Home » Авторски страници

Празнични концерти на българските деца в Чикаго

2011.12.20 Няма коментари
Spread the love

„Отново сме в навечерието на Рождество, изконният християнски празник, изпълнен с упование и надежда, със светла вяра в тържеството на доброто. Един прекрасен повод да съпреживеем заедно вълнението от Христовото рождество, да подарим усмивка, да изречем топли слова, да преоткрием красотата и вълшебството на чудото, наречено живот “ – пишат в съчиненията си учениците в българските училища в Чикаго.

В духа на националните ни традиции и с пъстри артистични програми, преминаха и тазгодишните Рождествени и Коледни тържества на българските училища в Чикаго. „Ой, Коледо, мой Коледо, роди ми се Боже чедо!” – нареждат коледарите пожелания за здраве и берекет и коледните партита не секват, независимо от кризата. Може би, защото всички се надяват, тя да отмине през Новата 2012 година. Разбира се, децата най-радостни чакат приближаващите празници.

Поради започващата ваканция в Чикаго учениците от българските училища вече проведоха тържествата си – сред тях са и тези от неделните училища в двете православни църкви, както и в евангелистката. Тържествата в Българска евангелска църква „Нов Живот“ ще продължат с Рождествен концерт и пиеса “Цар Фенер” на 25 декември – линк

Първи получиха подаръци от Дядо Коледа, още миналата събота, учениците от училището към Църквата “Света София” .

Концертът на училище „Джон Атанасов” се състоя в красивата зала на известния чикагски Октън колеж, където провеждат ежеседмично занятията си. Директорът на училището Боянка Иванова откри концерта, като прочете поздравителния адрес от ген. консул на Република България в Чикаго Симеон Стоилов. Всеки клас беше подготвил сценки, стихотворения, песни и танци. Дядо Коледа донесе над 180 подаръка – за всеки ученик лично.


Коледа в Училище "Джон Атанасов" Снимка: Петя Тошева


Коледа в Училище "Джон Атанасов" Снимка: Петя Тошева

Още за тържеството в Училище „Джон Атанасов“  – линк

Тържеството на Малко българско училище беше в King’s Hall в Ломбард – квартал в южната част, също в събота вечер. Концертът започна с изпълнения на първокласниците и завърши с най-големите. Децата заедно с танцьорите от Фолклорен клуб Верея поздравяваха коледарите. Накрая дойде Дядо Коледа и раздаде подаръци на всяко дете. Вечерта завърши с вечеря за всички присъстващи.

Снимки: Хулия Йонин

Коледа в Малко Българско Училище

Коледа в Малко Българско Училище

Коледното тържество на децата от учебен център «Знание» започна в неделния предиобяд, на което присъстваха стотици ученици, родители, баби и дядовци. То се проведе в залата на Primerica. След традиционните песнички стихотворения, сценки и танци имаше томбола с големи награди и разбира се отново всяко дете получи и подарък от Дядо Коледа.

Коледа в БУЦ ЗНАНИЕ Фото- Зара Чернева

 

Коледа в БУЦ ЗНАНИЕ Фото - Зара Чернева

Голям интерес предизвикаха детските коледни спектакли на децата от училището при църквата „Св. Иван Рилски“ в Чикаго. С тях, в неделния следобяд, завършиха предколедните тържества в училищата тук. Те ни потопиха в магията на българските обичаи и ни припомниха позабравените герои от приказките. Както всяка година подаръци имаше не само за учениците, но и на всички дошли да им гостуват деца.

Коледа в училището при църквата „Св. Иван Рилски“

Още за празника  –КОЛЕДНА ПРИКАЗКА В УЧИЛИЩЕ „СВ. ИВАН РИЛСКИ“  и в  училище „Джон Атанасов“

Повече снимки ще поставим  в галерията – линк.

В двете български православни църкви в Чикаго вече се готвят за предстоящото Рождество.

В църквата „Св.Иван Рилски – Чудотворец“, която се намира на 5944 W.Cullom Ave. ще има празнични литургии през трите дни 25, 26 и 27 – Стефанов ден от 10.30 часа . За тези които са постили причестяването ще започне около 11.30 на 25 декември, а тържественият обяд е от 12.30 часа. Българска църква „Св.София“ в Des Plaines, 404 W.Oakton, също ще отвори вратите, за Света литургия в празничните коледни дни на 25,26, 27 декември от 11.00 часа. В рождественската нощ сиянието на Божията звезда вещае доброта, хармония, здраве, добронамереност, с които да направи света по-добър и съвършен. Да си пожелаем весели и щастливи празници!

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.