2024-04-27

1 thought on “Заявление за изслушване на Иванчева и Петрова в парламентарната комисия „Божанов“

  1. Говорещи глави в ефира насаждат цинизъм и подигравчийство

    Цинизмът и махленското подигравчийство, което напоследък минава за хумор, стават съвършено нетърпими. Циниците и подигравчиите, заливащи от месеци българското публично пространство, инжектират отрова във всичко и във всички. А дори не им се плаща, или поне не на всички. Повечето участващи са убедени, че с цинизма и подигравчийството си разкриват някаква своя висша интелигентност, недостъпна за простосмъртните прилични хора. Точно така правят и онези махленски мъдреци, които можете да видите да смучат бира сутрин пред бакалиите в крайните квартали на всеки български град…
    Цинизъм – това е онази нагласа, според която хората са мотивирани единствено от най-брутален егоизъм и хищническо отношение към всички останали. Според циника няма нито честни, нито достойни хора, които да са мотивирани от нещо друго; и всеки, който твърди, че е мотивиран от чест или достойнство (или от общото благо), е обявен за лъжец или за малоумен.

    Тези хора като правило не умеят да пишат книги и статии и затова единственият начин да се самоизтъкнат като нещо „повече от другите“ е – да им се подиграват и да им приписват най-долни мотивации.

    Така се убива общество и това поведение е на съществена част от просветения елит (повечето все пак с документ за завършено висше образование). Убива обществото, защото изтрива разликите между нещата и прави всичко равно на всичко останало.

    Не съществува общество, което да може да оцелее, поставено в тези условия. Общество има там, където хората са прилични, имат си доверие и в някаква част от времето си правят не-егоистични неща, т.е. неща в помощ на други хора. Там, където всеки мрази всекиго и е убеден, че останалите са се уредили да крадат, а само него са го прецакали, защото го мразят – там общество не може да оцелее дълго. Превръща се в сбирщина от диви племена.

    Просветеният елит има дълг да просвещава и култивира останалите, а не – да ги бута надолу към все по-диво състояние.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *