Home » Авторски страници, българи зад граница

Поредно дело за Българския дом в Прага

2020.08.26 Няма коментари
Spread the love

Входът на Българския дом в Прага. Снимка: Архив Еврочикаго

На 26 август 2020 г., в Градския съд на Прага 2, се състоя поредното дело, заведено от българската държава в лицето на МВнР, представлявано от Българското посолство в чешката столица, срещу три български сдружения: Асоциация на българските сдружения в Чешката република, Съюз на българите в Европа и „Българска православна общност в ЧР“, за освобождаване на Българския дом, намиращ се на ул. „Америцка“ 28 в Прага. Делото бе върнато от Върховния съд за преразглеждане в Градския съд в Прага, поради установени допуснати неточности от правен характер. На ответната страна бе дадена възможност да предостави допълнителни доказателства по казуса, включително и призоваване на свидетели по темата.

Делото премина цивилизовано и при открити врати, което даде възможност на членове на трите сдружения, както и на други представители на българската общност, да следят лично случващото се. Дипломатическата ни мисия бе представена от г-н Христо Йовчевски, втори секретар, завеждащ Политическа и пресслужба.

Самото разглеждане на казуса протече при подробно прочитане на допълнителните документи, предоставени от адвокатите на АБС и сдружение „Българска православна общност в ЧР“. Впоследствие бяха изслушани и двама свидетели (инж. Петър Попов и д-р Наталия Калайджиева), призовани от съда.

Съдебното решение потвърди отново предишното решение на първа инстанция, а именно – споменатите две сдружения са задължени да освободят сградата на ул. „Америцка“ 28, където развиват своята културно-просветна дейност, до 90 дни от произнасяне на присъдата, както и да заплатят съдебните разходи. В момента това решение няма правна сила, тъй като горепосочените български сдружения ще обжалват на по-висша инстанция в определения от закона срок.

 

Камелия Илиева

–––––––––––––––––––––––––––––

* Още за сагата с Българския дом в Прага – вж. тук.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.