Home » Авторски страници, българи зад граница

Микулчице – място за поклонение пред Светите братя Кирил и Методий

2021.05.26 4 коментара
Spread the love

Археологическия ареал край Микулчице

На 22 май 2021 г., събота, в Археологическия ареал на село Микулчице, окръг Ходонин, Южноморавски край, се проведе традиционния Събор на българите в Чехия, където от 2009 г.  се намира величествен паметник на Светите братя Кирил и Методий.

Традицията да се прави поклонение на българите в Чехия пред делото на славянските първоучители води началото си от 1982 г., когато е открита паметна плоча в тяхна чест в това селище. Тази традиция се утвърди като един прекрасен празник, както за преклонение пред братята първоучители, така и като възможност българи от цяла Чехия, а и гости – българи от съседни на Чехия страни и от България, да се съберат, да общуват и да се насладят на изпълненията на фолклорни самодейни състави.

Паметникът на Светите братя Кирил и Методий

Селището Микулчице в Южна Моравия е едно от трите, най-важни за българите места за поклонение, свързани с живота и делото на Кирил и Методий. Другите две са: София, където се намира най-големия паметник на Светите братя пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, и Рим – църквата „Сан Клементе“, където се намира гробът на Кирил. Микулчице е място, свързано силно с жизнената съдба на Методий – още от началото на духовната му мисия (заедно с Кирил) във Великоморавия през 863 г., после през време на служенето му като първи архиепископ на Моравия, до смъртта му (885 г.), на тези земи. При археологически открития в местността, проф. Зденек Кланица защитава убедително идеята, че именно тук е погребан Методий. Микулчице се превръща в място за поклонение, както за българи, така и за славяни и християни. Монументалният паметник на братята Кирил и Методий, висок 3,65 м, е дело на българския скулптор Емил Венков. Паметникът е реализиран благодарение на финансовата подкрепа на Българската културно-просветна организация в Чехия (сега Асоциация на  българските сдружения в ЧР), българите в Чехия и българската държава.  През 2019 г., бе отбелязана десетата годишнина от откриването на паметника с много голям по мащабите си събор.

Обикновено тези събори, освен официалната част – тържествени слова и поднасяне на венци и цветя пред паметника – се съпътстват със завладяващите изпълнения на самодейните фолклорни групи на българите от Чехия и от други европейски държави. Това предава един неповторим колорит на тези срещи и оставя трайни следи в присъстващите. Само през 2020 г. съборът не се проведе, поради извънредната ситуация, свързана с коронавируса.

С българското знаме – България слави Светите братя

Тази година, с оглед на настоящите разпоредби, съборът протече с ограничен брой посетители и без изяви на самодейни фолклорни състави. Но тези, които присъстваха, бяха удовлетворени, изпълнявайки дълга си – да изразят почит пред Светите братя Кирил и Методий, да поставят венци и цветя на паметника.

Д-р Иван Белков, един от съорганизаторите на събора

Както винаги, този празник се организира от Асоциацията на българските сдружения в Чешката република и се реализира с финансовата подкрепа на чешкото Министерство на културата. Д-р Иван Белков, председател на Сдружението на българите в гр. Бърно,  откри тържеството. Последва приветствено слово на председателя на Асоциацията на българските сдружения в Чешката Република, г-н Кирил Беровски.

„Спасявайки делото на Св. Св. Кирил и Методий, България е заслужила признателността и уважението не само на славянските народи, но и на света. И това ще бъде така, докато човечеството влага истинско съдържание в думите напредък, култура и човечност“, припомни той думите на френския лингвист и специалист по български език, Роже Бернар, и продължи:

Г-н Кирил Беровски, председател на Асоциацията на сдруженията на българите в Чехия

Тези думи изцяло отговарят на съвременното неспокойно време, време на търсене на нови решения и ценности и преодоляване на различия. Празникът на първоучителите Кирил и Методий, 24 май, е най-светлия празник на Република България. Този празник в историята ни е имал много имена, но винаги е изкристализирало неговото съдържание, а именно Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. …Именно великото дело на светите братя Кирил и Методий, и на техните ученици и последователи е една от основните причини българският народ да запази себе си през вековете, и да устои на всякакви опити на асимилация. Прекланяме се пред мъдростта и всеотдаването на тези свети личности, на българските и славянските владетели, които са строили манастири  и книжовни центрове за просвещението на българския народ и на други славянски народи.“

Група от членове на сдружения към Асоциацията

Поклонението пред делото на великите просветители продължи с полагане на венци и цветя пред паметника от името на Асоциацията на сдруженията на българите в ЧР, от името на различни сдружения на българите – от Прага, Бърно, Пилзен, Усти над Лабен, Млада Болеслав и др., от граждани и гости. Официален гост на тържеството от чешка страна беше д-р Каролина Жаковска, адвокат (JUDr. Karolína Žákovská, Ph.D.), председателка на Комитета за малцинствата в Областната управа на Устецка област, която заедно с г-н Янчо Янев, член на Комитета за Българското малцинство при съвета на депутатите в Устецка област и председател на Сдружението на българите в областта, положиха цветя. Поетапно, за да не се получи струпване на много хора, поклонение извърши и групата от град Млада Болеслав, където има българско сдружение.

Д-р Каролина Жаковска с Я. Янев и К. Беровски

Присъстващите на събора улеснени от добрата организация, създадена от председателите на сдруженията към Асоциацията – осигурен транспорт, обяд и други запомнящи се моменти от този български празник. Макар и далеч от Родината, всеки от присъстващите отнесе в сърцето си вдъхновението на този ден, който ни подсеща, „че и ний сме дали нещо на светът и на вси Словене книга да четът“ (Ив. Вазов).

Група поклонници пред паметника на Светите братя

.

Мария Добрева,

фондация „Вигория“ – Дечин

.

4 коментара »

 • Силвия Кръстева said:

  За пояснение о.с. Българска православна общност в Чешката република организира програма с която зачете делото св.св. братя Кирил и Методий виж. о.с. Българска православна общност в Чехия реши 20 годишнината от създаването си да зачете и с тази изява, едно от значимите постижения в българската история е съхраненото дело на Св. Св. Кирил и Методий, покровителите на Европа. Организираме екскурзия до Микулчице и Велехрад. Тъй като планирахме няколко събития, отпечатахме книжка-програма, като с нас щеше да има и деца, в книжката сложихме илюстрации за оцветяване с български носии и стихотворения. На последната страница оставихме място за печати – за спомен от местата, които посетим.Наши сънароднички изпекоха обредни погачи (носехме и домашен български мед и шарена сол) и баници. И тъй като до 40 дена след Великден (носехме и козунак), както повелява традицията, и се поздравявахме с „Христос Воскресе”, „Во истина Васкресе“!
  Събитието започна с участие в Свята православна литургия, организирана от чешкото православно духовенство. Духовниците, подготвени, че ще пристигнат автобуси с българи, ни сърдечно посрещнаха, което ни зарадва. За нашата церамония и поклонение с поднасяне на венци, ни дадоха иконата на Св. Св. Кирил и Методий, кръст и знамена с облики на светците .
  Пред плочата на Първоучителите поставихме венците с надписи на български език. Децата изрецитираха стихотворенията от книжката с програмата. Повечето от тях са родени тук, ходят в чешки училища, затова се надяваме, че ще отгледаме в тях крехкото цвете на обичта към България.🇧🇬🇧🇬🍀 информацията не е вярна, моля за корекция

 • Силвия Кръстева, председател на БПО said:

  АБС за празника позволиха само 5 човека от организация максимално българите които можеха да вземат участие трябваше да са мах. 40 човека. и без програма.
  о.с. Българска православна общност в Чешката република организира две групи по 50 човека от свои членове и от Млада Болеслав, които на свои разноски и без никаква финансова подкрепа от страна на АБС, за съжаление извън българката група. Мисля приписвано на нашите заслуги за достойно честване в Микулчице и Велехрад за тяхни е недопустимо

 • Ирена Ангелова said:

  Сдружението на Млада Болеслав се нарича Български културно просветен клуб Св. Св. Кирил и Методи с председател Люлин Христов и не сме сдружение на българската православна църква. С собствени пари събрани от хората, които не достигнаха, Христов заплати празните места за да можем ние българите от Млада Болеслав за първи път да посетим Микулчице. Никога досега от български клуб с председател Ненчо Йорданов Млада Болеслав не е предоставял такава екскурзия на българите в региона. Направи го Люлин Христов и заедно с Силвия Кръстева посетихме и Велехрад. Лично на мен ми направи силно впечатление как е възможно така да игнорирате Българската православна общност на такова свято място буквално в ъгъла като лично сте и казали на Силвия… Да не си посмяла да пристъпиш докато съм на паметника. Стояхме и ви гледахме отстрани и се питам… Ние българи ли сме и какво е това разделение и то от Българска православна общност. Хора носещи кръста.. Иконата с Кирил и Методи.. Знамена.. Стояха отстрани плахо и чакаха да свършите. Вярно е.. Бяхте си запазили час за ареала който сигурно е събирал 500 човека преди години. Вие бяхте 40 човека от АВС и ние останалите 90 простосмъртни нямахме право да застанем редом с вас защото не сме членове на асоциацията… Да живее България

 • Mariana (author) said:

  Уважаеми Силвия и Ирена, както знаете, в Еврочикаго излязоха първо Ваши материали за честването на Светите братя в Чехия, в които участието на Българска православна общност в Чешката република на и БКПК – Малада Болеслав са описани подробно – https://www.eurochicago.com/2021/05/mikultchice-velegrad/

  Авторката на материала, под който сте коментирали, е допуснала малка неточност относно групата от Млада Болеслав. Тя вече е коригирана.

  Моля, не използвайте форума на Еврочикаго за огласяване на дразги и противоречия между българите в Чехия. И не ми губуте времето за това. Имайте малко уважение към труда и времето, което отделям на доброволни начала, за да ви отразя всички.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.