Home » Авторски страници, българи зад граница

Тържество в Българското посолство в Лондон във връзка с Българското европредседателство

2018.01.12 Няма коментари

България – председател на Съвета на Европейския съюз. Да си пожелаем успех – всички. Да го направим – заедно.

От сайта на Българското посолство в Лондон:

Снимки: Българско посолство в Лондон

„На 9 януари, с изложба на живопис и джаз концерт в сърцето на Уестминстър, стартира поредицата от събития, които ще се проведат в Лондон по повод на Българското председателство на ЕС.

В 12 Star Gallery към Представителството на Европейската комисия в Лондон се откри изложба под надслов “Земята на розите”. Експозицията се състои предимно от живопис от колекцията на Министерството на външните работи и включва картини на някои от най-изявените български художници от втората половина на ХХ век, сред които Дечко Узунов, Генко Генков, Никола Манев и Давид Перец. Куратор на изложбата е проф. Чавдар Попов от Националната художествена академия. На откриването присъстваха голям брой посланици, представители на правителството и членове на двете камари на парламента, художници и учени.

Събитието бе открито от г-н Константин Димитров, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Обединеното кралство, който представи основните приоритети на Българското председателство и подчерта увереността на България, че преговорите между ЕС и Обединеното кралство ще продължат да протичат конструктивно, за да доведат до постигането на едно близко бъдещо партньорство между Европа и Великобритания. Приветствия отправиха също лорд Каланан, държавен министър в Департамента за излизане от ЕС, и от г-жа Кристин Далби, и.д. ръководител на Представителството на ЕК в Лондон.

Откриването на изложбата бе последвано от грандиозен концерт в концертната зала “Св. Джон”, на площад Смит, която е една от най-красивите барокови катедрали в Лондон, построена през 1728 г. Някогашната църква, функционираща като концертна зала от средата на ХХ век, е била домакин на концерти на Симфоничния оркестър на Би Би Си под диригентството на Пиер Булез и Даниел Баренбойм, Клаудио Абадо и Лондонският симфоничен оркестър, Найджъл Кенеди, Пласидо Доминго… На 9 януари „Св. Джон“ бе домакин и на творящия във Виена български джаз-дует The Wladigeroff Brothers, които представиха най-новия си албум The Rag Waltz Time.

В концерта участва и Лондонският български хор, а празничното събитие завърши с изпълнение на Одата на радостта на Бетовен, на български и английски език.“

Част от атмосферата на този концерт – който събра най-доброто от виртуозността на двамата талантливи джаз изпълнители, братя Владигерови, и красотата на българския ни фолклор, в изпълнението на Лондонския български хор с диригент Десислава Стефанова – може да се почувства от видеозапис с финала на концерта, когато тези две изкуства „заживяха” в непредвидима хармония.

Диригентът на Лондонския български хор – г-жа Десислава Стефанова обяви последните два номера, които ще закрият щастливото събитие. Както тя каза, първо ще чуете неофициалния български химн – „Девойко мари хубава”. Този аудиозапис от самата зала е направен любителски, но на фона на вълнуващото изпълнение в залата могат да се видят фотоси на Деси Стефанова и хористите-изпълнители от цял свят, които разнасят славата и красотата на българската народна музика не само във Великобритания , но и по света. Вижте ги, чуйте ги: британци, индийци, италианци, германци, хора от цял свят и много малко българи – пеят нашенски, защото Деси ги е запленила и влюбила в страната ни.

А на финала – химнът на Европа: „Ода на радостта”, но в съвсем нова и неочакване версия: джаз и фолклор ангелогласно. А думите – първо на немски (като оригинала), после на английски (като реверанс към страната, в която живеем) и накрая на български (защото сме си българи, където и да се намираме по света). В чест на Председателството на България в следващите 6 месеца – одата е аранжирана в такта на българското хоро.

Беше впечатляващо, оригинално, омайно!

Ето и видеозаписът, за който благодарим на г-н Красимир Момчев.

На добър час, България. Успех, Европа!

Великобритания трябва да бъде до нас, въпреки Брекзит! Дано…

 

Снежина Мечева,

директор на БУ „Иван Станчов”
говорител на АБУЧ

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Бел.ред.: На 11 януари, в деня на официалното откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС, пред сградата на Българското посолство в Пондон се проведе протест на наши сънародници, в защита на Пирин и срещу корупцията в България – вж. тук.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.