2024-04-24

1 thought on “Защо няма световен „Оскар“ за журналистика? Тази година тя щеше да е за българин

  1. Има напредък по разкриване на членове на звеното 29155, съобщи още Grozev. То се състои от около 30 души. До този момент са установени фиктивните имена на всичките му членове, както и истинските имена на 27 души.

    Вземайки предвид, че частта 29155 е била засекретена и е било рисковано да бъдат разкривани плановете на трети лица, досега разследващите са смятали, че ГРУ работи без местни помощници. Но случаят в Чехия говори за това, че все пак някой вътрешен човек в складовете им е помогнал, разкрива Грозев.

    „Извършителите са имали помощници и в България. В края на май 2015-а година стана пожар в специалната лаборатория на Министерството на вътрешните работи, където са се съхранявали всички веществени доказателства за първите две експлозии. Дотам определено не е било възможно да се стигне без помощта на вътрешни хора“, разкрива той.

    Успокояващото за него е, че руското разузнаване е загубило огромна част от потенциала си, включително секретната група за поръчки 29155.

    „След нашите разкрития през 2018-2019-а година тази част на практика бе разформирована. Затова сега на ГРУ му се налага да работи или като разчита на местни помощници, или на дипломати, което е много по-трудно, тъй като пътуванията на дипломатите са явни. Именно заради тези ограничения е възможно да настъпи известна пауза в международните операции на ГРУ. Но забелязваме и нови, млади хора – очевидно те набират ново поколение сътрудници“, каза в заключение Христо Грозев, цитиран от БГНЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *