Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Представители на УС на АБУЧ на заседание на парламентарна комисия

2020.10.04 Няма коментари
Spread the love

На 2.10.2020 г., от 10.30 часа сутринта, представителите на Управителния съвет на Асоциацията на българските училища в чужбина – д-р Адриана Любенова и г-жа Боянка Иванова присъстваха в Народното събрание, на заседание на Комисията по политиките за българите в чужбина.

Дневният ред на заседанието бе: “Информация за провеждането на кампанията и резултатите от приема по ПМС 103 на чуждестранни граждани с български произход за студенти, докторанти и специализанти в българските Висши училища за учебната 2020-2021 г.”

Д-р Адриана Любенова направи аргументирано изказване от името на АБУЧ за необходимостта от промени в Постановление на МС 103, което не дава равен достъп до българските университети на деца – български граждани, обучавани години наред в чужди държави и в чужди образователни системи. Те не могат да ползват предимствата по ПМС 103, които имат деца с български произход без българско гражданство. Д-р Любенова е направила предложение да се направи ново Постановление на Министерски съвет, което да се отнася специално за учениците от българските съботно-неделни училища в емигрантските общности, които години наред се обучават в чуждоезикова среда зад граница и желаят да се завърнат, и да следват в родината.

След това се изказа г-жа Галина Дреновска – директор на дирекция “Висше образование” към МОН, за да обясни конкретно необходимостта от подобна промяна и да потвърди, че министър Красимир Вълчев готви ново ПМС, с което да се реши визираният проблем.

След нея думата бе дадена на г-жа Боянка Иванова, член на УС на АБУЧ, основател и дългогодишен директор на училище „Джон Атанасов” в Чикаго, в момента член на борда на училището. Тя направи предложение за въвеждане на национална програма за реадаптация в българската образователна система на деца, завръщащи се в България от чужбина. Тя представи последен актуализиран вариант на проекта за езикова интеграция, чието забавено реализиране е основен проблем при завръщане на малки и големи учащи се в България. През годините този проект нееднократно е представян от името на АБУЧ, но за съжаление досега не е реализиран. Г-жа Иванова заяви, че той трябва да се стартира и АБУЧ има потенциала, експертността и готовността да съдейства. Тя сподели, че министър Красимир Вълчев подкрепя идеята за реализация на този проект.

След това депутатът и журналистът, г-н Тома Томов, изказа адмирации за всичко, което Асоциацията на българските училища в чужбина и неправителствените организации правят зад граница.

Г-н Димитър Владимиров, и.д. председател на ДАБЧ, говори за остарелия и неприлаган Закон за българите, живеещи извън Република България, приет още преди 20 години, и за нуждата от нова политика в тази насока. Той допълни, че г-жа Боянка Иванова е представила накратко как трябва да звучи актуално една образователна тенденция.

На заседанието присъстваха: председателката на Комисията по политиките за българите в чужбина, г-жа Елена Пешева, депутатите – членове на Комисията Деян Станчев, Атанас Попдимитров, Богдан Гоцев, Борис Вангелов, Тома Томов. Както и трима представители на Министерството на образованието и науката, сред които г-жа Галина Дреновска, директор на дирекция “Висше образование“ в МОН, и г-жа Елена Атанасова от същата дирекция; и.д. председателят на ДАБЧ, г-н Димитър Владимиров; г-жа Милена Димитрова от кабинета на вицепрезидента г-жа Илияна Йотова. Гости на заседанието като слушатели бяха и доц. д-р Спас Ташев от ИИНЧ при БАН, експерт към Комисията, г-жа Мариана Христова, редактор на EuroChicago.com, нещатен сътрудник на Комисията, и др.

 

Управителен съвет на АБУЧ

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.