Home » Авторски страници

О, колко много коронавирусолози…

2020.05.05 Няма коментари
Spread the love

Или Обущарю, не по-високо от обувките!

“Не на площадите, а в нашите души.
Тя – Свободата – се изгражда и руши…”

              Христо Фотев, из „Книга за свободата“

Илюстрация: Gramho.com

По време на коронавирусна епидемия и коронавирусна болест (COVID-19), добре е – въпреки неолибералните призиви  за „човешки права“ – да променим за (не)известен период от време Дон-Кихотовото разбиране за Свободата със „Здравето, Санчо, е едно от най-ценните блага, с които Бог дарява хората.“

Науката за човешкото здраве и болести, включително вирусология и епидемиология, е много по-сложна материя‚ отколкото говоренето и писането за нея от някои политици, журналисти и псевдоучени. Отнася се и за един успешен български бизнесмен, който за COVID-19 написа: „Допълнителен плюс за държавите със слаба здравна система ще бъде фактът, че старите хора ще са намалели значително и това ще облекчи пенсионите им системи, а както и живота на младите хора, които са отделяли голяма част от доходите си за възрастните си родители. След първоначалния шок от трагедията, в тези държави ще последва рязък ентусиазъм и подем.“

Какво друго, освен малтусиански цинизъм, е такъв „рязък ентусиазъм и подем“, базиран на „факта, че старите хора ще са намалели значително….“!?  Аз вярвам на успешните учени, които предлагат “реципрочния алтруизъм” (Робърт Тривърс, Робърт Акселрод и Уилям Хамилтън) и „алтруистичния егоизъм“ (Ханс Селие) като поведенчески модели, особено по време на кризи.

Имам и няколко въпроса:

1. Защо политиците политизират коронавирусите?

2. Защо Медицинският експертен съвет присъства само 7-8 дни и след това изчезна от публичното пространство?

3. Защо даваме много повече за военни самолети, танкове и кораби, отколкото за здравеопазване, образование, наука, култура и спорт за здраве?

4. Защо ЕС ни примамва със „зелена сделка“, а едва сега, по време на коронавирусите, се сети за „здравна сделка“?

Когато коронавирусите ни предлагат да се замислим и за лечението на пандемията от алчност, агресия, арогантност и аномия – Deadly Quartet (не само) на съвременното българско общество, много политици и журналисти станаха коронавирусолози – „инфодемията е по-опасна от коронавируса“ – каза д-р Александър Семидчиев, член на Медицинския експертен съвет.

“Small is beautiful” (“Малкото е красиво”) e заглавие на една от книгите на големия английски икономист Ернст Фридрих Шумахер (1911-1977). Той вярва повече в “достатъчността” (enoughness), отколкото в консумативното “повече е по-добре” (“more is better”). Това е сърцевината на неговата концепция за будистката икономика: “Целта е да получаваме максимално количество знания и морал, отколкото максимално количество материална консумация”… И ковидокрация – власт на коронавируси, ковидиоти и ковидиотки.

Освен това, 45 + 30 години сме в епидемия от инсулти и инфаркти. По данни на Националния статистически институт, през 2019 г. умират 108 083 българи (около 72 000 от тях  от мозъчни инсулти и сърдечни инфаркти – усложнения на сърдечнометаболитни болести), а се раждат само 61 538 деца. В страна с население 6 951 482. Ужас: 108 083 : 365 = 296 българи умират дневно.

Следователно, много полезно за България е да имаме дългосрочно работещ Национален научен съвет за противодействие на сърдечнометаболитните болести.

И политиците – “Sutor, ne ultra crepidam”* – да изпълняват неговите съвети.

Послеслов

О, колко много славеи!…

Млъкнете, славеи!
Проклети славеи!
Дано в настъпилата тишина
един-единствен гарван се обади,
за да ми каже истината.
Страшната!

Константин Павлов, „Славеите пеят“

 

Д-р Георги Чалдъков

————————————————————————————–

* В древна Атина художниците показвали картините си на агората – градския площад.  Апелес се скрил зад една от картините си, за да чуе какво си говорят хората. Минал и градският обущар, който открил грешка в сандалите и коментирал на висок глас пред другите посетители. През нощта Апелес поправил „грешката“  и пак застанал зад картината. Обущарят дошъл отново и започнал да обсъжда цялата картина. Тогава Апелес казал: “Обущарю, не по-високо от обувките!”  

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.