Home » Авторски страници

Подготвя се справочник за българските литературни творци зад граница

2020.12.30 Един коментар
Spread the love

.

Литературният критик Георги Николов информира в социалната мрежа Фейсбук, че се подготвя Енциклопедичен справочник на български литературни творци, живели и живеещи в чужбина, от началото на ХХ век досега. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура”, по програма “Творчески инициативи”. Ето какво пише за справочника г-н Николов:

“В последно време все повече нараства интересът към българската литература, създавана от наши стойностни творци в диаспората. Затова през 2018 г. излезе от печат антологията „Българското слово на литературния глобус“, включваща 71 автори от всички краища на света, а под печат до края на 2020 г. е антологията „55+ български автори в САЩ и Канада“.

Сега, по поръчение на Национален фонд „Култура“ – София, пристъпваме към събирането на материали за Енциклопедичен справочник на български литературни творци, живеещи в чужбина, от началото на ХХ век и досега, който да даде още по-пълна картина на българската литература по света.

Най-учтиво Ви каня да участвате в него, като включването е съвсем безплатно. Необходима е само Ваша творческа биография в обем до една машинописна страница, включваща рождена дата, образование и месторабота, и издадени книги по години. Снимка също е необходима.

Самият справочник трябва да е готов до края на първото тримесечие на 2021 г., когато ще отиде за печат. С включването си Вие ще помогнете много за доброто познаване на българската литература в диаспората, която според нас е национална памет в развитие.

Разчитаме на участието Ви до 10 януари 2021 г., както и да направите достояние това писмо сред Вашия творчески кръг.

Моля да изпращате материалите на електронен адрес: [email protected]

Разпространяваме това съобщение с желанието то да стигне до възможно повече български литературни творци зад граница. И всеки от тях, който пожелае да изпрати данни за себе си за включване в сборника, да може да го направи.

————————————————————————-

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Припомняме, че от публикуваните в литературната рубрика на Еврочикаго разкази и стохотворения бяха издадени пет литературни сборника с творби на български автори от различни страни и континенти – “Черга пъстроцветна” /2016/, “Часовниковата кула” /2017/, “Читател до поискване” /2018/, “Хоро над Тирол” /2019/ и “Възвръщенци” /2020/.

Петте сборника, както и други книги с българска художествена литература, могат да бъдат изтеглени и прочетени в безплатната ни онлайн книжарница. Разходите за тези пет сборника, които са без корична цена и се разпространяват безплатно, бяха платени с дарения на сънародници от различни страни. Тази поредица от литературни сборници не бе начинание, подкрепено от български културни институции.

Надяваме се, че когато Енциклопедичният справочник на български литературни творци зад граница бъде съставен и издаден, той да бъде качен и онлайн, в сайта на Национален фонд “Култура” например. Така всеки, които се интересува от българските писатели и поети зад граница, би могъл да намери обща информация за тях. И това би било част от една промислена политика за съхраняване и популяризиране на културната памет за българските творци и българската литература зад граница.

Справочникът би могъл да включва, при желание от страна на съставителите, и кратка енциклопедична информация относно литературни сборници и алманаси с творби на български автори от различни страни, независимо от това кой, кога, къде ги е съставил и издал. (Каквито са например алманахът “Любослов”, издание на Лигата на българските писатели в САЩ и по света, както и литературните сборници, споменати по-горе.) Както и кратка информация за българските литературни организации и клубове зад граница.

.

One Comment »

 • Приносът на писатели и поети в оклеветяването на поп Кръстю said:

  Приносът на писатели и поети в оклеветяването на поп Кръстю (София: „Чернат – Васил Колев“ ЕТ, 2020 г.) е още една книга, посветена на известния българския свещеник Кръстю Тотев Никифоров от гр. Ловеч, останал в историята ни несправедливо оклеветен като „предател“ на йеродякон Игнатий (Васил Левски), но и категорично реабилитиран в ново време. Новото издание е посветено на образа на свещеника, който е бил създаден в българската литература през вековете. Съставител на книгата е Васил Колев, един от най-дейните ратници, ангажирани с реабилитирането на о. Кръстю. Книгата, която е отпечатана с подкрепата на фондация „Граждани срещу насилието“ и Културно общество „Поп Кръстю“, съдържа пълна и подробна биография на свещеника от историка Светлана Колева, очерци, посветени на него от Димитър Панчовски (син на ставроф. ик. Петър Панчовски и племенник на проф. Иван Панчовски, бел. ред.), Цвета Трифонова и съставителя Васил Колев, коментари и бележки от известните писатели и общественици Марко Ганчев и Георги Мишев и Приложение, а основното и съдържание е разделено в няколко групи текстове:

  „Създатели на клеветата“;
  „Писатели – политици клеветят поп Кръстю“;
  „Освобождението – създатели на фалшиви документи“;
  „Писатели, обслужващи властта в оклеветяването на поп Кръстю до 1944 г.“;
  „Комунистическата диктатура и поп Кръстю. Писатели и поети в оклеветяването на поп Кръстю до 10 ноември 1989 г.“;
  „Писатели и поети в оклеветяването на поп Кръстю след падането на комунистическата диктатура“.

  Книгата е изключително ценна с това, че събира на едно място всичко, което през годините е било написано у нас в полза на клеветата и мита за „предателя“ поп Кръстю, и в този смисъл е приносна за нашата историография и полезна за всеки, интересуващ се от тази тема.

  Повече подробности и анализ на новото издание могат да се прочетат в статията „Принудително и доброволно митотворчество“ на Марко Ганчев в Литературен вестник (тук). Повече за съставителя Васил Колев и неговата дейност през годините е достъпно в интервю с него в същото издание (тук), а различни материали, посветени на усилията за реабилитирането на поп Кръстю и съвременните реакции против възстановяването на историческата справедливост, са събрани в електронното издание „Гласът на Ловеч“ (тук).

  Книгата Приносът на писатели и поети в оклеветяването на поп Кръстю, която е с корична цена от 7 лв., може да бъде закупена в книжарница „Български книжици“ или поръчана по интернет чрез сайта на същата

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.