Home » Е-Списание, политика

Финален президентски дебат Тръмп-Байдън (видео)

2020.10.22 2 коментара
Spread the love

Дебатът се проведе на 22 октомври 2020 г. в Нашвил (столицата на щата Тенеси), под модератерството на чернокожата журналистка Kristen Welker от NBC News, за която Тръмп бе казал, че е прикрит демократ. Но по време на споровете, действащият президент я похвали за добрата й работа.

Видео от дебата може да намерите по-долу, а тук ще отбележим някои по-важни от повдигнатите въпроси и отговори на кандидатите за президент за периода 2021-2024 г.

Първата част от дебата протече в спор за мерките срещу коронавируса Covid-19. Тръмп многократно подчерта, че не може да затвори икономиката. Че мерките срещу вируса не могат да бъдат по-тежки за страната, отколкото последствията от пандемията. Байдън заяви, че ако бъде президент, би настоял маските да са задължителни.

Втората част от дебата продължи с взаимни атаки за отношенията на двамата с Русия, както и за непубликуваните годишни налози на Тръмп. Байдън защити сина си и заяви, че няма нищо неморално в получаването на заплата в Украйна. Тръмп подчерта, че Байдън е получил 3 милиона от Елена Батурина (съпругата на кмета на Москва), но ексвицепрезидентът отрече.

По-нататък споровете се пренесоха по икономическите и военни отношения в Азия, и по-специално за Китай и Северна Корея. Тръмп заяви, че за него е важно да няма война и това, че сега отношенията на САЩ със Северна Корея са много по-добри, отколкото при Обама. Байдън контрира, че САЩ са имали добри отношения и с Хитлер преди Втората световна война.

Нататък модераторът поведе разговор за икономиката и застраховките. Тръмп заяви, че в следващия си мандат ще приключи с Обамакеар, а Байдън, че ще го разшири.

Бяха повдигани въпросите за компенсациите за бедните и безработните. Байдън подчерта, че е готов да поиска минимална заплата от $15 за час, а Тръмп го атакува, че това може да погуби малките предприятия в някои по-бедни щати, а в други – 15 долара няма да са достатъчни.

В часта за имиграцията Тръмп подчерта, че не може да разреши хора, нарушили закона, да се разхождат с години из Америка, докато им се разглежда имиграционното дело. Байдън контрира – САЩ изневерява на принципите си.

Относно расовите отношения Тръмп се самопохвали, че от времето на Линкълн, вероятно никой за 4 години не е направил повече и подчерта за промените в законите за затворите. Припомни също, че Обама и Байдън не са предоставили достатъчно средства за университетите за чернокожи, а той е отпуснал.

Байдън си призна, че през 80-те години на миналия век, той и демократите са допуснали грешка със закона за борба с разпространението на наркотици. Сега той знае, че правилният подход е не да се вкарват хора в затвора, а тяхното лечение.

Тръмп обаче неколкократно подчерта, че изказванията на Байдън са неподплатени политически приказки и риторика, и често го питаше: “Защо Вие, докато бяхтте вицепрезидент, за 8 години не направихте нищо по днешните заявления и обещания?”. Попита го и за закона от 1994 година (линк).

Не бе подминат и въпросът за движението BLM (“Животът на черните е важен”) и отношението на Тръмп към протестиращите.

Нататък дебатът се пренесе към темата за опазване на околната среда. Според Тръмп, сега САЩ имат най-добри показатели за чистота, а е напуснал Парижкото съглашение, за да спести милиони, тъй като Китай ще приеме условията му едва през 2030 г., а Русия няма намерения да ги спазва.

Байдън каза, че САЩ трябва да са пример за другите държави и той предлага план за развитието на “зелени технологии” – електромобили, нови сгради и т.н., които ще отворят милиони нови работни места.

Тръмп подчерта, че плановете на Байдън са измислица на неспециалисти от рода на Александрия Окасио-Кортес. И, изпълнявайки ги, страната ще похарчи 100 триолона долара, че икономиката ще задлъжнее. Байдън се защити, като каза, че планът му е одобрен от профсъюзи и организации за охрана на природата. Че новите технологии ще отворят работни места със заплати от 45-50 долара за час. На което Тръмп го упрекна, че ще остави милиони хора от нефтената индустрия без работа. А погубвайки фракинга, САЩ отново ще станат енергозависими, за разлика от сега.

Последният въпрос към двамата бе – ако днес е Вашата инаугурация и държите първа реч като нов президент на САЩ, какво най-важно искате да кажете на американците?

Тръмп подчерта, че при него ще растат доходите и ще намаляват налозите, а Байдън обеща – чисти технологии и надежди, а не страх.

Подробните им отговори може да чуете във видеото тук.

59-те подред избори за президент на Съединените американски щати ще се състоят на 3 ноември 2020 г. Ето и таблица със залози за победа преди днешните последни дебати.


.

2 коментара »

  • Mariana said:

    Ognian Daskarev за дебата Тръмп-Байдън (коментар във ФБ):

    “Гледах дебата, в който Тръмп се представи отлично. Байдън също говореше отчетливо, бяха го подготвили добре с лекарства. Единствената слабост на Тръмп – не обясни как точно ще помогне на около 22 млн.души, абонати за Обамакеър със съпътстващо заболяване, ако тя бъде премахната изцяло. Най-доброто: Тръмп най-сетне каза за огромната корупция на Байдън и “лаптопа от ада” на сина му. Б. отрече. И сега ВНИМАНИЕ: няколко часа преди дебата, бизнес партньор на Х.Байдън, на име Тони Бобулински потвърди писмено, че се е срещал лично с Джо Байдън по бизнеса на сина му с Китай! Бобулински потвърди, че е имало дял за “Шефа” (The Big Guy), както наричат Дж Байдън от ВСЯКА сделка за милиони с Китай!! Бобулински ще свидетелства пред Сената и в оставащите дни до изборите най-вероятно ще се разкрие огромната корупция на Байдън. Доброто: огромната цензура за “лаптопа от ада” се пропуква. Изявлението на Бобулински беше предавано по С-Span and Fox News. Прилагам и съобщение преди часове от уважавания Уол стрийт джърнъл: https://www.wsj.com/articles/now-corruption-story-is-about-joe-not-hunter-11603392288?mod=djemalertNEWS&fbclid=IwAR2RearuF73Z44-yVyoZLsm1GiHXI9bflubLuhQ_vx4MeKjDcx0wS-j_uLo

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.