Home » Авторски страници, българи зад граница, Традиции

Традиционно в Чикаго отбелязваме националния празник и Баба Марта

2021.03.01 Един коментар
Spread the love

.

Събитията през март в българско Чикаго винаги са пъстри и най-различни. По-долу може да научите за състоялите се вчера, 28 февруари 2021 г., събития, както и за някои предстоящи.

—————————————————————————————–

За поредна година над Чикаго се развя българското знаме за 3-ти март

И тази година Генералното консулство на Р. България в Чикаго организира тържествено издигане на националния трибагреник в центъра на Чикаго, по повод националния празник на България 3-ти март.

Въпреки пандемията, въведените противоепидемични мерки и това, че бяха допуснати само 35 души за събитието на площада пред кметството, нова тържественост придадоха представителите на Българо-американската полицейска асоциация в града ни. Именно те донесоха и издигнаха национално знаме.

Под звуците на българския химн трибагреникът ни се развя, заедно с американския флаг, издигнат наполовина, в памет на жертвите на коронавируса в САЩ.

Изпълняващият длъжността генерален консул на България в Чикаго Людмила Тасева произнесе тържествено слово, в което подчерта:

“Дори и в година на безпрецедентни противоепидемични мерки, съм сигурна, че хиляди българи ще проследят вдигането на националния флаг. Повече от всякога ни е нужна сплотеност, за да продължим делото на нашите предци, които са изминали дълъг и труден път в името на свободата.”

.


Победителите в конкурса на Еврочикаго “Българско събитие на годината в САЩ” – 2020 г.

По традиция, обявяването на най-значимото българско събитие на годината в САЩ за изтеклата година се извършва по време на честването на Националния празник 3-ти март и издигането на българското знаме на площада пред кметството на Чикаго. Идеята за конкурса е чрез широко отразяване на случващото се и успехите с българско участие в САЩ, те да добият популярност и да привлекат в по-значима степен вниманието на нашата общност в Америка и по света.

Макар и да не проведохме онлайн анкета, както други години, запапазваме традицията и девиза: “Да отбележим всичко българско и добро, което се случва в Америка!”

И, понеже обикновено читателите ни решават кое е най-значимото случило се в българската общност в САЩ, тази година ние не се наехме да определим само едио събитие и обявяваме две от многото. Едното събитие е лично постижение, а другото е колективно.

Ще започнем с Костадин Везьов, който стана първият българин – световен първенец по нумизматика. С тази награда той завинаги записа името на България в историята на този вид световно колекционерство. За повече информация вж. ТУК.

И второто: Благодарение на колективни усилия, миналата пролет в Чикаго бе създадена платформа – www.BgHubUsa.com, за помощ на възрастни хора, майки с малки деца и/или хора с хронични заболявания, имащи нужда да си набавят храна от ресторант, хранителни и други основни продукти в Чикаго и неговите предградия. Всеки нуждаещ се и всеки желаещ да се включи като доброволец можеше да се регистрира на тази платформа. За удобство можеше да се ползва дори и телефона на създателя на платформата Боян Петев. За повече информация вж. ТУК и ТУК.

В България също бе създадена подобна платформа, но по-късно – вж. линк.

Очакваме читателите да номинират повече събития през новата 2021 г. и активно да участват в конкурса, тъй като смятаме да продължим с традицията за награди за тези, които съобщават и хвалят чужди успехи. Повече информация за условията и победителите вж. ТУК.

.

Снимка: Bulgariasega.com

Център “Българика” организираха празнично българско хоро в чикагското предградие Mt. Prospect

“Българика” е основана през есента на 2014 г., като школа по български народни танци в Чикаго. В последствие “Българика” прераства в средище на хора, милеещи за опазване на българските традиции и родови ценности, и за тяхното разпространение.

Вижте видео от събитието.

 

Дърво-мартеница в центъра на Чикаго

За трети пореден път Българо-американската асоциация (БАА) прави чудесна и безплатна реклама на Родината. А благодарение на ентусиазма и таланта на участниците, украсата на “българското” дърво в центъра на Чикаго става все по-красиво с всяка изминала година. Вж. подробности ТУК.

.

До края на месеца предстои интересно събитие, на което Галя и Джон Куо, и техния ансамбъл “Балкански игре” Ви канят. Вж. подробности ТУК.

2021 VIRTUAL WORLD SPRING CAMP ще бъде изцяло виртуален и безплатен за регистрираните.

Включете се и Вие!

.

One Comment »

  • Galia Miloucheva Kuo said:

    💥 Благодарим ви от все сърце скъпи Petranka & Peter Stamatov, https://www.eurochicago.com за отбелязването на 56та годишнина на Ансамбъл Balkanski Igri / Balkanske Igre / Чикаго, по време на World Spring Camp тази година. Поради пандемията ще се проведе on-line via Zoom. Погледнете участниците – artists. Регистрацията е безплатна за всеки от нас. Възнагражденията са богати в различните нива за хората или компаниите които направят дарение. Погледнете в web site по-долу. Предварително ви благодарим! 💥
    free registration at
    http://www.worldcamp.us

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.