Home » Авторски страници

Десетият „Джон-Атанасовски“ Дядо Коледа поставя рекорди в Чикаго!

2011.12.20 Един коментар
Spread the love

180 подаръка, за всеки ученик поотделно и лично, донесе на гърба си храбрият Десети по ред Дядо Коледа в Българското училище „Джон Атанасов”, Чикаго. Десети е защото идва всяка година, откакто училището съществува. Храбър е, защото както знаете Дядо Коледа живее във Финландия и идва чак оттам, въпреки годините и тежестта на чувала на гърба си. Рекорди поставя, защото първата година сигурно е донесъл 40 – 50, втората 80 – 90 и т.н. докато сега стигна 180!

Представяте ли си сега каква работа ще създаде на всички учени по Дядоколедаристика, които ще седнат да изследват как е успял в една торба на рамо да ги донесе? Дали няма да направят забележка, че училището е станало толкова голямо, че затрудняват добрия приятел на децата? Или ще поискат да му купуваме самолетен билет от Финландия до Чикаго и назад? По-гочно от Рованиеми, което градче е столицата на една снежно-ледена област от Финландия, наречена Лапландия, където елените са повече от хората и където се намира офисът на Дядо Коледа, който пък е разположен в една пещера, където пък той, като се прибере, чете хилядите писма, които пък му пишат децата от цял свят…

Пристигна и тази 2011-та година Дядо Коледа, малко преди Коледа. Дойде, заедно с подаръците, в същата зала на известния чикагски колеж Октън, където се намира и училище „Джон Атанасов”, където пък се състоя преди времe известният Чикагски Форум, чийто домакин бе нашето българско училище, а организаторите още и Асоциацията на българските училища в чужбина, български институции в Чикаго и пр., и започна да раздава…

Коледа в училище „Джон Атанасов” Снимка: Петя Тошева

На Форума на българските училища в чужбина, за който стана дума, имаше и министри и парламентаристи и учители от България, Европа и САЩ, и тогава също имаше добри подаръци за училищата наши по света, които се почувстваха и чувстват и сега. Сегашните, на Дядо Коледа, бяха по-малки, но затова пък можеше веднага да се изядат или човек за се украси, примерно, с тях. Самото раздаване беше епопея, за която може да се напише поема. Друг път, не сега…

Коледа в училище „Джон Атанасов” Снимка: Петя Тошева

Тържеството бе открито от директора на училището Боянка Иванова, която прочете поздравителния адрес от генeралния консул на Р. България в Чикаго Симеон Стоилов (който отсъстваше от града), пожела ни здравае и благополучие и даде старт на Десетия празничен концерт на учениците от училище „Джон Атанасов”.

Чели стe за предишните знаменити концерти, нали? Е, този стана още по-добър! Такъв вихър се получи на сцената от поезия, от песни, от сценки и танци, че залата, поиздула се от присъстващите седем-осемстотин човека, накрая сама пропя и взе да подскача!

Коледа в училище „Джон Атанасов” Снимка: Петя Тошева

Дайте следващия път да ангажираме прочутия чикагски стадион „Солджър Филдс”, а? Само снимащи с фото и телефони имаше стотина, а и няколко камери придаваха световен вид на събитието! Леди Гага и Мадона чак да ни завидят! Това беше наистина ДОБРАТА МАЛКА БЪЛГАРИЯ, която българските училища, не само „Джон Атанасов”, правят в Америка. С надеждата и когато порасне – пак да е добра! И по-добра, дори!

 
Автор: Климент ВЕЛИЧКОВ
Как празнуваха Рождество в другите училища в Чикаго - линк
 

One Comment »

  • ElitMK said:

    Събитието е било много интересно. Интересува ме сега, няколко години по късно какво се случва, продължава ли традицията ?

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.