Home » Авторски страници, българи зад граница, любопитно

За състоянието на българите в Чикаго през 2020 г.

2021.01.26 5 коментари
Spread the love

ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА БЪЛГАРИТE В ЧИКАГО ПРЕЗ 2020 ГОДИНА

 

Български научен център – Чикато

 

Всяка година Белият дом във Вашингтон публикува доклада „За състоянието на Американската нация“. Всяка година Българският научен център в Чикаго съставя материалa „За състоянието на Българите в Чикаго“. Тази година, в условията на т. нар. „пандемия“, ще съобщим как се чувстват персонално българите в Чикаго, какво е тяхното емоционално състояние и самочувствие.

Българският научен център в Чикаго поздравява нашите сънародници по цял свят по случай Новогодишни празници!

Голяма част от тях помолиха чрез вестник “България сега“ и интeрнет портала www.EuroChicago.com да информираме и поздравим приятелите им през специфичната година 2020.

Като начало ще започнем с Александър Дърводелски, днес 93-годишен, дългогодишен ръководител на Български национален фронт. (БНФ е създаден през 1948 г.) Сашо прeживя успешно няколко медицински интервенции. За него се грижи доктор Севдалин Панев. Следващият по възраст вероятно е Илия Консулов, на 87 години. Бащата на Илия Консулов се е казвал Никола и е живял 101 години и 27 дни. Легендарният Шефкед Чападжиев, познат като Чапа, спокойно наблюдава промените в света. Той пожелава здраве на всички и очаква да се открият рационални политици.

През 2020 г. господин Хамид Русев е изпълнявал препоръките на лекарите, а отец Валентин се грижил за съпругата си, госпожа попадия Елена. Динко Динев (от Флорида) се възтановява след оперативна интервенция. Светозар Момчилов и съпругата му Оксана се радват на 5-годишните им близнаци. Петър и Петранка Стаматови активно подържат портала „Eurochicago“. Интересно е, че специалистът по недвижими имоти Петранка Стаматова е толкова популярна, че никога не се е налагало да се рекламира на този пазар.

Адвокат Цветелина Бойновска през декември беше преизбрана за Президент на Българо-Американска Асоциация (БАА). Нейната секретарка Албена полага активни грижи за двамата си внука. Добри Хаджибонев е много ангажиран и препраща хиляди поздрави на приятелите си. Велина от Prospect помага на възрастните авиопътници. Слави от Prospect управлява упорито проблемите на пасажерите от цял свят. Застрахователният специалист Анна Русева се грижи за българите по време на пандемията от коронавирус – тя помага на хората да получат на-важното – сигурността. Закрилникът на българите в престижната компания Prospect е Райков. На него дължим съществуването в нормална американска среда на много българи. Георги Пейчинов имаше смелостта да посети тази година България. Фризьорката Васка подържаше красотата и тази година на много българи. „Аристокрaтичният“ жилищен комплекс GLC, известен с езеро и шадраван, е обитаван от 14 българи (Вили, Калоян, Никола и други).

В Чикаго се издават три български вестника: „България сега“, „България“ и „BG Voice“.

Активно работят българските магазини за хранителни продукти. Магазин „Малинчо“ е собственост на леко напълнелия Калин, а главен менаджер е любезната Кремена. „Сердика“ се ръководи от фамилия Вълневи. Ресторант „Балканика“ предлага богато българско меню.

От българските лекари са популярни доктор Ватев и доктор Ватева, а от зъболекарите – Магдалена Апостолова и зъботехникът Благой Апостолов.

Българските православни и евангелски църкви функционират нормално през време на т. нар. пандемия. Пастор Станимир Танев ни съобщи, че, с цел събиране на по-малко българи на едно място, се провеждат по няколко служби през деня. Отец Димитър също съобщи за функционални църковни служби. Отец Грую Цонков е винаги готов да осъществи и извънпланови богослужения. Той се отзовава и на домашни служби и оказва локална църковна помощ.

Свещениците и пасторите пожелаха: „В тези трудни времена да сме сплотени, за да оцелеем и да се обичаме!“.

Енциклопедистът Стоян Стоев продължава да работи в областта на финансите и недвижимите имоти. Той препоръчва българите да бъдат по-скромни през първите сто години от своя живот и по-внимателни през вторите сто. Напомня, че: „Слабите звезди светят по-ярко на тъмното небе“. Какво означава това, знае едно духовно лице в нашия град.

В добра кондиция е и специалистът по вкусни супи Ангел Георгиев – Ачо. Той, заедно с Евгений и Никола Чаракчиеви, са големи и малки хаджии, защото са посещавали на поклонение Божи гроб в Ерусалим и Зографския манастир в Света Гора (Гърция).

Винаги любезната Таня Димитрова осигурява уют на българите, за да провеждат своите сбирки в Българския културен център и да имат свежа българска литература.

Елена Табакова обогатява периодично „Виртуалния български музей в Чикаго“.

Фармация „Глория“ е гордост за българите в Чикаго. Собственик на аптеката е Красимира. Тя осигурява лекарства от цял свят, а нейната колежка Яна е от Петрич. Както се приказва – Петрич бил по-популярен от София.

Емил Господинов откри нов офис за ремонт на компютри. Благодарим ти, г-н Господинов!

Костадин Везьов е най-големият наш колекционер на български сертифицирани монети и банкноти. Той е и техен популяризатор – издава книги и каталози на български и английски език.

Генералното консулство на България в Чикаго обслужва практически значителна част от САЩ. Временно изпълняваш длъжността Генерален консул е консул Людмила Тасева. Служители на Генералното консулство са Вихра Михайлова и Атанас Рудалиев.

Костадинка е много популярна медицинска сестра. Тя помага на възрастните българи по домовете им, в широк аспект на медицинските проблеми.

Зъбният лекар, доктор Борис Калчев, е с успешно лечение на класически проблеми, протези, детска стоматология. Известен е със своята любезност към клиентите си.

Художничката Кина Бъговска има амбицията да увековичи значимите българи в Чикаго в инвидуални портрети.

Художникът Василен Васевски имаше много плодотворна година, нарисува много нови платна и подготвя книгата „Корени“.

Калина Томова публикува поезия, лирика и импресии, и подготвя книгата „Рисунки върху пясъка“. Ръководи детски арт клуб за малчугани „Въртележка“.

Димитър Чалъков обича да пътува. Може би той е единственият българин в Чикаго, който е бил 4 пъти в Нова Зеландия. Сега пътува до там всяка седмица виртуално, въседнал един облак в интернет.

Вили е една симпатична балгарка, която управлява живота на възрастни сънародници.

Райна Недялкова продължава да осъществява реставрация на винтич облекла. Пише книгата „Частица от моето детство“. Прогнозира етапи от т. нар. „Дигитална революция“ с добър дух и оптитизъм.

Според Симеон Гаспаров, 2020-а е била тежка година. Опознал е по-дълбоко себе си и света. Вълнувал се е от вълненията в САЩ. Очаква, че разумът ще наделее.

Вероятно сме пропуснали много значими българи, но този материал е повод всеки да напише допълнение към него.

Благодарим Ви, че се гордеете с българския дух по цялото земно кълбо!

Този материал обхваща периода 1 януари 2020 до 31 декември 2020 г. включително.

Обичаме Ви.

 

Български научен център – Чикаго

31 декември 2020 г.

(Актуализация 24 януари 2021 г.)

.

5 Comments »

 • Рени Недялкова said:

  Благодаря на проф.Чаръкчиев за позитивната статия. Бих добавила към списъка Платформата за взаимопомощ на българите в Америка bgHubUsa.com реализирана от Боян Петев и екип. Всички нестопански организации, бизнеси, събития, полезна информация в помощ на българската диаспора на едно място. Поздравления.
  Райна Недялкова-Качулкова

 • kina m bagovska said:

  Адмирации за проф. Чаръкчиев, който не изпуска погледа си от българската общност, като фар в морето. Да му е честит 80 годишния юбилей. Наистина има много имена, които заслужават благодарност в българската общност за тяхната всеотдайност и професионални качества-доктори, професори, учители, обществени организации, но за това ще трябва книга, а не страница.

 • Elena Popnikolova- Tabakova said:

  Наздраве за юбилея, уважееми проф.Чаракчиев!
  Това прекрасно твое слово – осветление е като истинско прозрение!
  Бъдете жив и здрав и да имаме много интересни срещи в бъдещия музей на българите в Чикаго !
  Елена Попниколова- Табакова

 • Kalina Y Tomova said:

  Както винаги, проф. Чаръкчиев ни сюрпризира с неговия неподражаем стил да извае с малко думи, с много позитивизъм и най-добри чувства портрет на българската общност в Чикаго.
  С таланта си на виртуозен древен български ваятел, Никола Чаръкчиев винаги успява да ни изненада и да окичи усмивки по лицата ни.
  Бъди здрав и верен на тънкия си усет към неугасващото българско пламъче в душите ни, професоре!

 • Павлин Георгиев said:

  Поздрави на господин Дърводелски от бивш чикагски българин и на всички българи

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.