2024-03-19

3 thoughts on “България – РС Македония. Двойната червена линия

  1. Още няколко думи за Македония.
    Не трябва да забравяме, че за 140 години Белград системно помпаше в мозъците на македонците, че те не са българи. Почти всеки в Македония от дълго време е натъпкван с идеята, че те не са от българското племе.

    Може ли сега тази огромна преграда, изградена за време по дълго от век, да СЕ ОЧАКВА се срине с договори, разговори и какви ли не поводи. Единственото най добро средство е включването на Македония и България заедно в Европа и споровете да останат вътре в семейството.
    Защо не може да се види, че това е най добрия път. Времето на сътрудничество, само ще изчисти много от политическите шарлатании.

    От друга страна в България всички знаят, че ученика на Кирил и Методи, известен като Климент Охридски, и те са основателите на българската и славянска писменост. Македонците братя Миладинови са основателите на Софийския Университет, Симеон Радев бе написал първата книга за строителите на съвремена България, Атанас Далчев написа най хубавото стихотворение за България.

    Въпроса не е за историята а за настоящето.

  2. Стар съм и може би не разбирам нещата.

    Никога не съм разбирал защо балканците така много обичат да се убиват взаимно, след като са живяли векове сравнително мирно под друга власт. Изглежда като традиционна балканска свирепост развилняла се след като имат власта сами да се управляват.

    За мен съвсем просто погледнато, няма голямо значение кой какво говори в Скопие или София.
    Ако Сееерна Македония влезе в Европа, връзките между двете страни ще се засилят, ако ще и на три езика да говорят. Кой език или какво наречие ще се използва няма значение. Сега в Северана Македония много говорят в къщи албански. Още толкова български или сръбски или кпй знае какъв език. Но изведнаж за София и Скопие стана много важно кой как говори и пише. Разлики има с всеки език. Сегашния български съвсем не е същия български от преди години. Същото може да се каже и за македонския и за всеки език. Това се разбира и не е пречка. Но в София не могат да глътнат факта, че може да има и друго течение. Каква паника: „Олеле загиваме, новите думи в Скопие ни убиват!“
    В Белгия хората говорят фламандски и френски, но живеят заедно. В Щвейцария говорят на три. Да не споменаваме Америка, Индия, Китай, Русия, където езиците които си говорят в къщи за стотици.
    В Скопие могат да се разбират с албанците и с сърбите, но с българите не могат.

    Не наливаме ли вода в дълбокия гьол от предразсъдъци и вой за воюване? Не изстече ли достатъчно кръв?

    Българите и македонците са живялии заедно и при византийците и при турците. Сега не могат да живеят заедно в Европа.

    Кой дърпа конците на раздора?

    Ако Македония влезе в Европа българите и македонците само ще спечелят и ще живеят още по лесно .
    Но има толкова много други, за които това не е добре да стане. Защото тлеещия огън на омразата е голямо оръжие за подмолните комбинатори, които могат да задават големия въпроси как може за едно и също нещо да има две различни думи. Като че ли света ще се срине ако това стане.

  3. Б А Н да изработи доктрина за истинския произход на българите и да публикува тази доктрина и представи официално на правителството на Р Б

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *