Home » Авторски страници

Софийската премиера на “Възвръщенци”

2020.10.05 Един коментар
Spread the love

Авторите Генадий Велчев, Йордан Игнатов, Таня Панова, Крася Титянова и Ивайло Диманов, заедно с редактора Мариана Христова, издателя Димчо Джиговски и автора на картината за корицата Тодор Христов

Петият сборник с творби на български автори от различни страни, публикувани в EuroChicago, “ВЪЗВРЪЩЕНЦИ” доживя своята премиера. Книгата бе представена в София, в Клуб “Журналист” на СБЖ, на 3 октомври.

Този път, по обясними причини, по-малко автори успяха на дойдат на премиерата. Но, както някои от авторите, които са далеч, написаха в лични или публични съобщения, духом те също бяха на събитието. Вместо някои от поетите и писателите в сборника, дойдоха техни близки и приятели, живеещи в София.

Румяна Стаматова (вдясно на снимката) и други гости на събитието

На софийската премиера на книгата бяха авторите Генадий Велчев, Ивайло Диманов (в качеството си и на домакин на събитието), Йордан Игнатов, Крася Титянова, Таня Панова. Там беше и Николай Колев – Босия, който е автор от предишния сборник “Хоро над Тирол”.

Ивайло Диманов

Беше и художникът, чиято картина е на корицата на “Възвръщенци” – Тодор Христов, издателят на книгата Димчо Джиговски, доц. Марин Бодаков от Факултета по журналистика на СУ “Св. Климент Охридски” (дългогодишен литературен редактор на в. “Култура”). Както и Диана Цанкова от Радио “България”.

Тодор Христов

Диана Цанкова

Събитието бе уважено и от доскорошния генерален консул на Р. България в Чикаго Иван Анчев, политика Георги Пирински, Лили Спасова от ДАБЧ, познатия на българската общност в Чикаго Георги Иванов, авторката емигрант Красимира Стойнова (представена тази година в литературната ни рубрика), дарителя за сборника Даниел Пангев.

Иван Анчев и Георги Иванов

Лили Спасова (с тъмната рокля в средата на снимката) и др. гости на събитието

На премиерата на “Възвръщенци” се събраха приятели и почитатели на съвременната българска литература, сред които имаше и автори на книги, преводачи, преподаватели (като Ибрахим Карахасан Чънар, Светла Балуцова и др.)

В началото на събитието Ивайло Диманов прочете поздравителен адрес от името на Петър Стаматов, основател и собственик на EuroChigago (вж. тук). След това думата бе дадена на доц. Марин Бодаков, който представи петия сборник “Възвръщенци”.

Марин Бодаков

Мариана Христова

За книгата говори и нейният редактор Мариана Христова. Тя покани всеки от успелите да дойдат на събитието автори да излязат едни след друг пред събралата се публика.

Йордан Игнатов

Ивайло Диманов

Крася Титянова

Таня Панова

По-късно пред събралите се в залата на Клуб “Журналист” се изправиха и Тодор Христов, Димчо Джиговски, Николай Колев – Босия, Георги Пирински, Красимира Стойнова. Освен литературен, се отвори и политически дебат.

Димчо Джиговски

Николай Колев – Босия

Георги Пирински

Красимира Стойнова

След края на официалната част на събитието то продължи в неформална обстановка, с раздаване на книги, писане на автографи, разговори на чаша вино, много усмивки и настроение.

Редакторът вика авторите за обща снимка

Александър Красински, Рашелия Дилбазова (автор в предишен сборник) и др.

Иван Анчев, Георги Иванов, Георги Пирински и Мария Атанасова

Димчо Джиговски и Даниела Делева

Светла Балуцова и др.

На добър час на петия литературен сборник “Възвръщенци”! Надяваме се, че и той, както и предишните четири книги – “Черга пъстроцветна”, “Часовниковата кула”, “Читател до поискване” и “Хоро над Тирол” – ще стигне до съзнанието и сърцето на българоезичните читатели в различни точки на света.

Изказваме специална благодарност на дарителите, с чиито средства бе издадена книгата (вж. тук), на нашия доброволен фоторепортер Марияна Таланова, на Димчо Джиговски, Тодор Христов, Наталия Иванова и Александър Красински за организационната помощ, на Ивайло Диманов за домакинството в Клуб “Журналист”, на всички приятели и почитатели на литературата, които уважиха това събитие.

Марияна Таланова и Александър Красински

Видеозапс от премиерата – ТУК.

 

Текст: Мариана Христова

Снимки: Марияна Таланова, Лилия Йорданова и Даниел Пангев

Видео: Александър Красински

.

 

One Comment »

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.