2024-03-29

12 thoughts on “Пак за храма „Св. Иван Рилски – Чудотворец“ в Чикаго

  1. Dokuto Valentin i familia ne se maxnat ot zurkvata spokoistvie i mir niama da ima.Puk sled tova niama absolutno nikakvo znachenie koi shte bude shte bude po dobre.Tova semeistvo e iavlenie na prirodata po zaburkvane na skandali i luji i az baz durja che te edvali niakoga shte izleznat sreshtu bai Gergi,Bai Krum(govoria za valentin,baba Lenche i Silvia)i mnogo drugi bulgari darili sredstva,trud i dr.Ako te se reshat na takava sreshta shte pusnat v atka zurkovnoto nastoiatelstvo i xora koito oshte ne gi poznavat dobre i se vruzvat na lujite im.Te sa mnogo dobri kuklovodi.

  2. Та нали точно за това се води това дело бе Гошо, вие с бай Георги да управлявате и да махнете свещеника. Що се правиш на наивен…Ние не ядем трици. Ама какво ви каза съдията а? Владиката командва не вие…И сега те е яд. Какво ги увърташ нещата ама АПЦ така, пък БПЦ онака…И всички криви – само ти прав. Не може така. Ми стани владика бе като толкоз ти се командва.

  3. Голям смешник е този Георги К Иванов. Професор “ всезнайко“- наистина .Едно е да имаш познания които да използуваш добронамерено, друго е да сипеш купища полуистини с цел да оплюваш който и да било. Действително четеш, но ….като дявола Евангелието. Каквато и помия да продължаваш да сипеш е все едно. Фактите са факти и всеки може да си ги прочете и тълкува. С подобни писания само издаваш злобата си и не можеш да понесеш фактите, които до скоро така умело манипулираше? Вече не можеш защото всичко е черно на бяло и хората разбраха истината. И който не е разбрал може сам да си прочете какви сте я бъркали двамата с “ бай ти Георги“ и кой какви претенции има.
    Сам Господ казва:“ Това което вършихте на тъмно от покривите ще се разгласия“.

  4. Също не е цветущо положението и в ОСА/американска православна църква…Мариана,последните им трима лидери/епископи там Теодосий,Герман и Йона са отстранени за финансови злоупотреби,като се установи че църковни пари е било заплащано даже и за секс услуги…И знаеш ли какви са им наказанията,смешни,ама смешни-отстранени,като им запазват,заплати,титлии слагайки само едно бивш .А в момента тече разследване срещу епископ Матвей за непристойно поведение/посегнал на красива енориаша/ , е епископ на ОСА за среден запад,със седалище,Чикаго…и е само“временно“ отстранен,до изясняване на случая от компетентните служби.Така че човешките слабости не са чужди и на епископите,митрополити в така прехвалената ОСА.А за вероятна принадлежност към американските секретни служби не мога да кажа нищо,поради простата причина че американците не са ги разсекретили.Но вероятно и в ОСА е работено някога или се работи сега от „нечии“секретни служби,било американски или чужди,защото самата ОСА е“автокефална“ на Московска Патриаршия и то не от сега,а от далечната 1970 година,във време на така наречената“студена“ война между Источния блок/с лидер СССР и Западния с лидер САЩ.Лично Аз не мога и да си помисля,че даването на тази“автокефалия“ е станала без знанието на съотфетните разузнавания от двете страни на“барикадата“ и че сега дейността на секретните служби от двете страни е прекратена,заради обективната реалност-приятели“няма вечни приятели,има вечни интереси и че няма агенти/епископи и в ОСА…Но защо трябва да гадаем и играем на „тука има-тука нема“,като за сега действащ“свещеник“ в Църквата свети Иван Рилски има предостатъчно данни за съпричастност към Държавна Сигурност/ДС/ на НРБ…

  5. Боже наш, опази ни от владиците, от дявола сами ще се отървем!

  6. Всякакви свещеници, владици и миряни има. Никой не е съвършен.
    Но ако човек действително е вярващ християнин, представата му за свещениците не бива да е като на т.нар. комунисти или партийци преди, които много се радваха и доста поработиха за осмиването на самата длъжност на свещениците. На тия нали „комерсиални попове, дето само за кокъла мислят“.

    Което не значи разбира се, че няма комерсиални свещеници или дори владици. Има, за голямо съжаление. В България например има един владика, митрополитът на Старозагорска епархия, който, освен, че е бил агент на ДС, се прочу и с това, че произведе не един и двама съмнителни бизнесмени (това е възможно най-мекия израз за последните) за архонти на БПЦ. Първият такъв „архонт“ беше Слави Бинев, и владиката на Старозагорска епархия Галактион го произведе за такъв в „Санта Мария Маджоре“ в Рим, в съслужение с католически духовници. Това разбира се въобще не беше по устава на БПЦ. Но Светия Синод на БПЦ, на който разбира се и той самият е член, го смъмри леко и това беше. А после, след време, не само той, ами и други митрополити даже взеха да произвеждат съмнителни бизнесмени за архонти на БПЦ.

    Владиката Галактион има, впрочем, камера на вратата на сградата, в която е митрополията в Стара Загора, за да гледа кой звъни на вратата и да пуска само тези, които би искал да види или с които е в някакви примерно бизнес отношения. Същият митрополит премести, освен това, някои достойни свещеници, подчинени нему, от едно място на друго, в някакви други храмове, по-затънтени. И вярващи православни старозагорци писма и обръщения писаха, и до него, и до Светия Синод на БПЦ, да им се върне еди кой си свещеник от еди кой си храм, с когото са свикнали, на когото вярват и когото уважават, но… без ответ.

    Защо давам този не особено приятен пример. Защото владиката, за когото става дума, е каноничен, „неразпопен“ разбира се от Българската православна църква. И, каквито и да ги свърши през годините като владика, няма кой да го спре или да го помоли да се оттегли например в някой манастир, понеже вече достатъчно се е компрометирал в очите на българското общество – и по този начин, компрометирайки себе си, влошава и авторитета на самата Българска православна църква.

    В Синода на същата тази наша Българска православна църква понастоящем 13 от митрополитите са бивши агенти или сътрудници на ДС (с различна степен на съпричастност и отговорност за това, което са правили навремето, случаите въобще не са еднакви), но само един митрополит се извини за това си минало – и това впрочем беше Йосиф, митрополитът на САЩ, Канада и Австралия, който го направи години преди да излязат на светло досиетата на висшия клир. Това разбира се му прави чест. (Но не му прави чест, че се е затворил изглежда в своя офис в Ню Йорк и може би и той, включително и неговият протосингел, отговарят само на хора или обаждания, които предпочитат. При това става въпрос за твърде голяма и разпръсната епархия/диоцез, за енории, пръснати в различни градове и страни, често на огромни разстояния от центъра.)

    Разбира се само един Бог знае кой владика, свещеник или мирянин колко тежи като такъв. Но когато нещата не са прости, начинът да се опитаме да ги премерим по-добре, е да ги мерим може би най-вече чрез евангелските, чрез Христовите послания, чрез изворите на вярата си. Да ги мерим по Духа, не по буквата, за да не заприличаме на онзи фарисей, който само си мислел, че най-добре ги разбира работите.

  7. Господин „разбиращ“, доколкото виждам разбираш единствено само как да плюеш и обиждаш,за друго явно акъла ти не стига, като се имат предвид правописните и граматическите ти грешки. Освен това и английския ти е много добър. А „наблюдател“ изопщо не е попската дъщеря, наоколо има и други нормални хора. Необременени от алкохола поне.

  8. Наблюдател е ник името на“попската“ дъщеря…както казах по-горе,помирение или опит за помирение няма да има,защото НЕ УСТРОЙВА СЕМЕЙНИЯ им БИЗНЕС…или както казва разпопения,БЪЛГАРСКА ПАЪРИАРШИЯ„САМО ПРЕЗ ТРУПА МИ.А всичко е толкова лесно…една смяна на“разпопения и проблемите автоматически ще отпаднат…“Вързан поп,мирно село“ казва народна поговорка.

  9. Писанията на господин Георги Иванов ( професора )са най-малкото смешни.Той е един от съдещите църквата, който в частност загуби делото.Въпроса ми е прост : щеше ли господина да изка разни срещи и помирение, ако беше спечелил делото ? Делото, с което съвсем по български, двамата Георгевци се опитаха да разрушат това, което сами са създали. Или по-грубо казано, изкаха да изядат детето си. А сега изкат срещи и разговори. Корените на разправията са дълбоко в душите на тези хора, и по всичко личи, че тези корени са живи. Жалко за всички нас.

  10. Еврочикаго не приветска криенето под различни никове, когато се пледира за честност. Особено когато един и същи човек пуска коментари под различни никове, съдържащи обидни определения за други хора, хем скрит удобно зад анонимността, хем опитващ се да създаде впечатление за масовост. Кой може да гарантира, че не сте например авторът на отговора на Обръщението? И, независимо дали сте или не сте, анонимните нападки към когото и да било придобиват някакъв привкус на доноси. Имайте достойнството да си напишете истинското име, когато коментирате случая с храма „Св. Иван Рилски“. И да не се подписвате по различен начин, с различни никове, когато коментирате този случай.

  11. Да напълно съм съгласен с двамата Георги Ивановци…ама лично Аз не вярвам да се стигне до помирение,защото този съвременен Бай Ганъо,станал и поп Кръстъо,няма да се съгласи защото:Църквата може без него,ама той не може без нея,не му трябват празни дисаги?!?Сега си е много добре:макар и взет“на заем“се е самоназначил и каквото капне все е негово,а и няма кой да му оспори това“попско право“щото е и „председател на настоятелството“,работодател е сам на себе си и“отговорен не само за духовната но и за административните дейности“,както сам се изразява.Значи,няма никаква нужда от отчетно-изборни събрания,за самия себе ли,да си ги прави…Това е само губене на време,а то/времето/just now,the work for him…Дано съм лош пророк,ама не вярвам…Знаете вица за давещия се „всички спасяващи,викали дай…докато един от тях не се сетил да каже на…и попа си подал ръката.Но въпреки неверието си,ПРИВЕТСТВАМ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО за ДИСКУСИЯ под патронажа на EUROCHICAGO.COM…

  12. Дали ще можем някога да бъдем задружни ние българите, както сме били много отдавна (преди век)… Или ще се самоизядем?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *