2024-03-28

1 thought on “Реч на Тръмп, която го направи президент през 2016-а и е причина да не е такъв след 2020-а

  1. Кандидатът за вицепрезидент на САЩ Камала Харис: корупция, защита на педофили и бардаци
    Ето какви данни изплуваха за „най-честния представител на Демократическата партия“
    Пропагандистите на Демократическата партия започнаха кампанията в подкрепа на новоизбрания кандидат за вицепрезидент на Байдън, Камала Харис като безстрашен антикорупционен прокурор и борец с корупцията. С този избор Байдън се опитва да неутрализира обвиненията в корупция по свой адрес от страна на екипа на Тръмп. Но какви са истинските заслуги на Камала Харис в борбата й срещу корупцията и другите беззакония?
    През януари 2020 г. в amazon започва да се продава книгата, написана от американския журналист, и разследващ репортер Питър Швейцер, която веднага стана превръща в бестселър, „Профили на корупцията: Злоупотребата с власт на американския прогресивен елит“. (от Питър Швейцер Harper Collins Publishers, 2020)
    В резюмето на книгата, достъпно на amazon, се посочва, че Швейцер предлага на читателя задълбочено разследване на частните финанси на някои висши американски политически лидери. Отбелязва се, че авторът няма да разочарова читателя, както винаги, и книгата съдържа информация, която никога досега не е публикувана, и разкрива злоупотребата с власт и корупция и е потвърдена с документи.
    „Героите“ на историята са семейство Байдън, друг от кандидатите за президент на демократите Бърни Сандърс, както и кметът на Лос Анджелис Ерик Гарчети, кметът на Атлантик Сити Франк Гилиъм и още редица „прогресивни“ деятели на Демократическата партия, включително… и Камала Харис.
    Влизане в политиката с тройна заплата
    Според Швейцер Камала Харис влиза в политиката през 1994 г., след като се среща с Уилям Браун – спикер на долната камара на законодателството в Калифорния, вторият по важност политик в щата след губернатора. Заемайки изборна длъжност, Браун има юридически бизнес, чрез който получава пари от тези, които се нуждаеха от неговата законодателна помощ.
    Въпреки че, 60-годишният Браун е женен, той започва роман с 29-годишната Камала. Майката на Камала не осъжда дъщеря си за избора й на любовник, който първо я назначава на работа в правния отдел на държавната администрация, където тя получава $114 000 долара годишно, а след това и в Комисията по здравеопазване, където получава $99 000 годишно. И двете длъжности не изискват постоянно присъствие в офисите, затова Камала не напуска своята постоянна работа, от която взима още $100 000 годишно. Браун подарява на любимата си чисто ново BMW. Но основното, което прави за нея, е да я въведе в своя кръг от политически активисти и дарители.
    През 1995 г. Браун е избран за кмет на Сан Франциско. Когато събира своите привърженици, за да отпразнува победата, до него не е законната му съпруга, а Камала. Но след победата за изненада на всички той се разделя с нея.
    Корупционни пари за изборите в прокуратурата
    Известният телевизионен водещ Монтел Уилямс става новият любовник на Камала Харис и тогава тя получава работа в офиса на окръжния прокурор на Сан Франциско Теренс Халинан.
    Преди това Халинан разследва няколко случая на корупция от вътрешния кръг на Браун. За да се предпази от опасността от нови разследвания, Браун съветва бившата си любовница да се кандидатира за поста на Халинан. Камала напуска работата си при окръжния прокурор, намира си работа в градската прокуроратура и обявява, че възнамерява да участва в борбата за поста окръжен прокурор.
    Преди да започне своята кампания, Харис и Халинан доброволно поемат ангажимент да не харчат повече от $211 000 за своя избор. И двамата се подписват под това. Но когато парите на приятелите на кмета Браун потичат в сметката на кампанията на Камала, тя забравя за своето задължение.
    Когато нейната кампания събира $621 000, градската избирателна комисия я глобява с $34 000 долара за нарушение на договора. След изборите става ясно, че митингите в подкрепа на Камала Харис са организирани чрез мобилизиране на работниците от градския отдел за комунални услуги, които трябва да представят масовата подкрепа на кандидата.
    В надпреварата за поста на окръжен прокурор има трима кандидати. Камала се класира втора и тъй като никой от кандидатите не получава мнозинство, е обявен балотаж, който Камала печели.
    Защитница на педофилите
    Една от най-грозните страници на професионалната биография на Харис е отношението й към делата срещу католическата църква във връзка с насилието на деца. След като служи като окръжен прокурор в продължение на 15 години, Харис не завежда нито едно дело срещу свещениците педофили. Нещо повече, нейния офис крие важна информация от групите на жертви на педофилите свещеници.
    Предшественикът на Харис, Терънс Халинан, установява масови случаи на педофилия в епархията на Сан Франциско. След това той иска от епархията да публикува своите документи за вътрешните си разследвания. Прокуратурата е подкрепена от социални активисти, които искат да накажат виновните.
    Но с избора на Харис се променя ситуацията. В нейния политически комитет нахлува поток от дарения от католическите институции в Калифорния и юристи, които представляват интересите на църквата и свещениците, обвинени в педофилия.
    Победата на Харис над Халинан в борбата за поста окръжен прокурор на Сан Франциско спасява католическата църква и укрепва собственото финансово положение на Харис. Тя забранява публикуването на данните от епархийските разследвания, като дава официалното обяснение, че прокуратурата не е искала да разкрие имената на жертвите на свещениците насилници. Парадоксът на ситуацията е, че жертвите на насилие, търсещи справедливост, отдавна сами бяха обявили своите имена.
    Кампанията по защитата на педофилите свещеници противоречи на многото публични изявления на Харис, че тя е активен защитник на децата.
    Интересно е какво се случи с документите, които заплашваха със скандални разкрития. През 2010 г. офисът на Харис отказва да ги предостави на журналист от калифорнийски вестник, а през 2019 г. районната прокуратура в Сан Франциско уведомява автора на книгата Питър Швейцер, че местонахождението на тези документи е неизвестно.
    Прокурорски „чадър“ за бардаците
    Друга страница от дейността на прокурора Харис е свързана с дейността на два стриптийз клуба в Сан Франциско – Market Street Theater и New Century Theater. След танци на пилон посетителите могат да поканят танцьорката в отделна стая. Стрийптийз клубовете всъщност са обикновени бардаци.
    Няколко полицейски нахлувания потвърждават, че в клубовете цъфти проституцията. Девет жени и техният сводник са арестувани. Полицията има огромни доказателства за вината на собствениците на клубовете, но Камала Харис закрива делото.
    Може би обяснението е, че и двата стриптийз клуба са собственост на дългогодишния приятел и клиент на кмета Бил Браун, – Сам Конти.
    Още по време на кампанията за поста окръжен прокурор Терънс Халинан предупреждава, че ако Камала Харис получи поста си, това ще развърже ръцете на Били Браун и неговите корумпирани приятели. И така се случва.
    Закриване на делата с корупционни сделки с недвижими имоти
    Сред назначените на важни постове в администрацията на Били Браун е и адвокатът по недвижими имоти Хектор Чинчила. Браун му дава поста ръководител на комисията по градско планиране и правомощието да одобрява всички проекти за градско строителство. За няколко години на тази позиция Чинчила получава над $180 000 от местните строители. През 2002 г. Халинан му повдигна обвинение по осем обвинения, но заелата поста прокурор Камала Харис закрива делото на Чинчила.
    Сред основните изпълнители на администрацията на Браун е и собственикът на «Пасифик Цимент» Рикардо Рамирес, който се прославя, че използва второкачествени материали при изпълнение на поръчките в града. Рамирес е заплашен от затвор, но канцеларията на Камала Харис дори не образува наказателно дело срещу него, а се споразумя с измамника за една година домашен арест и глоба. Рамирес е щедър донор на политическия комитет на кмета Браун.
    Помощница на бандитите
    Един от най-известните прокурорски проекти на Харис е програмата Back on Track. Тя позволява на арестуваните по обвинение за наркотици за първи път да им се закрие делото и да се ликвидират записите по него. За целта е необходимо клиентът на програмата да изпълни редица изисквания и да се върне към нормалния си живот. През 2009 г., когато е избрана за поста генерален прокурор на Калифорния, Камала Харис заяви, че програмата е имала огромен успех.
    Един от участниците в програмата е нелегалния имигрант Александро Изагуире. Как попада в нея, е загадка, тъй като е арестуван за търговията с кокаин и това не му е за първи път. Преди това е бил арестуван за уличен грабеж. Докато е все още в тази програма, Изагуире грабва чантата на улицата на някоя си Аманда Кефер, след това скача в колата до него, пребива девойката в тази кола и я изхвърля. Тя получава тежка травма на главата и по чудо оцелява.
    Когато адвокатите на Аманда Кефер се опитват да разберат в офиса на Камала Харис как престъпника се е озовал нейната програма, тя им отговаря, че не е нейна работа да съблюдава федералните закони за имиграцията.
    Прокурорска помощ на клиентите на своя съпруг
    През 2014 г. Камала Харис се омъжва за известния адвокат от Лос Анджелис Дъглас Емхоф. Той защитава корпорациите, обвинени в нарушаване на бизнес правилата. Някои от случаите на неговите клиенти лежат на прокурорското бюро на неговата съпруга. Сред тях са производители на хранителни добавки. Те са обвинени, че рекламират значително преувеличени лекарствени свойства на своите продукти и така подвеждат потребителите.
    През 2015 г. генералните прокурори на 14 щата, включително и Ню Йорк, започват мащабно разследване на дейността на тези компании. Причината е, че на етикетите отсъства състава на редица съставки, а някои от тези добавки представляват риск за здравето. Сред тези компании са General Nutrition Corporation – GNC, Herbalife, Vitamine Shoppe, Wallgreens и други.
    Службата на Камала Харис отказа да участва в съдебното дело, въпреки че в Калифорния тя получава над 700 жалби само за продуктите на Herbalife. През юли Федералната търговска комисия печели дело срещу Herbalife, и получава обезщетение от $200 млн. от нея. Калифорния не получава нищо. Но това обаче не огорчава калифорнийския адвокат на тези фирми – съпругът на Камала – Дъглас Емхоф.
    По същата причина офисът на Камала Харис никога не изпълнява съдебни разпореждания срещу Herbalife и други клиенти на нейния съпруг.
    В знак на благодарност Herbalife започва да дарява нейния политически комитет. През февруари 2015 г. компанията за консултации и лобиране за Herbalife – Подеста Груп, организира набирането на средства за Камала Харис в своя офис във Вашингтон.
    През 2015 г. сътрудниците на прокурорския офис на Камала Харис в Сан Диего и изпращат писмо за необходимостта да се разследват дейностите на Herbalife и й предоставят подходящите аргументи. Харис отказва да разследва, без да обясни своето решение.
    Малко след това адвокатската кантора Venable LLP издигна своя служител Дъглас Емхоф на поста ръководител на отдел, контролиращ офисите й на Западното крайбрежие на САЩ.
    Прокурорско участие в търговските войни
    Друга интересна история е свързана с дейностите на калифорнийската благотворителна организация „Дъщерите на благотворителността“. Основана е в Париж през 1633 г. за предоставяне на медицинска помощ на бедните. В Калифорния тя има шест клиники за калифорнийците с ниски доходи. Озовала се в дългове, организацията е изправена пред необходимостта да продаде клиниките, но с условието, че новият собственик трябваше да гарантира запазването на работните места и пенсиите на работещите там.
    Има много купувачи, но „Дъщерите на благотворителността“ избират нетърговската компания Prime Health Services Services (PHS), които се съгласяват да платят $845 млн., да изплатят дългове и да изплащат пенсии на 17 000 бивши и настоящи работници в клиниката. За 15 години преди това PHS придобива 35 фалирали болници в различни щати и успешно ги съживява. „Дъщерите на благотворителността“ приемат предложението на PHS и на две големи държавни организации – Калифорнийската женска организация и Калифорнийската асоциация за прогрес на цветното население, също подкрепили сделката.
    За да се завърши сделката, е необходимо съгласието на генералния прокурор на Калифорния Камала Харис. Но на сделката се противопоставя Профсъюзът на Службата на служителите на международната организация (SEIU), която финансира кампанията на Камала Харис, за избора й в Сената на САЩ. Профсъюзът дарява $204 000 във фонда за нейната кампания и обещава многомилионна подкрепа от другите си организации. Профсъюзът е във война с PHS.
    Проведени са публични изслушвания за продажбата на шестте клиники, в които преобладаващото мнозинство подкрепя сделката на PHS с „Дъщерите на благотворителността“.
    Тогава профсъюзът категорично заявява на потенциалния купувач, че сделката няма да се състои, ако купувачът не позволи на профсъюза да представлява всички негови медицински сестри. „Дъщерите на благотворителността“ завеждат дело срещу профсъюза, обвинявайки го в изнудване.
    Под натиска на общественото мнение, Харис все пак одобрява сделката, но в същото време представя списък от 300 условия, които не могат да се обсъждат и които са напълно неприемливи за купувача. Никога преди това генералните прокурори на Калифорния не са използвали своите правомощия по такъв начин при подобни сделки.
    През юли 2014 г. шефът на профсъюза Дайв Рейгън заявява на шефа на PHS д-р Прем Реди, че докато не се съгласи да работи с профсъюза, няма да може да сключи нито една сделка в Калифорния, нито за тези шест клиники, нито и за каквито и други клиники. Рейгън заявява на Реди, че Харис е в джоба му и ще направи, това което й се казва.
    И след това Харис избира друга компания за придобиването на шестте клиники, Blue Mountain Capital, като същевременно им позволява да спрат да предоставят услугите, които PHS е готов да запази.
    Но Blue Mountain Capital имат още един важен актив – нейните ръководители Андрю Фелдщайн и съпругата му Джейн Върнън даряват стотици хиляди долари на Демократическата партия.

    Изучаването на книгата на Швейцер говори за това, че Байдън е направил правилния избор – ако спечели изборите, никой друг няма да затвори неговите дела за корупция по-добре от Камала Харис.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *