2024-03-28

10 thoughts on “Обръщение на свещеника и църковното настоятелство при БПЦ „Св. Иван Рилски“ – Чикаго

  1. Интересно защо сайтът на Българския православен диоцез (задграничната епархия на Българската православна църква с център в Ню Йорк) има вариант само на английски. От себеуважение, дето се казва, би трябвало да има вариант и на български. И едва ли може да се каже, че направата и поддържането на подобен сайт като двуезичен е нещо трудно или скъпо…

    Във всеки случай тука не става въпрос за тоталитарни общества. А за духовници, които по една или друга причина не могат да се справят изглежда с високата отговорност, която имат, като такива. Задграничната епархия на БПЦ, на която митрополит е владиката Йосиф, отговаря за пръснати български православни енории в различни градове на в САЩ, Канада и Австралия. Това сигурно не е лека задача. Но тази митрополия (диоцез) с център в Ню Йорк не трябва да стои, без никой да вдига посочените телефони в служебния й офис. Тя, за да обгрижи и задържи всичките тези православни българи, пръснати в разни градове на САЩ, Канада и Австралия, които са към нея, към лоното на Българската православна църква, трябва да има много отдадени, адекватни, активни и разбира се честни духовници. Сигурно има всякакви специфични проблеми в различните енории/църкви, построени от различни поколения български емигранти в различни градове в посочените страни. И макар че разбира се отговорност към конкретните енории/църкви, към които принадлежат, имат всички вярващи, членове на конкретна църква/енория – които, дори да са оставени за малко или повече без добър пастир, винаги могат да потърсят Небесния Владика в себе си, където и да са, и да се опитват да предотвратяват разделенията и конфликтите помежду си – това, че не е една и две енории/църкви, чиито членове са православни български емигранти, са търсили или търсят друга духовна „шапка“, така да се каже, не тази Българския православен диоцез с център в Ню Йорк (Митрополията за САЩ, Канада и Австралия на БПЦ), е някакъв симптом, който говори за вътрешни проблеми на диоцеза. Не е моя работа да съдя, но изглежда така, че по една или друга причината владиката на този диоцез и неговите помощници не са се справили с тежката отговорност.

  2. Holy Transfiguration Bulgarian Eastern Orthodox Church

    783 Franklin Park Dr.
    East Syracuse, NY 13057

    Clergy: The Reverend Philip McCaffery, Rector.
    The Reverend Peter Bunitsky, Associate Pastor, Director of Music.

    Не не бързайте да предполагате че това е църква в АПЦ,
    ТОВА Е ЦЪРКВА КЪМ БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ ЧИЙТО ВЛАДИКА Е ДОНОСНИКА ЙОСИФ.
    Кое е българското – свещениците? еноряшите?…..ИЛИ МОЖЕ БИ БЪЛГАРСКОТО УЧИЛИЩЕ??? Или може би езика на службата???

    И това не е единичен слчай. Проверете сами :www.bulgariandiocese.org

    Двойните стандарти са присъщи само на тоталитарните общества нали???

  3. Чие име споменават американците в диоцеза на Йосиф. Прави ли ги това българи ако споменават името на Максим????

  4. Съгласно канона и устава,на Българска Православна Църква-Българска Патриаршия,във всяка нейна Църква без изключение,независимо къде се намира по света,било то в Америка,Австралия,Европа,България,град,село,паланка или махала при отслужване на литургия била ,празнична или неделна задължително се споменава името на действащия Български Патриарх,а такъв в момента е Негово Светейшество,БЪЛГАРСКИ ПАТРИАРХ МАКСИМ… Ако в Църквата свети Иван Рилски се споменава в литургията,името на Негово Светейшество Патриарх Максим,това означава че е Българска,а ако не се споменава значи Църквата не е. Това правило важи за всички поместни православни църкви,признати от Вселенска Патриаршия и членове на Едната,Свята,Съборна и Апостолска Църква и нейната истина и се прилага от векове…

  5. Една Църква е преди всичко Христова, или не е Църква.И тези, които не го разбират и се делят, могат да се лаят до гроб! Приятно лаене!

  6. Imam vapros: DONOSNICITE na DC ne sa li RAZKOLNICI? Mislia che sa ne samo RAZKOLNICI no i kriminalni prestapnici. Kolko li nevinni hora sa postradali ili zaginali zaradi tiah. VAN DONOSNICITE OT BOJIATA CWRKVA.

  7. Смешно е когато бивши милиционери от Дупница се вживяват в ролята на Вселенското Православие и анатемосват на лево и десно, или на велики личности от нашето минало – за това има диагноза и d-r Phill . Тежките памперси не са като да си милиционер!

  8. Podkrepiam Mariana! Imam samo da dopalnia. Kakvo e bilo samo Gospod znae istinata. No kakvo e sega….vsichki go vijdame, a tezi deto se kriat zad chujdi imena i sa si zatvorili ochite za istinata – Gospod da gi sadi!!! Fakt e che OCA e napalno kanonichna cwrkva i che vladikata Iosif sluji savsem skoro zaedno s Alexander ( novia vladika na Balgarskia Diocez kam OCA )i drugi vladici ot OCA na sreshtata im v Chicago predi 3 sedmici. Tay che haide po-spokoino s krainostite…
    Namerete si drugo pole za iziava. Pravoslavieto vi e mnogo dalechno…

  9. При подобни силни думи не е зле човек да напише собственото име, господине. Да застане зад думите си със собственото си име.

    (Вместо да използва за ник едно име на духовник, което не принадлежи на никой съвременник, и с което едва ли заслужаваме да се кичим, или пък да се крием зад него.)

  10. Скъпи БЕЗРОДНИЦИ,откраднахте църквата,сега искате и сърцата и душите ни…но няма да ви се отдаде!!!Да,Аз вярвам в Българската Православна Църква,която заема достойно,отреденото и от Бога място в йерархията на Едната,Свята,Съборна и Апостолска Църква и нейната истина.И всяко отделяне,съгласно правилата,закона и канона на Православието вътре в която и да било от поместните църкви,признати от Вселенска Патриаршия е РАЗКОЛ.Следователно отцепилите се от Българска Православна Църква,църкви на МПО/македонска Патриотична Организация/и регистрирани по късно като“български“диоцез са РАЗКОЛНИЦИ,които първо преминават към Руска Църква зад граница,където кирил е интронизиран в сан епископ.По късно диоцеза на разколника кирил за благодарност,преминава в лоното на Американска Православна Църква,която пък е с автокефалия от Московска Патриаршия,дадена и през далечната брежневска 1970 година и е непризната от равната сред равни,глава на световното православие, Вселенска Патриаршия.Та това е мястото отредено на Църквата свети Иван Рилски от ноцков и компания…там при разколниците.И всичко това е само заради кокала…ноцков е разпопен/низвергнат от БПЦ/Българска Патриаршия и си търси работа в пакет със Църквата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *