Home » Авторски страници, българи зад граница

За българската енория в Мелбърн, Андрей Велички и плащеницата от “Св. Стефан”

2021.04.30 Един коментар
Spread the love

 

Вчера, на Велики четвъртък, нашият сънародник Явор Константинов, който живее в Мелбърн, Австралия (известен с много активната си обществена и родолюбива дейност), е направил интервю с отец Александър Попов от българската източноправославна църква “Св. св. Кирил и Методий” в Мелбърн.

Отец Александър от църквата “Св. св. Кирил и Методий” в Мелбърн. Снимка: Срийншот от видео на Явор Константинов

Отец Александър разказва част от историята на енорията в Мелбърн. За нейното основаване на 27 септември (Кръстовден по стар стил) 1950 г., от българския владика Андрей Велички, който идва специално за това от Ню Йорк и протоколът за нейното основаване е написан лично от него.

Той идва по покана на наши емигранти в Мелбърн от Егейска Македония, които се свързват с него чрез издавания в САЩ вестник “Македонска трибуна”. Тези македонски българи не са били приемани добре от гръцките и сръбските емигранти, които са имали вече свои православни храмове. И затова са решили да имат своя православна енория и църква.

Свещеникът разказва и за други наши сънародници, живели по онова време в Истанбул, Турция, някои от които идват в Австралия. И плащеницата, която се намира в “Св. св. Кирил и Методий” в Мелбърн, е дарена за този храм от български свещеник, служил в известната Желязна църква “Св. Стефан” в Истанбул, който я изпраща в Мелбърн чрез семейство българки емигранти.

Днес, на Разпети петък, нашите сънародници в Мелбърн могат да се поклонят пред тази плащеница в църквата “Св. св. Кирил и Методий”.

Запис от разговора на Явор Константинов с отец Александър Попов:

.

One Comment »

  • Mariana (author) said:

    Ваня Креймър от Чикаго е написала в свой коментар във Фейсбук (предшестващ линк към интервюто с отец Александър от Мелбърн):

    “Без да съм религиозна, се отнасям с безгранично уважение и обич към българските църкви в чужбина. Най-старата в САЩ е на 114 години. Тя се казва “Света Троица” и се намира на границата меджу щатите Илинойс и Мисури, близо до Сейнт Луис. А най-новата и най-красива е “Света София” в чикагското предградие Дес Плейс. Тя е построена и поддържана със средствата на родолюбиви българи. В двора ѝ има паметник на Кирил и Методий, и паметни плочи на Левски и Ботев. Приказна е! Там се кръщават деца, венчават се младите и се прощаваме с мъртвите.
    Да, това сме българите в чужбина. Пазим езика, вярата, традициите и културата. И затова имаме право на глас кой ще управлява Родината.”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.