, които бяха заснети как вадят чували с бюлетини от ОИК в София. Въпреки наличието на видеоклип, тогавашната ЦИК предпочете да подмине разсеяно случая. За хаоса в изборния ден през 2011 г. тогавашната шефка на ЦИК си спечели и Златен скункс от „Господари на ефира“.

Като съдия Медарова гледаше мегаделото срещу бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков. По искане на адвокатите им тя си направи отвод заради съмненията, че е поела политически ангажимент да потвърди осъдителното решение от предходната инстанция.

Публикация на сайта Биволь от 2012 г. показа, че Медарова не е била коректна в попълването на имотните си декларации пред Сметната палата. След искане на евродепутата Слави Бинев, който заяви, че тя „притежава повече имоти от Бил Гейтс“ ВКП извърши проверка на имуществото на съдийката. Според резултатите от проверката всички притежавани от съдия Медарова имоти са били надлежно декларирани към момента на придобиването им пред Сметната палата с посочване на цената на придобиване и произход на средствата. Те обаче бяха опровергани от данни на Биволь.„В декларациите на Красимира Медарова обаче няма следа от близо 2000 декара земя на нейния съпруг, придобити след 2007 г., които по закон тя е била длъжна да декларира“, показа тогава проверка на Биволъ.

Според друга публикация –  Отворен парламент от 2012 г. съпругът на Медарова – Николай Медаров, по това време е управляващ на регистрираната в София IT-фирма “Сиенсис” АД, която е посочена като подизпълнител на “Сименс” в обществената поръчка на МВР за изработване на лични документи с биометрични данни.

Медарова подаде оставка от ЦИК след влизането в сила на новия Изборен кодекс и на предвидените с неговите Преходни и допълнителни разпоредби промени в Закона за съдебната власт, които забраняват действащи съдии да участват в състава на ЦИК като нейни членове.

Първоначално се предполагаше, че за министър за изборите ще бъде назначен политологът и бивш член на ЦИК Димитър Димитров. Тези очаквания обаче не се сбъднаха.

Източник: Clubz.bg

One Comment »

  • Mariana said:

    “В отворено писмо до медиите Красимира Медарова, назначена в петък от президента Росен Плевнелиев за министър, отговарящ за подготовката на изборите, уведоми в неделя, че е отправила молба до държавния глава да бъде прекратена процедурата по нейното назначаване.

    В понеделник тя ще оттегли и молбата си към Висшия съдебен съвет (ВСС) за освобождаването й като съдия, защото тя не можеше да е министър и съдия едновременно.”

    http://www.mediapool.bg/krasimira-medarova-se-otteglya-ot-posta-ministar-za-izborite-news223542.html

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.