Home » Е-Списание, политика

Не вярвате, че Путин е замесен в отравянето на Навални? Вижте сами

2020.12.17 Един коментар
Spread the love

Опозиционният руски политик Алексей Навални в последното свое видеообръщение. Да го изгледаме внимателно до края и да го разпространим, ако сметнем, че си заслужава.

Пред нас е невероятно интересно разследване. При това, с «Шерлок Холмс» от България и с български пострадал в него.

И най-важното – всеки може сам да се убеди във верността му, тъй като то е направено от практически открити източници и всеки може лесно да го провери – достатъчно е само да повтори цялата нишка на разкритията.

Сам Навални благодари на партията на Путин “Единна Русия”, благодарение на която “корумпирани служители на “правоохранителните органи” свободно търгуват с данни от нашите телефони и с данните за самолетните ни полети”.

Ето само два от коментарите под видеото на руски език:

«Става ми все по-неудобно от разбирането колко са далеч в класата си днешните ФСБ и ГРУ от някогашните КГБ.»

«Ще напиша изявление до Министерството на вътрешните работи – искам да получа потвърждение, че това наистина е направено за моя сметка, от моите данъци. Настоявам отговорните лица да бъдат жестоко наказани.»

А сега вижте самото видео, в което Алексей Навални благодари на българския «як разследващ журналист Христо Грозев», както сам той го нарича.

Разследването е извършено от британската разследваща група Белингкет и руския Инсайдър, съвместно с германския Шпигел , испанския “Ел Паис” и репортаж на Си Ен Ен. В първи етап от разследването участва и руската служба на Радио Свободна Европа – Радио Свобода.


.

Ето някои от замесените (вж. снимките):

Артур Жиров, директор на научния център “Сигнал” в Москва, който е част от руската Федерална служба по технически и експортен контрол (ФСТЕК). В “Сигнал” работят няколко водещи специалисти по химически синтез, участвали в създаването на отровни вещества в бившия СССР. Институцията извършва официални задгранични превози, включително и на ядрени и химически вещества, и технологии с двойно предназначение.

Сергей Чепур, директор на Научно-изследователския изпитателен институт по военна медицина към Министерството на отбраната (ГНИИ ВМ). Чепур е първият, който привлича вниманието към себе си още през 2018 г., когато става ясно, че често е говорил с хората, смятани от Великобритания и САЩ за физическите отровители на сем. Скрипал. По същото време Чепур води и интензивни телефонни разговори с Артур Жиров от “Сигнал”.

Владимир Таранченко, един от водещите химици на “Сигнал”, специалист по фосфорорганични съединения и инхибитори на холинестеразата (към които принадлежи и Новичок).

Андрей Антохин, химик от “Сигнал”, заместник на Жиров и специалист по инхибитори на холинестеразата.

– Полк. Станислав Макшаков, химик от 33-ти Централен научноизследователски изпитателен институт на Министерството на отбраната в Шихани, Саратовска област. Наблизо е разположен Институтът за органична химия ГосНИИОХТ, където Новичок е бил синтезиран за първи път. И двата института бяха включени в черния списък на САЩ след отравянето на Навални. Според разследването, Макшаков е ръководител на екипа отровители.

– Ген. Кирил Василиев, директор на Института по криминалистика на ФСБ, съавтор на научни изследвания в областта на химическия синтез. Според разследването, Макшаков се е отчитал именно на него;

Владимир Богданов, бивш ръководител на Института по криминалистика на ФСБ, днес – директор на Центъра за специална техника на ФСБ. Според разследването, Василиев се е отчитал именно пред него. Богданов е пряко подчинен на директора на ФСБ Александър Бортников.

Преки изпълнители са следните лица:

Алексей Александров (с фалшиво име Алексей Флоров), бивш лекар от “Бърза помощ”;

Владимир Паняев, служител на Института по криминалистика;

Михаил Швец (с фалшиво име Михаил Степанов);

Олег Таякин (с фалшиво име Олег Тарасов), бивш лекар, бивш служител на ФСБ в Есентуки; координатор на операцията от Москва;

Иван Осипов (с фалшиво име Иван Спиридонов), бивш лекар;

Константин Кудрявцев (с фалшиво име Константин Соколов), бивш служител на 33-ти институт в Шихани, завършил военната Академия по радиационна, химическа и биологическа защита. Служител на Института по криминалистика;

Алексей Кривошчоков, бивш служител на Министерството на отбраната, постъпил на работа във ФСБ през 2008 г.;

“Ако човек почти умре, това не означава, че е необходимо да се открие непременно криминално разследване” – каза Путин на среща с експерти по правата на човека в Русия само преди седмица. Но днес му предстои голяма годишна пресконференция*, на която ще е много трудно да не отговори, ако някой му зададе въпроси за отравянето на Навални, Скрипал, Гебрев и др.

А такива въпроси ще има, тъй като Навални вече открито заявява: «Не се съмнявам, че Путин е наредил да ме отровят».

Вижте също интервюто на Алексей Навални за радио «Ехото на Москва»:

Линкове към оригиналните статии – видео1 и видео2.

Вижте също публикации на Еврочикаго за случая с опита за отравянето на Скрипал (линк1 и линк2)

————————————————
* Kakто по-горе писахме, добавяме тук видео, в което ще видите сами какво отговори днес Путин на голямата си пресконференция:


Можем ли да му повярваме?

.

One Comment »

 • Peter S said:

  Ето какво каза Навални веднага след отговора на Путин:

  Я ещё раз поздравляю Белингкэт, Инсайдер, нас (ФБК) и всех, кто занимались расследованием. Доказательства настолько железобетонные, что спорить с ними невозможно. И даже просто соврать как обычно невозможно.

  Поэтому мы уже в зоне признания. Частичного, но очень важного. Да, за ним следили, следило ФСБ, но они не травили и не пытались убить.

  Всякие мелочи вроде того, почему следили за мной химики и врачи, почему все следившие работают в центре экспертиз ФСБ, почему они созваниваются с производителями «Новичка» и — главное — почему же я все-таки впал в кому на 18 дней, игнорируются.

  Игнорируются, потому что если упомянуть это, то путинская версия моментально превращается в тыкву. Вернее, это и с самого начала тыква, а не карета. И превратится она в тухлую тыкву.

  И ещё, конечно, очень смешная общая логика: мы знаем, что ЦРУ следит за мобильными телефонами сотрудников ФСБ, поэтому сотрудники ФСБ следили за Навальным.

  А ето и продължението на разследването, както и разговор с главния разследващ Христо Грозев:

  https://www.eurochicago.com/2020/12/samorazkritie/
  .

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.