Home » политика

Възможни ли са предизборни оставки в ПП „Да, България“?

2021.10.11 Един коментар
Spread the love

Методи Лалов

Общинският съветник от „Демократична България“ в Столичния общински съвет (СОС) Методи Лалов поиска оставката на съпредседателя на обединението Христо Иванов след изборите. В отговор Иванов подчерта „важността на тази кампания и на това всички да опитаме да не я проваляме отвътре“.

Според Лалов, оставки „следва да подадат и немалка част от Изпълнителния съвет на „Да, България“, в частност Ивайло Мирчев и Антоанета Цонева. „Недемократичното ръководство на партията демотивира и отблъсква все повече хора и привлича все повече други с клиентелистко мислене и цели“, пише Лалов във Фейсбук и продължава: „Неминуемо това ще има негативни последици за демократичната общност, които ще проличат още в резултатите от предстоящите избори“.

 

По-долу ще намерите техните и някои други интересни коментари от Фейсбук страниците им.

Методи Лалов:

С оглед случващото се от години в „Да, България“ и в коалицията „Демократична България“ мисля, че след изборите Христо Иванов следва да си подаде оставката като председател на партията. Оставки следва да подадат и немалка част от Изпълнителния съвет на „Да, България“, в частност Ивайло Мирчев и Антоанета Цонева.

Христо Иванов:

Днес ще се обърна към Националната контролна комисия на „Да, България“ с искане да бъда проверен аз и моята дейност на поста председател на партията за всички обвинения, които се отправят по мой адрес. НКК ще може да събере и систематизира всички твърдения заедно със съответните доказателства и ще може да ги представи под формата на доклад на предстоящата до края на 2021 г. Национална конференция, така че всичко да може да бъде обсъдено по структуриран и институционален начин. Всички, които имат с какво да допълнят тази картина, могат да се обръщат към НКК. Надявам се, че е излишно да подчертавам важността на тази кампания и на това всички да опитаме да не я проваляме отвътре.

Методи Лалов:

Да сте разбрали в „Да, България“ или в ДБ:
1. Да са проведени вътрешни електронни избори за определяне на кандидатите за народни представители? Или е удобно да се говори публично за демокрация, откритост, конкуренция и дигитализация, но когато става въпрос за постове и заплати нещата стоят по друг начин?
2. Да са определени преимуществено като водачи на листите за народни представители хора от младежките организации на „Да, България“ и ДСБ и млади хора от „Зелено движени“? Сега разбирам, че посоченото в устава на ДаБГ: „можем да предложим на младите хора в България бъдеще“ не включва политическото представителство.
3. Да са номинирани хора от малцинствата като водачи на листи или на избираеми места? Иначе гръмко заявяваме, че всички трябва да получат равни възможности за реализация, независимо от етнос, религия, сексуална ориентация и др., а искаме само гласовете на хората от малцинствата, но не и техния принос..
4. Да се прилага правилото „Един човек – една листа“? Или докато се възмущаваме публично, че Пеевски и други са водачи на листи, но след това не стават депутати, си гарантираме инструмент да модифицираме волята на избирателите?
Заявих преди време, че няма да допусна „Да, България“ да се превърне в търговско дружество. Не съм се отказал от тази си борба. А зная, че има и много други като мен.
Не ме питайте защо пиша това сега, пиша го и го говоря от месеци. Търсете отговори от тези, чието публично говорене се разминава от говоренето по партийните централи и от действията им.

Следват снимки на някои от коментарите.


.


.

Като заключение ще допиша, че като създадел на сайта Еврочикаго и като човек, подкрепящ десни идеи и познаващ се с Иванов, Цонева и Мирчев, бях разприятелен във Фейсбук от последния, само защото му зададох въпрос: „Защо вече не използват електронната си платформа за гласуване в предварителни избори за определяне и подреждане на изборните листи?“

Както се вижда, рано или късно ще им се наложи да отговарят на този и на други неудобни въпроси.

 

П. Стаматов

.

One Comment »

  • Марков said:

    Закривай. На никой нормален човек не са нужни, след като генералчето обяви възможно коалиране с БКП.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.