2024-05-03

1 thought on “Законопроект, касаещ българите зад граница, гласуван на второ четене в ресорната парламентарна комисия

  1. Уважаема Комисия,
    бих искала да благодаря на г-жа Антоанета Цонева за повдигнатия въпрос „Как и какво се случва с програми, средства, насочени към българските общности зад граница“?
    Това е много сериозен проблем, за който трябва са бъдат изслушани български граждани, които познават проблема от близо. Казвам се Венета Ненкова и съм основател на българско училище „Асен и Илия Пейкови“ Рим и Флоренция. От години наблюдавам какво се случва с българските училища в Италия и сигнализирам за сериозни нарушения в усвояването и ползването на държавни средства, но моите сигнали остават без отговор. Дейността на наистина работещите училища би била невъзможна без помощта на българската държава, но за съжаление принципът, по който дадена организация в чужбина получава средства от България е изключително повърхностен, което води до сериозни злоупотреби в някои случаи.
    Ще се радвам, ако заинтересованата комисия изслуша някои от преките наблюдатели и изслуша мнението на хора, които познават проблемите отблизо.
    Изключително високо ценя работата на МОН, защото виждам отдаденост в работата и стремеж да бъдат постигнати високи нива на работа.
    Има обаче сектори, с които те трудно биха могли да се справят, тъй като техните компетенции на контрол не могат да обхванат юридически държавите извън пределите на България. Ето защо е изключително важно да бъде провеждан финансов контрол на раздадените средства чрез Външно министерство, но който задължително да бъде независим от Посолствата орган.
    Ще се радвам да получа обратна връзка и оставам на разположение.
    Сърдечни поздрави
    Венета Ненкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *