Home » Е-Списание, Традиции

Св. София, Вяра, Надежда и Любов

2020.09.17 Няма коментари
Spread the love

Днес, 17 септември, Православната църква почита паметта на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов, живели и загинали във време на яростни гонения срещу изповядващите християнската вяра.

Света София според преданието е била благочестива християнка, живяла в Рим по времето на император Адриан. След овдовяването си тя посветила грижите си на своите три дъщери – наречени с имената на най-големите християнски добродетели – Вяра, Надежда и Любов.

Заради привързаността си към християнството и твърдата си и непоколебима вяра, света София и нейните дъщери били жестоко наказани от римската власт по време на гоненията срещу християните, защото не склонили да се поклонят на езическите божества. Трите момичета – Вяра, Надежда и Любов, загинали мъченически, след жестоки изтезания, като били съответно на 12, на 10 и на 9 години. Майка им София изживяла със сърцето си ужасните мъчения на своите възлюбени дъщери.

След тяхната смърт тя взела телата r;, погребала ги извън града на един хълм и останала при техния гроб. Молила се усърдно и след три дни и нейнита душа се преселила при Бога. Нейното тяло било погребано от християни при децата й. Това станало през 126 година. От 777 г. мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват в Елзас, Франция.

София значи мъдрост. Но името на света мъченица София не бива да се бърка с понятието Премъдрост Божия, от което произлиза. На това понятие е кръстена и столицата на Третата българска държава – София, заради храмът, който се нарича “Св. София” и е построен още по римско време, когато градът се е казвал Сердика. (Преди сегашната страда, на същото място е имало други, по-малки християнски църкви.) Български православен храм “Света София” имаме и в Чикаго.

Днес е имен ден имат всички, които носят имената:

Вяра, Верка, Надежда, Надя, Любов, Люба, Любен, Любомир, Любомира, София, Софка.

ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.