2024-03-19

19 thoughts on “За въвеждане на дистанционно явно гласуване (отворено писмо до партии и движения)

  1. Съгласна съм ! Трябва да променим мутренската политика!

  2. Уважаеми българи в Чикаго и където и да сте по Света. Най-добрата възможност да участвате ефективно в определяне на съдбата на държавата ни е дистанционното, онлайн гласуване.
    Макар и перспективата за въвеждането му да е все още в необозримото бъдеще, дебатът по тази тема е изключително належащ и нужен. Още повече, че само с гласовете от България и незначителните гласове от чужбина (с изключение на Турция), страната ни ще продължава да затъва, като след враме може да се окаже, че няма къде да се завърнете. А поне един милион гласа, подадени от чужбина, могат значително да променят политическата ситуация в България (което е възможно само, чрез дистанционно, онлайн гласуване) и страната ни да спре да оглавява всички негативни класации.
    Затова, вместо да спорите, дали е възможно или не, по-добре давайте разумни предложения, как да стане по-добре, така, че да се гарантира максимална честност, достъпност и справедливост на изборите .Ето и моите предложения:

    https://www.facebook.com/lacho57/posts/10218048237782184

  3. И аз съм съгласна,досега братята орки решаваха съдбата на Бъглария,за 1 кюфте и 30 лева.С това гласуване ще им се усложни живота и на роми и на партии.

  4. Андрей,
    1 Не ми отговори на въпроса – ако аз искам да си продам глас, може ли някой да ме спре при днешното гласуване в тъмната стаичка?

    Второ – смешно е да твърдиш, че работодателят щял да каже:
    “Абе ти там ще ходиш да гласуваш след няколко дни, аз не мога да съм с теб.. ама искам..”
    Друго е: “Абе, може ли да дойдеш да гласуваме заедно. Поканил съм всички колеги/приятели/роднини….”

    Отгоре на всичко – може да има конрол по ИП адрес или по стационарен телефон и т,н. А най-лесното е ЦИК да ти каже че те ще ти звъннат кога да гласуваш. Бая дълъг банкет ще трябва да изкараш.

    Учудвам се, че толкова неща не знаеш за електронното гласуване щом питаш:
    Това да не ти е поръчка онлайн, та да си я сменяш по 3 пъти ?
    Отговарям ти: В някой държави имаш право да гласуваш по 10 пъти.

    Пишеш: Дори и да има – вероятността някой , да иде да си смени гласа СЛЕД това, е много, много нищожна… Ще губи той време за глупости?
    Явно не познаваш хората Андрей. Българинът много обича, още от времената на Андрешко да прави сечено. Особено на нчалници 🙂 Имах един приятел в казармата и го питах – защо само ти доброволно ходиш за вода да носиш на старите войници? А при нас чещмата бе в банята/тоалетните и през целия плац трябва да ходиш. Той ми каза – знаеш ли какъв кеф изпитвам като им плюя във водата, а ми се е случвало и друго да правя, ако зная, че няма да ми се наложи да я пия аз.

    Пишеш:
    в) Ако той си смени гласа след това, поради че гласуването е ПУБЛИЧНО, “тартора” ще може по всяко време да провери крайния резултат и последствията за гласуващия може да са още по-страшни.
    Отговарям ти:
    Явно не разбираш – вижда само първия вот, а за следващите само ти и ЦИК си знаете. Защо не си напънеш малко да мислиш и сам може да се сетиш как може това да стане.

    Пак повтарям:
    Големият проблем не е в това как гласуваш, не е и в това за кой, а е в това за КАКВО гласуваш.
    Докато не спрат споровете дали вотът е бил манипулиран, никога няма да стигнем до същността.
    Ето една илюстрация за сегашното положение и ми кажи колко може да се влоши положението с явен вот в сравнение със сегашното?

  5. 2. Това пък за второто/поправящо гласуване е още по-абсурдно. Самият въпрос за Публично гласуване го изключва..

    Значи, някой ще иде да гласува открито пред началника/приятеля/тартора публично, и оня ще е зад гърба му и след това ще иде да си смени гласа?

    а) Първо такова нещо като повторно гласуване/поправящо досега не съм чувеал някъде да има. Това да не ти е поръчка онлайн, та да си я сменяш по 3 пъти ?

    б) Дори и да има – вероятността някой , да иде да си смени гласа СЛЕД това, е много, много нищожна… Ще губи той време за глупости?

    в) Ако той си смени гласа след това, поради че гласуването е ПУБЛИЧНО, „тартора“ ще може по всяко време да провери крайния резултат и последствията за гласуващия може да са още по-страшни.

    С две думи – пълен абсурд.

  6. Пешо,
    Както и снощи ти каза – тввите желания, макар и хубави са нереални.

    1.“Как ще ме спрете, ако съм решил да получа 100 лв. за гласа си?“

    Големия ти проблем е, че тук бъркаш желаното, с възмoжното и реалното.

    Ако някой е решил да си продаде гласа е едно. Но той не може да иде на пазара да си търси „на кого да го продаде“. Някой трябва да му го ПРЕДЛОЖИ. Вероятността някой да предложи при сегашната система, където контрола (върху „за кого гласуваш“) е доста труден, то при новото ти решение, това ще бъде 20 пъти по-лесно. Едно е един работодател или познат, утре да ти каже – „Абе ти там ще ходиш да гласуваш след няколко дни, аз не мога да съм с теб.. ама искам..“ Друго е: „Абе, може ли да дойдеш да гласуваме заедно. Поканил съм всички колеги/приятели/роднини….“
    „Понимаешь?“. Вероятността във втория случай е мноооого по-голяма!

  7. Andrey, моля отговори на два въпроса, който задавам на всеки днешен политик или дървен философ:

    Комисията в секцията може и да осигурява безопасна и контролирана среда, макар че нарушения е имало дори в Чикаго и сме писали за това статия със заглавие: „Има ли изборни машинации в САЩ?“

    Но как може комисията да контролира някой, в тъмната стаичка?

    Ако на него му е платено, как може да бъде спрян да внесе телефона си или малка камера в тъмната стаичка, за да заснеме бюлетината си за доказателство пред дилъра на гласове?
    И така първият ми въпрос е: 1. Как ще ме спрете, ако съм решил да получа 100 лв. за гласа си?

    И следващ въпрос, защото казваш:
    Нямаш гаранция, че никой не седи зад/до/около гласуващия дистанционно.
    Но каква гаранция има седящият зад/до/около гласуващия след като отиде до тоалетна или се прибере в къщи да спи, че гласуващият няма да го прецака и да гласува повторно за когото си поиска?
    Всички системи за гласуване позволяват поне 5 (пет) пъти да промениш гласа си и се взима предвид само последния ти вот.
    И така вторият ми въпрос е: 2. Как ще спреш всички, на които си платил по 100 лв. да не те прецакат и да гласуват повторно, но за друга партия?

    Чакам конкретен отговор!
    .

  8. Уважаеми г-н Стаматов,

    Гласуването може да бъде и тайно с с предварителна заявка за гласуване и регистрация с два идентификатора: ЕГН и дактилоскопичен отпечатък, примерно на палеца на дясната ръка.
    Бюлетината с преференциите може да се изтегля по електронен път, а резултатът на гласувалите по електронен път да се обявява веднага, както е в САЩ или в края на изборния ден. Може да се гарантира и тайната на вота.
    Няма никакви трудности!!

  9. Смятам че българите в чужбина имаме право на глас,също като нашите сънаеосници в живеещи в България!В тези трудни времена и високи технологии е напълно възможно да се направи нещо по въпроса!

  10. Съгласен съм за дистанционно гласуване

  11. Както вече ти казах, за съжление съм твърдо не. Причината е една основна – невъзможността да се потвърди самоличността на гласуващиа дистанционно. И че никой не седи зад/до/около него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *