2024-03-28

14 thoughts on “Анкета: Българите в чужбина и участието им в изборите в България?

  1. Разбира се, че всеки български гражданин, който има собственост в България си плаща данък собственост, както и данък смет, без да е ползвал услугите на фирмите за чистота, по причина, че не живее в България. За сведение на неинформираните, задаващи нелепи въпроси ще добавя, че дори плащам и такса „Мощност“ на Топлофикация, заради преминаващите тръби през имота ми, без да ползвам парно и топла вода, пак по същата причина, че не живея в имотът си…Поради дълбоко несправедливият закон за енергетиката, участвам в дяловото разпределение и плащам, заради отоплението на българите в България без реално да съм абонат, клиент, потребител!!!Неплащащите данъци са в България, а не в чужбина. За тях четете ежедневно в бг медии. Мислете с главите си и не пледирайте глупости.

  2. Мерна ми се едно заглавие, че българските имигранти ще задълбочат кризата?!? Истината е, че имигрантите, които така или иначе имат голям принос към държавния бюджет под формата на издръжки и данъци, е по-вероятно със световния си опит да помогнат на България да излезе от кризта.Лошото е, че ще създадат нова криза за всички мутри, бивши и разни местни „величия“, които наистина живеят в България, но банковите им сметки са в Швейцарските банки.Как винаги се получава така, че в България щом се засегне важен въпрос,отдавна вече разрешен в демократичните държави, веднага се отваря „говорилнята“ и се започва едно безкрайно преливане от пусто в празно докато се разводни темата или съвсем се изгуби?Не мога да разбера са какво са тези дебати и обсъждания, за които вече има идеално отработени модели и в Европа и извън нея?За всички е до болка ясно, че гласовете от чужбина ще объркат сметките на много желаещи да се докопат до кокъла, но именно в това е нашата сила – живеещите в чужбина нямат подобни намерения, а с болка в сърцето желаят Българя да стъпи на краката си и да заеме достойно място в ЕС.

  3. Do zayadlivoto „Bulgarche“ – platihme si i si plashtame redovno danucite i v Bulgaria. Raport daden!

  4. RAZBIRA SE CHE PLASHTAME DANUTSI,NO KUDE OTIVAT??????ZASHTO SE POLUCHAVA TAKA CHE 1/3 OT BULGARSKATA IKONOMIKA SE KREPI NA EMIGRANTITE?PODITELITE MI SA PENSIONERI S 40GOD. STAJ A PENSIITE NE I STIGAT ZA LEKARSTVA.AMI AKO JIVEEX V BULGARIA I POLUCHAVAX NISKA ZAPLATA KOI DA I POMOGNE?SOTSIALNOTO MINISTERSTVO????EMIGRANTITE PRAVIM NAI ZDRAVATA SOTSIALNA POLITIKA ,ZASHTO TOGAVBA DA NE MOJEM DA BUDEM IZBIRANI!!!!!!???????

  5. Кратка препоръка, за всички които се чустват засегнати от отказа на българските управляващи да допуснат депутати-емигранти в парламента. Най-често срещания аргумент на разни патриоти в къси панталонки е: „Ама ТЕ не плащат данъци!“
    1. Съществува международна спогодба между всички демократични държави, която предпазва работещите в чужбина граждани от двойно облагане. Французите, които работят в България плащат данъци в България, а българите които работят във Франция плащат във Франция.
    2. 35% от американците и 55-60% от французите са освободени от пряки данъци. Кой нормален политик в САЩ или във Франция би посмял да предложи отнемане на избирателните права, на тези които не плащат данъци?!
    3. Българските емигранти пращат в Родината над 3 милиарда евро годишно, за издръжка на близки и роднини. От няколко години, това е най-големия приток на пари, много по-голям от доходите от приватизацията. Много по-сигурен от всякакви бюкселски „траншове“ и много по-пряк до нуждите на нашите родители.

  6. Българче,защо не пишеш на родния език?
    Разбира се че всички български граждани независимо къде живеят плащат дължимите данъци в България.И щом можем да плащаме данъците си по електронен път защо да не е възможно и да гласуваме по същия начин?

  7. Разчитам на интелигентните мислещи и можещи българи, живеещи в чужбина. Между тях срещам много повече единомишленици отколкото в страната. Настоявам да се спазва член 26.1 на Конституцията!

  8. Към \"Българче\".

    С удоволствие бих си ги плащала в БГ, ако виждам, че отиват по предназначение. А вие доволен/а ли сте от образованието, здравеопазването и лич. си сигурност в БГ ?
    Аз – не, а и вие.
    Не е нужно да ни избирате, ние сами ще се изберем.
    И тук е голямата Грешка, че се делим на Ние и Вие. Не сме си взели поука от старото/ ново правило: \"Разделяй и владей\". Не подценявайте българите в чужбина! Между тях има мн. образовани и будни хора. Единственното, което ни липсва е Обединението !!!
    Надявам се, че сте ме разбрали правилно !

  9. Много хора са ми задавали твоя въпрос и на всичките съм отговаряла, че аз избягах от България по икономически причини, защото моите родители които цял живот си бяха плащали данъка останаха с едни пенсии, които през зимата не им стигаха само за парното.
    Е за какво и аз да плащам, за да влезат в джобовете на бандитите и мошениците разорили държавата? В САЩ, без да е работила дори ден, моята майка получава пенсия и ако иска ще гласува и никой няма да и каже: Каква си ти, плати ли си данъка.
    В България си ги избирате все едни същи и всичките свързани с ДС – искаме закон за лустрация и тогава и данъци мога да почна да плащам.

  10. Абсолютно съм за това. Но първо трябва да се регламентира избирателното право за необразованите и неграмотни малцинства, живеещи в БГ. Т.е. – задължителен образователен ценз (8 год.) и владеене на бълг. език.
    А да не забравяме и българо – турските исселници в ТР., които гласуват под строй – не в полза на България !?
    Нещата трябва да започнат от вътре на вън.

  11. Българите в чужбина имат абсолютно същите конституционни права, както българите в България. Въпросът е зададен неправилно. Според мене би трябвало да се постави под въпрос досегашното съботиране и пренебрегване на правата на българите в чужбина. Срамно е за властите в България да нямат дори точна информация за броя на българите, които живеят по света. Правителствените бюрократи и всички управляващи през последните 20 години са показвали пренебрежение и дори враждебност към българите в чужбина, които продължават да са лишени от едно от най-важните си конституционни права – да участват в изборите за хародни представители. Българите в чужбина са споменавани с добро само по един повод – най-голямата пряка инвестиция в българската икономика – изпращаните в България годишно над 2,5 милирад долара. Крайно време е българските управници да разберат, че демокрацията е за всички граждани на държавата, а не само за тези, които живеят в границите и!

  12. Според мен българите, живеещи в чужбина, както и тези, които имат и друго гражданство, трябва да могат и да гласуват, и да могат да се кандидатират на избори в България. Далновидността на такова решение виждаме в историята ни – Третото българско царство. След Съединението Царство България е силно изостанало спрямо европейските страни. С лоша инфраструктура, неграмотно население, без университети, без политическа класа, без обществени организации, без гражданско самосъзнание на населението. За да се придвижи държавата напред и да преодолее изоставането е било наложително да се използва опита на по-напредналите. И това е направено, като освен поканването на чужденци, се е ползвал опита на българите от чужбина. Нещо повече, тенденциозно във водещите европейски държави са изпращани младежи за да учат там, да придобият знания и способности, които след това да приложат у нас. Успешността на тази политика виждаме от колосалния напредък, който осъществява страната ни. За период от около 40 години, въпреки войните (две от които губим с всички произтичащи от това последици), въпреки политическите кризи и преврати и въпреки опитите на Русия да ни подчини, България достига средноевропейско ниво към 1939 г.
    Днес, когато се намираме в подобно положение – отново да догонваме другите, поради комунистическото безвремие, следва да използваме същите средства, помогнали на предшествениците ни. Много от българите по света биха подкрепили и работили за България. Те впрочем го правят и сега, подкрепяки свои близки и приятели у нас, облекчавайки по този начин държавата, която би трябвало да свърши тази работа.
    Дотук изтъкнах само някои от аргументите в подкрепа на участието на диаспората ни в управлението на страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *