Home » Избрано

Дни на българската култура в Чикаго

2011.05.20 Няма коментари
Spread the love
Дни на българската култура в Чикаго
В края на миналата седмица с “Дните на българсктата култура” организирани от Българо-американския център за културно наслество  (ВАНС) започнаха тържествата послучай 24 май в Чикаго.
На 14 май  в събота от 13 часа имаше тържествено поднасяне на венец на пометника на “Св.св.Кирил и Методий” в двора на църквата “Света София”.  Същата вечер от 17.30 часа в Гала концерт посветен на 24 май “Фолклорна огърлица” участваха Танцов Ансамбъл „Хоро“ с  р-ли Ирина и Тодор Гочеви, Български фолклорен Клуб „Верея“ с р-л Константин Маринов Изпълнение на деца към българските училища: Училище към БПЦ „Свети Иван Рилски-Чудотворец, Училище към БПЦ „Света София”, Училище „Джон Атанасов”,  БУЦ  „Знание”, Училище „Слънчогледи” и Малко българско училище.
На 15 май  по покана на ВАНС Виолета Овчарова гостува в Чикаго за среща с българската общност. Тя направи дарение от над 200 книги на децата в Чикаго, които бе донесла сама. Имаше среща разговор с нея в Малък бъргарски дом, както и разписване на екземпляри от книгите си. Тя е автор на над 10 книги за деца и възрастни като: ЦИРКОВИ МЕЧЕТА, МЕЧЕВО БИЛЕ, ЗАКОНЪТ НА ЛЕГОВИЩЕТО И ДР. Срещата с нея се осъществи със съдействието на Съюза на българските писатели в САЩ и по света.
На 16 май  със  съдействите на Генералното консулство на Република България в Чикаго и Департамента на Мария Папас към Обищаната се откри обща художествена изложба на български творци в САЩ – Рисунки, живопис, керамика, дигитална графика и фотография. В изложбата участват Цветан Анчев, Кина Бъговска, СимеонГигов, Стив Иванов, Деница Маневска, Иван Михов,  Златомара Попова, Иван Стойчев, Огнян Тодоров, Иван Узунов. Официалното откриване стана в присъствието на  Мария Папас
в 15:30 Сити Хол, Даун Таун – Чикаго. Изложбата е посветена на делото на братята Св. Св. Кирил и Методий
Тя ще бъде отворена за посещение до 30 май.
Дните на българската култура се провеждат с  медийната подкрепа на
вестниците  „Старт”, „България Сега”,  www.Startmedia.us,  www.eurochicago.com
През този укенд търежствата ще продължат в българските училища в нашия район.
Очаквайте нашия репортаж.
В края на миналата седмица с “Дни на българската култура и славянска писменост организирани от Българо-американския център за културно наследство  (ВАНС)  започнаха тържествата послучай 24 май в Чикаго.
На 14 май  в събота от 13 часа имаше тържествено поднасяне на венци на паметника на “Св.св.Кирил и Методий” в двора на църквата “Света София”.  Същата вечер от 17.30 часа в Гала концерт посветен на 24 май “Фолклорна огърлица” участваха Танцов Ансамбъл „Хоро“ с  ръководители Ирина и Тодор Гочеви, Български фолклорен Клуб „Верея“ с ръководител Константин Маринов  и много  деца към българските училища: Училище „Джон Атанасов”, Училище към БПЦ „Св. Иван Рилски-Чудотворец”, Училище към БПЦ „Света София”, ,  БУЦ  „Знание”, Училище „Слънчогледи” и Малко българско училище.
На 15 май  по покана на ВАНС Виолета Овчарова гостува в Чикаго за среща с българската общност. Тя направи дарение от над 200 книги на децата в Чикаго, които бе донесла сама. Имаше среща-разговор с нея в Малък български дом, както и разписване на екземпляри от книгите й. Тя е автор на двуцифрено число книги за деца и възрастни като: ЦИРКОВИ МЕЧЕТА, МЕЧЕВО БИЛЕ, ЗАКОНЪТ НА ЛЕГОВИЩЕТО И ДР. Срещата с нея се осъществи със съдействието на Съюза на българските писатели в САЩ и по света.
На 16 май  със  съдействите на Генералното консулство на Република България в Чикаго и Департамента на кофчежника Мария Папас към Обищаната се откри Обща художествена изложба на български творци в САЩ – Рисунки, живопис, керамика, дигитална графика и фотография. В изложбата участват: Цветан Анчев, Кина Бъговска, СимеонГигов, Стив Иванов, Деница Маневска, Иван Михов,  Златомара Попова, Иван Стойчев, Огнян Тодоров, Иван Узунов. Официалното откриване стана в присъствието на  Мария Папас   в 15:30 Сити Хол, Даун Таун – Чикаго. Изложбата е посветена на делото на братята Св. Св. Кирил и Методий.  Тя ще бъде отворена за посещение до 30 май.
Ковчежника на Кук Каунти Мария Папас  начело на българското хоро

Ковчежника на Кук Каунти Мария Папас начело на българското хоро

Участниците в изложбата

Участниците в изложбата

Дните на българската култура се провеждат с  медийната подкрепа на  вестниците  „Старт”, „България Сега”,  www.Startmedia.us,  www.eurochicago.com.
През този уйкенд тържествата ще продължат в българските училища в нашия район.
Очаквайте нашия репортаж.
(Нашата редакция благодари на Стив Иванов за предоставените снимки от изложбата)

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.