2024-03-28

1 thought on “Нека покажем на света, че България и нейните културни паметници не са ни безразлични

  1. OFFRoad-Bulgaria тръгва за Болград

    http://offnews.offroad-bulgaria.com/index.php/15527/offroad-bulgaria-tragva-za-bolgrad

    Участници от форума OFFRoad-Bulgaria.com ще заминат до дни за Болград, Украйна, за да видят на място с какво могат да помогнат за възстановяването на изгорелия купол на Спасо-Преображенски събор.

    Това съобщи по OFFRoad Radio журналистката Райна Манджукова, която още в деня на пожара – 26 януари, поде инициатива във форума за създаване на инициативен комитет за подпомагане възстановяването на храма, който е символ на българщината в Бесарабия повече от 170 години.

    „Благодаря на OFFRoad-Bulgaria.com за бързата реакция. С тях направихме три пътешествия до Другата България – Бесарабия. Утре имаме среща, за да уточним последните детайли за предстоящото пътуване до Болград. Тази църква е светиня и символ. Трябва да направим всичко възможно максимално бързо да я възстановим“, каза бесарабската българка Манджукова, която беше председател на Държавната агенция за българите в чужбина през 2009 и 2010 година.

    Целта на акцията, съвместно с форума е, да се уточни на място с какво може да бъде помогнато. Ще бъде заснет и видеоматериал от храма. „Искам да се види силата на духа на хората там, които, плачейки ринат черен сняг пред храма. Ще отидем българи при българи. Имаме идея за много благотворителни инициативи за храма, най-вече концерти. Хората там ще възстановят Спасо-Преображенския събор и без нас, сигурна съм, но не трябва да става така“, продължи Манджукова.

    Тя добави, че е приятно изненадана от бързата реакция на правителството, което още миналия петък обяви, че отпуска средства за възстановяване на храма, макар че няма високо мнение за Бойко Борисов и неговия кабинет.

    Райна Манджукова недоумява, защо Българската православна църква все още не е реагирала по никакъв начин на трагедията в Болград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *