2024-03-19

3 thoughts on “Софийска премиера на „Възвръщенци“

  1. Уважаема г-жо Стойнова, по света има наистина невероятно много наши сънародници, живеещи в различни страни и континенти, които пишат литературни произведения на български език. Не е възможно всички те да бъдат обхванати, ако сами не са ни потърсили и не са изпратили свои творби за публикуване, или някой читател или сътрудник на Еврочикаго не ни ги е препоръчал. Като условието за публикуване винаги е било свързано само с художествените качества на творбите.
    През тази, 2020 г., в Еврочикаго бяха публикувани, впрочем, и Ваши стихотворения, и Вие бяхте представена като автор на нашите читатели – https://www.eurochicago.com/2020/08/lyato/. Но въобще не мога да Ви обещая, че през следващата, 2021 г., ще има пореден, шести литературен сборник, в който те да намерят място.
    Всички създадени досега, вече пет сборника, съдържат разкази и стихотворения, публикувани преди това в литературната рубрика на Еврочикаго. И читателите на нашия сайт са могли да прочетат много такива творби. (Те могат да прочетат и цели книги, качени в безплатната ни онлайн книжарница.) Като не е било сигурно дали от публикуваните през една календарна година творби, ще излезе после после книга, литературен сборник, за да бъде то заявено предварително и категорично. Но редакционният екип, с помощта на приятели и дарители за книгите, направи всичко по силите си, за да ги има тези книги, вече за пети път.
    Сайтът, впрочем, се прави на доброволни начала и в него излизат главно публицистични материали, свързани с най-различни теми и проблеми, касаещи българските емигрантски и исторически общности по света, както и теми, свързани с родината. Не знам дали можете да си представите какво значи години наред да се поддържа една такава емигрантска медия по този начин.
    За да се обхванат всички или поне почти всички български автори зад граница, създаващи литературни творби, които наистина са много, трябват други ресурси и подкрепа не само от приятели. Трябва и българската държава да има една друга политика, която да подкрепя не само българските училища зад граница, както се прави сега. А и българските медии зад граница, както и популяризирането на създаваната далеч не само в България съвременна българска литература.

  2. Здравейте, уважаеми господа!
    Поздравления за поредния алманах!
    Казвам се Красимира Стойнова ( във фейсбук съм като Krassimira Stoynova).
    Живея от 25г. в гр.Колумбус, Охайо и съм издала две книги “В два континента” и “Есени далечни”, всяка с по над 350 стихотворения, от които една голяма част на емигрантска тематика ( видно дори и от заглавията на стихосбирките) , носител съм и на награда от “Изящното перо”, но за съжаление нито аз съм разбрала за вашия алманах, нито вие знаете за моето творчество и винаги така се получава, че алманаси се популяризират повече когато вече са издадени, отколкото когато ЩЕ се издават.
    Не знам какво трябва да се направи, за да бъдете запознати с творчеството и на други автори, не само тези, чиито стихове са били отпечатвани в EuroChicago, но чието творчество също отразява чувствата и мислите на емигрантите.
    Нещо трябва да се направи според мен в това отношение.
    С уважение,
    Красимира Стойнова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *