2024-04-24

2 thoughts on “Среща на президента Радев с българската общност в Чикаго

  1. Писмо-предложение до президента Радев от днес, 20 септември 2017 г.

    Уважаеми г-н Президент,

    Пише Ви Петър Стаматов – българин живеещ в Чикаго. Много се радвам, че ще посетите града ни и че ще можем да се запознаем още тази седмица.
    Но още преди срещата искам да предложа на Вашето внимание една идея и да попитам дали Вие като президент на всички българи, включително и на нас в Америка, бихте я подкрепили.
    Става дума за бъдещ ежегоден конкурс сред млади български ученици на територията на САЩ (сред завършващите средно училище и постъпващи в университети).
    Идеята за този конкурс дойде след разговори с големия родолюбец и създател на Института по история на българската емиграция в Северна Америка д-р Иван Гаджев (за съжаление починал през месец май т.г.).
    Той е разказвал пред нас и читателите на сайта Eurochicago.com (от който съм и аз) историите за деца на родители, емигрирали в началото на миналия век от Егейска и Вардарска Македония, които са се чувствали и определяли като българи. По-късно, поради интереса на македонската държава към тях, тези деца са израснали със съзнанието, че са македонци – и днес, след смъртта на родителите си, те отричат българските си корени. Така, поради липса на активни политики сред емиграцията, по думите на д-р Гаджев, с лека ръка сме загубили няколко настоящи милиардера. Днес те са собственици на фабрики, на големи спортни клубове, вериги от пицарии, ресторанти и др.
    Македонският президент награждава всяка година гражданите си в чужбина, и в държавата си, с награди от рода на „Инженерски прстен“ и „Најдобар млад научник“. Може би ние трябва да се поучим от по-младата ни и по-бедна съседка, която намира време и средства за такива политики?
    Идеята на конкурса е да се обърне внимание на българските деца в САЩ, включително и тези, които не са обхванати в българските неделни училища, но имат българско гражданство. Очаквам идеята ни да бъде подкрепена и от представителите на нашата емиграция тук.
    Така например, нашето издание бе поканено да участва в създаването на фонд, който да дава годишна стипендия на името на д-р Виолета Симов, една много достойна наша сънародничка в Чикаго, също вече починала. Тази стипендия и други парични награди (в Българо-американската асоциация в Чикаго също обмислят награда) могат да отидат при деца с отлични постижения в училище, на които да се помогне.
    В случая не искаме от Президентството финансови възнаграждения за децата, а искаме държавата да обърне внимание на успехите на младите българчета. Достатъчно е един път годишно да бъдат раздадени грамоти, които да им подскажат, че държавата ни се интересува от тях

    Замислили сме да има отличия в няколко категории:
    – за висок успех и постижения в образованието;
    – за реклама и/или прослава на България;
    – за положен най-голям доброволен труд;
    – допълнително може да бъде включена и друга категория – за написване на есе за Родината или например на тема: „Ако вие бяхте български президент, кое е първото нещо, което бихте направили за България?“.
    Различните групи, в които ще попадат учениците в бъдещия конкурс, могат да бъдат определени като номинанти, финалисти, призьори, победители. Ролята на нашия сайт виждаме до oпределяне на финалистите, а президенството и/или читателите на Еврочикаго, ще могат да избират призьорите.
    Всяко отличие би помогнало не само на наградените деца, но би издигнало и авторитета на държавата ни, за която повече ще се чува в САЩ. А самите деца ще се чувстват по-свързани с Родината, когато някой ги потърси оттам, пък макар и за кратко време.

    За съжаление Държавната агенция за българите в чужбина практически не работи с българчетата в САЩ. Тя се занимава най-вече с даване на удостоверения за български произход, нужни за получаването на българско гражданство. А председателите на ДАБЧ се избират без конкурс, според както се разберат управляващи партии или коалиции при различните правителства, кой техен човек да сложат там. ДАБЧ не е в състояние да отговори, с този си нисък институционален ранг и ограничен човешки и финансов ресурс, на това огромно предизвикателство, което представлява многобройната и разнолика българска диаспора по света. Крайно време е да се създаде Министерство на българите в чужбина, което да има други ресурси да отговори на това предизвикателство и което да е в състояние да инициира и провежда адекватни политики към българските общности, исторически и нова емиграция, пръснати вече къде ли не по света.
    Не сме се обръщали към ДАБЧ да участват в нашата идея за този конкурс, не заради друго, а защото досега оттам не се заинтересуваха от един друг наш конкурс – за Българско събитие на годината в САЩ.
    https://www.eurochicago.com/2017/01/balgarsko-sabitie/
    А без институционална помощ всяка инициатива изглежда като частно начинание, зад което някой може да реши, че стои личен интерес.
    Не претендираме идеята да бъде само на Еврочикаго, тя може да се подеме и на други места, да се отличават българчета и в други страни, където има значими български общности.

    С най-добри пожелания и до скоро,

    Пeтър Стаматов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *