2024-03-28

1 thought on “Ще подкрепи ли Кремъл безусловно Армения, както Турция застава зад Азербайджан?

  1. Info: Карабахският конфликт

    Кавказкият регион е като Балканите – стар, с вековна история и конфликти, но и важен път – независимо дали той се казва „нефтен“, „газов“ или „копринен“. В обстановка на пълно безвластие в Кавказкия регион след Октомврийската революция населението на Нагорни Карабах в края на 1917 г. създава Арменски национален съвет, който през юли 1918 г. се превръща в ръководство на Нагорни Карабах, което провежда самостоятелна вътрешна и външна политика.

    Ето как представи събитията от тогава в статия, която Dir.bg публикува в началото на март 2018 г., проф. Велин Аргатски, историк и преподавател по сигурност и отбрана.

    През май 1920 г. в Нагорни Карабах се установява съветска власт. Отново възниква полемика към кого да бъде присъединен Нагорни Карабах. До края на годината революционният комитет на Азербайджан признава принадлежността на Нагорни Карабах, Зангезур и Нахичеван за части от Арменската съветска република“.

    Надеждата за решаване на териториалните спорове се изпарява с подписания договор между Русия и Турция на 16 март 1921 г. и една голяма част от Армения – Нахичеванският район, несправедливо е даден на Азербайджан. С това нараства апетитът на Азербайджан и той излиза с нови искания за прекрояване територията на Армения.

    Кавказкото бюро на Руската комунистическа партия (б) на 4 юли 1921 г. взема решение за присъединяването на Нагорни Карабах към Съветска Армения.

    Но след един ден Сталин налага без обсъждане арменската област да се предаде на Съветски Азербайджан с обещание за „широки права на самоуправление“.

    Отново въпросът за статута на Нагорни Карабах е поставен на заседание на политбюрото на партията, проведено на 7 юли 1921 г. под председателството на Ленин. Взема се решение за основа при териториални спорове да се приема етническият фактор и правото на самоопределение.

    Но на 8 юли Сталин телеграфира на (Серго) Орджоникидзе „спорните въпроси да се решат в полза на Азербайджан и Турция“.

    Ето как обяснява събитията Баку:

    Ако преди 1918 година терминът „Нагорен Карабах“ има само географско значение, то след образуването на независимите държави в Южен Кавказ през май 1918 година арменците започват да влагат и политическо съдържание. Възползвайки се от това, че през първите месеци на независимостта правителството на Република Азербайджан, създадена на 28 май 1918 година, напълно е заето с въпроса по освобождаване на Баку, карабахските арменци на т.нар. I селски конгрес, свикнат на 22 юли 1918 година, вземат решение за създаване в Нагорен Карабах на собствени административни органи на властта начело с Националния съвет. (Това е извадка от статията на доц. д-р Илгар Нифталиев от Института по история „А.А. Бакиханов“ към Националната академия на науките на Република Азербайджан)

    Kонфликтът между Баку и Ереван започна отново през февруари 1988 г., когато Нагорнокарабахската автономна област обяви, че излиза от състава на Азербайджанската съветска социалистическа република.

    Водят се военни действия, в хода на които през 1992-1994 година Азербайджан загуби контрола върху Карабах и 7 съседни района.

    От 1992 г. се водят преговори за мирно регулиране на конфликта в рамките на Минската група на Организацията за сигурност сътрудничество в Европа (ОССЕ). Азербайджан настоява за съхранението на териториалната си цялост, Армения за независимост на областта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *