Home » Авторски страници, българи зад граница, литература

“Дъщерите на България по света”, специално издание на “Любослов”

2021.02.22 3 коментара
Spread the love

.

Излезе от печат “ДЪЩЕРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ПО СВЕТА” – антология на съвременната българска женска поезия, създавана в различни страни по света. Антологията е специализирано издание на “ЛЮБОСЛОВ”, алманах на Лигата на българските писатели в САЩ по света, чието седалище е в Чикаго.

Антологията съдържа творби на 46 авторки от САЩ, България, Австралия, Германия, Великобритания, Франция, Испания, Гърция, Швеция, Кипър, Израел, Венецуела и др. В нея са представени поетеси от американската, европейската и астралийската българска диаспора, както и поетеси от родината. Сред тях са авторки от Чикаго, Илинойс, и от други щати на САЩ. Разходите за издаването на алманаха са осигурени изцяло с дарения.

Сред представените авторки са Неда Антонова, Цвета Софрониева, Виолета Гъркова, Живка Балтаджиева, Валентина Радинска, Наталия Андреева, Румяна Захариева, Аксиния Михайлова, Юлия Дивизиева, Първолета Маджарска, Ники Комедвенска, Дарина Шнайдер, Рада Добриянова, Людмила Калоянова, Здравка Владова-Момчева, Калина Томова, Красимира Стойнова, Людмила Билярска, Даниела Найберг, Снежана Галчева, Свежа Дачева, Снежана Изворска-Ауад, Румяна Еберт, Рада Капралова, Ружа Велчева, Мариана Христова и др.

Корицата на алманаха е дело на варненския художник Христо Христов, илюстрациите включват картини на нашата сънародничка в Чикаго Кина Бъговска. Съставил и редактор на антологията е Людмила Калоянова, зам.-председател на Лигата на българските писатели в САЩ и по света.

Желаем успех на “Дъщерите на България по света”!

.

3 коментара »

  • Снежана Изворска said:

    Не знам дали съм единствената от Израел, но трябваше да го споменете в списъка на страните, или поне да сложите “и др.” като при авторите…😊

  • Mariana said:

    Уважаемо г-жо Изворска, името Ви е добавено в публикацията, където са изброени имена на авторки от антологията. В сниманото съдържание на антологията се виждат, впрочем, всички имена. Що се отнася до Израел, ще попитаме съставителя и информацията ще бъде прецизирана.

  • Mariana said:

    п.с.: Добавена е и страната Израел. (Възможно е, поради кеша на Гугъл, последният вариант на публикацията да не стане веднага видим за читателите.)

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.