Home » Авторски страници, българи зад граница

Обръщение на Дружество “Св. св. Кирил и Методий” – Болград

2020.08.28 Няма коментари
Spread the love

.

Дружество на бесарабските българи „Св. св. Кирил и Методий” – гр. Болград, Украйна, излезе с официално обръщение към държавните институции в Украйна и България, обществеността и медиите. Обръщението е “във връзка с проведените неосбосновани обиски у ръководителите на Дружеството от страна на служителите на СБУ”. Следва текстът на Обръщението.

Извършването на серия вежливо-унизителни обиски от страна на Управлението на Службата по безопасност на Украйна в град Болград и село Каменка, Измаилски район, Одеска област, на 18.08.2020 година, в домовете на ръководители на Дружеството на бесарабските българи, е акт, противоречащ на законодателството и здравата мисъл. По време на тези обиски са иззети средства за комуникации.

Своите действия служителите на Управлението на Службата по безопасност на Украйна в Одеска област обясняват с това, че търсят и трябва да установят местоположението на някой си В. В. Кауров, господин, който в 2014 година е напуснал територията на Украйна, и който, според определението на Приморския Районен съд в град Одеса, е правил изявления през 2014 година, че иска за създаде държавно формирование „Одеска Народна Република”.

Факсимиле от Решението на Одески Приморски съд относно случая с В. В. Кауров

Намирането на връзка между господин В. В. Кауров, който отдавна е напуснал територията на Украйна, и ръководните органи на Дружеството на бесарабските българи „Св. св. Кирил и Методий” е измислено и необосновано, тъй като в програмните цели на Дружеството въобще отсъства даже намек за създаването на държавно образувание Новороссия. Дружеството винаги е имало за цел изпълнението на международно-правните принципи по отношение на държавата Украйна.

С Постановлението на Върховната Рада от 17 юли 2020 г. е прието решение /№ 3650/ за създаването на Болградски район с нови граници, с включването в него на Арцизски и Тарутински райони. Така беше поставена точка в многогодишната борба за запазване на района, където компактно живеят българи, гагаузи и албанци!

Дружеството на бесарабските българи „Св. св. Кирил и Методий” активно участва в състава на работна група при Болградския Районен Съвет по време на работата и мероприятията за запазване на района, отправяли сме обръщения до различни инстанции на най-високо равнище, в това число и до държавата България, в качеството и на член на Европейския Съюз, апелирали сме към международната общественост. Със своите действия членовете на Дружеството винаги са се ръководили от това, че на гражданите на Украйна от български, гагаузки и албански произход трябва бъдат създадени условия и предпоставки за съхраняването на техните национална и духовна идентичност, етнокултурно пространство и самобитност.

За първи път толкова съществена част от българския народ, която живее компактно в Бесарабия, беше обединена в една административна единица. Бъдещият Болградски район след създаването на общи органи ще получи в наследство маса проблеми и недостатъци, които ще изискват своето разрешаване.

Нашата историческа мисия се състои в това да устроим нашия дом, за да може той от депресивен регион да се превърне в привлекателен за живеене, да се спре изтичането и намаляването на населенито, да се даде възможност този район да се развива и действително да стане достоен за уважение и подражание във всички сфери на живота.

Изборите в Украйна за местни органи на властта на 25 октомври 2020 г. трябва да утвърдят и узаконят статута на новата административна единица Болградски район, трябва да създадат механизъм за реализиране на поставените задачи.

Инициатори на гореуказаната гнусна провокация станаха лица, които желаят да отмъстят за загубата в борбата за съхранение на Болградски район, но те не успяха да разрушат вече създаденото, не успяха да спрат прогресивното начало. Тези хора не успяха нито да уплашат, нито за унизят членовете на Дружеството на бесарабските българи „Св. св. Кирил и Методий”.

Членовете на Дружеството на бесарабските българи „Св. св. Кирил и Методий” с настоящото Обръщение официално информират държавните структури в Украйна, България, обществеността, средствата за масова информация за провокациите по отношение на Дружеството.

С настоящото ние се обръщаеме за поддръжка към всички структури на гражданското общество с цел предотвратяване на повторни провокации и декларираме, че и за в бъдеще при осъществяване на своята дейност ще се ръководим от изисванията на Конституцията на Украйна, действащото законодателство Устава и Програмата на Дружеството, ще приложим максимум усилия, за да може новосъздаденият разширен Болградски район да стане роден дом за бесарабските българи, гагаузите, албанците, руснаците, молдованите, украинците и другите граждани на Украйна, които го населяват, независимо от тяхното вероизповедание и произход.

Председател на Дружеството Иван Половнюк
Секретар на Дружеството Димитър Кружков

.

—————————————————————-

Обръщението на Дружество “Св. св. Кирил и Методий” на руски език – ТУК

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.